Het coronavirus heeft ons allemaal al hard geraakt en raakt ons allemaal nog steeds, zeker jou als vakantieganger. Wij begrijpen alle zorgen en vragen die je hebt over jouw reis of over het boeken van een toekomstige vakantie. Hieronder is de meest relevante huidige informatie betreffende het virus en de maatregelen te vinden. Raadpleeg ook de websites van het RIVMANVR of van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hier is nuttige informatie te vinden over het coronavirus en de diverse reisbestemmingen. Wij zullen deze informatie regelmatig updaten.

Wij nemen contact met je op

Mocht er iets aan je geboekte vakantie iets wijzigen, nemen wij vanzelfsprekend zo snel mogelijk contact met je op. Voor andere vragen kun je ons telefonisch bereiken via 0162-685858, maar natuurlijk ook via E-mail info@directbookers.nl. Wij zullen ons uiterste best doen de vragen zo snel mogelijk te beantwoorden.

Algemene informatie ten aanzien van Covid-19

Wat is het actuele reisadvies per land?

In de afgelopen maanden zijn er veel landen van de bekende kleurcodes gewisseld, dit is een continue proces en kan snel veranderen. Een overzicht van de landen die open zijn voor het reizen en welke voorlopig nog dicht zullen blijven is terug te vinden op de website nederlandwereldwijd.nl. Vanaf maart staan in ieder geval alle landen buiten Europa inclusief Turkije en Marokko op oranje (alleen noodzakelijke reizen).

Situaties ter plaatse kunnen in enkele ogenblikken veranderen houdt hier rekening mee en volg de nieuwsberichten in het land waar je verblijft. Ben je van plan op vakantie te gaan, check dan het reisadvies per land voor de meest recente informatie.

Verplichting Negatieve testverklaring voor alle internationale vliegreizen naar Nederland

Vanaf 29 december 2020 geldt voor alle reizigers de extra verplichting dat zij een negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te stappen. Deze verklaring mag maximaal 72 uur oud zijn bij het moment van aankomst in Nederland. Daarbij komt het zeer dringende advies om direct na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je uit een oranje gebied komt. Bekijk hier meer informatie. Wij kunnen ons voorstellen dat je voordat je op reis gaat wilt weten waar je op je bestemming jezelf kunt laten testen. Op de webiste Nederlandwereldwijd is in het Engels een lijst met landen opgesteld waar je kunt zien in welke plaatsen je jezelf kunt laten testen. Klik hier voor de uitgebreide lijst met testmogelijkheden in het buitenland. 

Reisadviezen en kleurcodes, wat betekenen ze allemaal?

Elk reisadvies heeft een kleur, die aangeeft hoe veilig een land of gebied is. Hieronder zullen wij een duidelijke uitleg hierover geven.

Groen Geen bijzondere gezondheids- of veiligheidsrisico's.

Geel    Reizen kan, maar wees waakzaam, er zijn risico's.

Oranje Reis alleen als dat moet. Er zijn gezondheids- en veiligheidsrisico's, een inreisverbod en/of quarantaineverplichting.

Rood   Alle reizen worden afgeraden.

Bij code geel zijn er minimale veiligheidsrisico’s. Je hoeft hiervoor geen extra maatregelen te treffen. Wel dien je je strikt aan de veiligheids- en gezondheidsregels te houden die voor jouw vakantiebestemming van toepassing zijn. Ook kan het voorkomen dat bepaalde attracties/horeca eventueel dicht zijn. Vanaf code oranje kunnen er andere situaties ontstaan. Het ministerie handhaaft code oranje als het aantal besmettingen in het betreffende land/gebied stijgt, het nog geen Nederlandse toeristen verwelkomt of quarantaine een verplichting is bij aankomst.

Code oranje is nog steeds geen officieel negatief reisadvies al wordt dit wel vaak op die manier gecommuniceerd. Hierdoor kunnen de voorwaarden bij een kleurcode oranje per reisorganisatie van elkaar verschillen. Let hier dus altijd goed op. Tevens worden de kleurcodes gehandhaafd vanaf het land van vertrek. Is het vertrek vanuit bijvoorbeeld België of Duitsland dan gelden de reisadviezen van die desbetreffende landen. Code rood is een negatief advies, hierbij wordt in principe verboden om naartoe te reizen en indien dit van toepassing is op de geboekte reis wordt deze kosteloos geannuleerd.

Tijdens een vakantie op bestemming

Ik ben op bestemming en de Nederlandse overheid heeft tijdens mijn vakantie code oranje voor deze bestemming afgegeven.

