Finland

Soort vakantie

Bestemming

Reisperiode

Verzorging

  • adembenemende gezichten
  • husky safari's
  • ga touren op de sneeuwscooter
  • breng een bezoek aan de Kerstman

Hotel Anna

Finland / Zuid-Finland / Helsinki

Dit charmante hotel dient als de perfecte uitvalsbasis voor een stedentrip Helsinki

6 juni 2023Vanaf
€   1066,64,-
Direct boeken

Hotel Arthur

Finland / Zuid-Finland / Helsinki

In 1907 opende Hotel Arthur de deuren van het hotel, sindsdien is het hotel een begrip in de Finse hoofdstad

Bar
Sauna
Restaurant
6 juni 2023Vanaf
€   1103,66,-
Direct boeken

Hotel Scandic Park Helsinki

Finland / Zuid-Finland / Helsinki

Uitstekend hotel met uitzicht de Töölönlahtibaai

Bar
Sauna
Fitnessruimte
Restaurant
Zwembad
6 juni 2023Vanaf
€   1110,52,-
Direct boeken

Hotel Scandic Grand Marina

Finland / Zuid-Finland / Helsinki

Prachtig Art Nouveau gebouw uit het jaar 1920 aan de waterkant van Katajanokka

Bar
Sauna
Fitnessruimte
Restaurant
6 juni 2023Vanaf
€   1129,66,-
Direct boeken

Hotel Indigo Helsinki - Boulevard

Finland / Zuid-Finland / Helsinki

Hotel Indigo Helsinki - Boulevard is gelegen in de leuke wijk Punavuori en aan de historische Bulevardi

6 juni 2023Vanaf
€   1172,4,-
Direct boeken

Hotel Scandic Marski

Finland / Zuid-Finland / Helsinki

Het eerste kenmerkende hotel van Scandic in Finland, gelegen in het centrum van Helsinki

6 juni 2023Vanaf
€   1229,5,-
Direct boeken


Informatie

Finland grenst in het oosten aan Rusland, in het noorden aan Noorwegen en in het noordwesten aan Zweden.

Wie aan Fins Lapland denkt, denkt ook aan de husky’s. De geschiedenis van deze sledehonden begint zo’n 4.000 jaar geleden. Toen spanden nomadische stammen in het noorden van Siberië voor het eerst honden voor een slede om hun lasten te trekken. Sindsdien gebruiken bewoners van koude en moeilijk begaanbare poolgebieden husky’s voor hun vervoer.

Hoewel de sneeuwscooter tegenwoordig grotendeels de functie van de honden vervangen heeft, blijft de charme voor de husky’s bestaan. De zelfstandige en betrouwbare dieren met hun dikke vacht zijn door hun niet uitputtende uithoudingsvermogen niet stuk te krijgen. Eenmaal voor de slede gebonden, staan ze altijd weer kwispelend met hun staart te popelen om te gaan.

Als je boven de poolcirkel reist, maak je kennis met de Samen, ook wel Lappen genoemd. Al 4.000 jaar lang bewonen zij dit ruige gebied. De Samen zijn een van de kleinste oervolkeren op de wereld en van oorsprong nomaden. Tegenwoordig hebben ze een vaste woonplaats, maar ’s zomers volgen de rendierhouders en hun families nog steeds de trek van de dieren van de wouden naar de berggebieden. Dit trotse volk houdt zijn tradities en leefwijze in ere, zoals de joik, een van de oudste traditionele muziekvormen in Europa. De joik vormt de basis voor de volksmuziek en is een totaal andere manier van zingen dan de algemene westerse opvatting. Het lijkt op jodelen, ritmische klanken en lettergrepen versmelten met elkaar en als luisteraar wordt je meegesleept.

Je kunt hier midden in de zomer een bezoek brengen aan de kerstman. De kerstman woont in het plaatsje Rovaniemi dat op de poolcirkel ligt. Rondom zijn huis is een dorp aangelegd, waar winkels en restaurants zijn zodat je het gehele jaar door kerstinkopen kunt doen onderwijl genietend van warme chocolademelk en rendierstoofpot. Ook is er het postkantoor waar je twee brievenbussen hebt: in de ene bus gooi je de post die meteen verstuurd moet worden, en in de andere gooi je jouw kerstpost. De kerstman zorgt er voor dat je post een paar dagen voor de kerst bij je familie en vrienden wordt afgeleverd.

Op een aangrenzend veld staan rendieren te grazen. Om dichtbij de rendieren te komen moet je entree betalen.

Ten noorden van de poolcirkel doet zich een wonderlijk natuurverschijnsel voor: de zon gaat niet onder de horizon. Een ‘nooit meer slapen’-gevoel kan je nachtenlang uit bed houden: het stralende weer, openstaande bloemen en fluitende vogels zullen je ertoe verleiden nog een wandeling te maken.

Hoe noordelijker je je bevindt, hoe langer de middernachtzon zich laat zien. Op de Noordkaap is het van 14 mei tot 29 juli mogelijk. Het is een merkwaardig gezicht als de zon daar eind juni hoog boven de zee blijft hangen! In Fins en Zweeds Lapland zijn er wekenlang zonnige nachten mogelijk.