Het belangrijkste is om niet in paniek te raken. Wij zullen er alles aan doen om je bij te staan. Anders dan in maart van dit jaar is een wijziging in het reisadvies van de Nederlandse overheid geen reden voor lokale instanties om plotseling zaken te gaan sluiten of beperkingen op te leggen. In de meeste gevallen kun je nog steeds heerlijk genieten van de vakantie. Wordt jouw bestemming code oranje? Dan neemt Directbookers altijd contact met je op om je wensen en mogelijkheden te bespreken. Afhankelijk van de voorwaarden van de reisorganisatie waar die de reis uitvoert wordt er geprobeerd de reis af te maken, mocht dit niet mogelijk zijn dan wordt een eerdere terugkeer altijd eerst besproken.

Vakanties in de toekomst

Is het mogelijk om op dit moment ‘gewoon’ mijn vakantie boeken?

Zeker weten! Op dit moment kunnen er gewoon reizen geboekt worden bij Directbookers, graag zelfs. Wij zullen alles in het werk stellen om de boeking zorgeloos te kunnen maken en de reis ook naar uw wensen te laten verlopen. Alle partners waarmee wij samenwerken zijn zorgvuldig gekozen en bieden een uitgebreid pakket aan maatregelen waardoor je als de reis onverhoopt toch niet door kan gaan goede rechten hebt als reiziger. Deze voorwaarden en maatregelen hebben wij voor u op een rijtje gezet en zijn hier te bekijken.

Ik heb een vakantie geboekt voor komende maanden op vakantie. Gaat deze reis nog door?

Elke dag wordt door reisorganisaties kritisch bekeken welke reizen wel en niet doorgang kunnen vinden, dit gebeurd door ook te kijken naar de adviezen van Buitenlandse Zaken. Mocht jouw reis uiteindelijk toch geannuleerd worden, dan zullen we dit zo snel mogelijk kenbaar maken.

Wanneer gaat mijn reis definitief door?

Directbookers wil niets liever dan iedereen laten genieten van een welverdiende en zorgeloze vakantie. Tijdige informatieverschaffing hoort hier vanzelfsprekend bij en houden dit voor alle boekingen nauwlettend in de gaten. Zodra wij vernemen dat er iets wijzigt aan een boeking of deze zou onverhoopt toch niet door kunnen gaan zullen wij deze informatie direct communiceren. De meeste van onze partners zorgen ervoor dat uiterlijk 1 week voor de vertrekdatum duidelijk is of de reis wel of niet door kan gaan, enkele onvoorziene omstandigheden daar gelaten. Door op deze manier te communiceren is zekerheid dat er geen wijzigingen meer plaatsvinden maximaal.   

Als we nog niets vernomen hebben van Directbookers, wat dan?

Zolang wij geen contact opnemen is het bij ons nog niet bekend of jouw reis wel of niet doorgaat. Wij begrijpen heel goed dat het erg vervelend is als er geen zekerheid is echter zijn wij hierin afhankelijk van de informatievoorziening van onze partners. In de huidige situatie wordt er veel gevraagd van reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen en luchthavens. Zij doen allemaal hun uiterste best om de definitieve planning zo snel mogelijk rond te krijgen, maar daar is gezien de steeds veranderende omstandigheden veel tijd voor nodig. Als de zomermaanden in zicht komen wordt de kans dat een geboekte vakantie gewoon door zou kunnen gaan steeds groter.

Ik heb een reis geboekt met vertrekdatum binnen een paar maanden. Op dit moment is de kleurcode oranje maar de reis staat nog steeds geboekt?

De beslissing om de geboekte vakantie wel of niet te annuleren ligt te allen tijde bij de uitvoerende reisorganisatie. Zij zijn voor het maken van deze besluiten afhankelijk van de dan geldende maatregelen, tevens dienen zij dagelijks eventuele aanpassingen of wijzigingen hierop te monitoren en dit zowel voor het herkomstland als voor de bestemming. Zij zullen altijd proberen de reis door te laten gaan binnen de mogelijkheden zodat er onbezorgd van een vakantie kan worden genoten. De uiteindelijke beslissing of de reis wel of niet geannuleerd zal worden zal dus ook nu nog niet gemaakt kunnen worden en zal per reis korter voor vertrek definitief gecommuniceerd worden.

Mijn reisbestemming is buiten Europa, worden deze reizen allemaal geannuleerd?

De mogelijkheid dat een Verre Reis wordt geannuleerd is aanzienlijk, mede omdat alle verre reizen met uitzondering van de Nederlandse Antillen sinds maart al code oranje/rood hebben. Zoals inmiddels ook bekend kunnen situaties binnen enkele weken helemaal veranderen, daarom is het van belang om de website nederlandwereldwijd.nl in de gaten te houden. Tevens spreekt het voor zich dat Directbookers samen met haar partners de hele situatie betreffende intercontinentale reizen scherp in de gaten houdt.


Als er tijdens de reis iets veranderd met betrekking tot het virus wat moet ik dan doen?

Directbookers in samenspraak met de uitvoerende reisorganisatie zal te allen tijde alles in het werk stellen om u op een verantwoorde en veilige manier naar huis te brengen. De Nederlandse regering heeft dit tijdens de eerste lockdown deels voor haar rekening genomen maar draagt deze zorg op dit moment over aan de reisprofessionals. We hopen dat repatriëring vanzelfsprekend niet nodig zal zijn.

Algemene gezondheidsmaatregelen

Als je op vakantie gaat, worden er diverse gezondheidsmaatregelen getroffen door vliegtuigmaatschappijen, accommodaties, transfers en verhuurbedrijven en lokale middenstand. Onderstaande algemene gezondheidsmaatregelen zijn  op dit moment van toepassing.

Luchtvaart

 • Iedereen die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt dient een ingevulde gezondheidsverklaring te kunnen overleggen. Dit geldt tevens voor de terugreis. De verklaring kun je hier downloaden.
 • Verschillende bestemmingen stellen het overleggen van een negatieve test verplicht. Welke bestemmingen dit zijn, lees je hier.
 • Zowel de hele incheckprocedure als het aan boord gaan gebeurt contactloos
 • Mondkapjes zijn verplicht op de luchthavens en in het vliegtuig. Zorg er dus voor dat je voorzien bent van voldoende mondkapjes.
 • De lucht in het vliegtuig wordt continue gefilterd dit biedt een geruststellend gevoel.
 • Het personeel van de airline is getraind om de vlucht geheel binnen de coronamaatregelen te laten verlopen. Belangrijk is dat hen instructies te allen tijde worden opgevolgd.

Transfers

 • Wordt er per bus of auto naar de accommodatie gereden dan zijn deze op de bestemming goed gedesinfecteerd, er kan verzocht worden voor instap de handen nogmaals te ontsmetten.
 • De chauffeur en het personeel wordt dagelijks getest op corona.
 • Mondkapje is altijd verplicht in de transfer volgens lokale regels.

Autoverhuur

 • Bij ophaalpunten draagt het personeel mondkapjes en houden ze afstand dit wordt ook verwacht van de reiziger.
 • De balie waar de sleutels worden overhandigd zullen zijn voorzien van spatschermen voor ieders veiligheid.
 • Alle auto’s worden extra grondig gereinigd, met extra aandacht voor de vele contactpunten in de auto.

Verblijf

 • Tijdens het verblijf is het afhankelijk van de uitvoerende reisorganisatie hoe er contact met hen kan zijn. De vele accommodatiebezoeken die we gewend waren zijn op dit moment niet mogelijk. Vele partners bieden voor direct contact andere mogelijkheden aan zoals: WhatsApp, Skype of Telefax.
 • De aangeboden accommodaties dienen allemaal een COVID protocol te kunnen overleggen. Hierin staan de maatregelen die genomen worden om het virus tegen te gaan. Het belangrijkste is de uitvoerige schoonmaak en verhoogde desinfectie van kamers, maar tevens ook alle algemene ruimtes zoals restaurants, bars, liften, receptie dienen opgenomen te zijn in dit protocol. Vraag er gerust naar bij de receptie of bij de reisleiding ter plaatse.
 • Het personeel is geïnstrueerd voldoende afstand te houden tot elkaar en de gasten.
 • Lopende buffetten zoals dat normaal was zijn op dit moment niet toegestaan, de bediening in de restaurants zal voornamelijk aan tafel zijn, tevens zijn extra hygiënemaatregelen altijd van toepassing bij restaurants. Om minder gasten tegelijk in het restaurant te verwelkomen wordt er vaak gewerkt in meerdere tijdslots.

Waar kan ik vinden welke maatregelen er gelden op mijn vakantiebestemming?

Een vakantie behoort zorgeloos te zijn, echter is dat sinds maart 2020 niet meer vanzelfsprekend. Als u wilt weten welke maatregelen er precies op de bestemming gelden klik dan hier. Directbookers heeft de meest relevante maatregelen op een rij gezet, Wij doen ons best deze informatie altijd up to date te houden, echter kan het voorkomen dat er plotselinge wijzigingen plaatsvinden die nog niet verwerkt zijn. Voor de meest actuele stand van zaken check altijd nog de site www.nederlandwereldwijd.nl. Pas dan bent u helemaal op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Ik ga op vliegvakantie, moet ik van te voren negatief zijn getest?

Sommige landen verplichten reizigers tot het kunnen laten zien van een negatieve Covid-19 testuitslag. Deze test is de zgn. Covid PCR-test. Op de site www.nederlandwereldwijd.nl staat duidelijk beschreven voor welke landen deze PCR test vereist is. Afhankelijk van de uitvoerende reisorganisatie wordt deze test wel/niet vergoed. Dit wordt altijd duidelijk gecommuniceerd. Wordt de test niet vergoed dan dien je deze zelf te betalen en te regelen. Je kan je door de GGD laten testen, echter alleen als je klachten hebt. Heb je geen klachten, moet je bij een particulier gezondheidscentrum zijn en een verklaring opvragen. Meer informatie over testen vind je hier. Om een test af te laten nemen, kun je terecht bij: HuisartslabTravelClinic van het Erasmus MCKLM Health ServicesCoronalab.

Aanbetaling en restantbetaling

Ik vertrek over bijna 6 weken, moet ik mijn restantbetaling gewoon doen ondanks dat ik niet weer of de reis doorgaat?

Natuurlijk snappen wij bij Directbookers dat het erg vervelend is te betalen voor iets waarover nog geen duidelijkheid bestaat. Echter de overeenkomst die is aangegaan is een bindende overeenkomst. Afhankelijk van de uitvoerende reisorganisatie kan het voorkomen dat de betaling van het restantbedrag kan worden uitgesteld. Indien dit van toepassing is worden deze reizigers te allen tijde door Directbookers hierover ingelicht. Als er geen bericht vanuit onze kant is gekomen zijn de normale voorwaarden van toepassing en dient de restantbetaling zoals overeengekomen gewoon 6 weken voor vertrek voldaan te worden.

Ik heb een aanbetaling gedaan. Kan ik dit teruggestort krijgen?

Helaas is het niet mogelijk een betaling terug te storten. Tijdens het boeken van de reis is er een contractuele verbintenis aangegaan met Directbookers, en daar dien je je aan te houden. Pas op het moment dat de reis definitief geannuleerd is wordt er op dat moment een passende oplossing geboden. Dit is ook weer mede afhankelijk van de voorwaarden welke de uitvoerende reisorganisatie hanteert.

Hoe en wat wanneer ikzelf wil annuleren of omboeken?

Ik heb een vakantie geboekt maar wil eigenlijk door de hele situatie niet meer gaan. Kan ik zelf annuleren of omboeken?

Op het moment dat het geen goed gevoel meer geeft om met vakantie te gaan en deze beslissing wordt door de reiziger zelf genomen dan kan er meestal worden omgeboekt of in het uiterste geval worden geannuleerd. Dit betekend niet dat dit zonder kosten kan. Hiervoor worden de geldende regels van de uitvoerende reisorganisatie van kracht. Deze voorwaarden worden toegevoegd aan de bevestiging van de boeking. Bij annuleren en omboeken raden wij aan dit indien mogelijk altijd buiten 3 weken voor vertrek te doen. Eventuele kosten van de omboeking of annuleren worden altijd eerst met de reiziger besproken. Als u zelf een reis wil omboeken of annuleren neem dan altijd contact met Directbookers op via mail: info@directbookers.nl, vermeld hierbij altijd het reserveringsnummer. Wij zullen dan de mogelijkheden gaan checken en stellen u hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte. Daarna kan er een keuze worden gemaakt, hierin zullen de medewerk(st)ers van Directbookers vanzelfsprekend in meedenken.

Hoe zit het met mijn annuleringsverzekering als ik mijn geboekte reis toch wil annuleren of omboeken?

Indien er een annuleringsverzekering is afgesloten dan dienen de voorwaarden hiervan te worden geraadpleegd. De partner van Directbookers is Europeesche Verzekeringen, de voorwaarden zijn u verstrekt bij de boekingsbevestiging. Afhankelijk van het type verzekering kan er een eventuele schademelding ingediend worden. Voor de voorwaarden van de Europeesche Verzekeringen kijk hier.
Normaliter worden kosten van annulering en omboeking vanuit de reiziger zelf echter niet of niet volledig vergoedt.

Een reisverzekering, kan die ivm Corona nog extra voordelen bieden?

Van groot belang is dat wanneer er een reisverzekering wordt afgesloten duidelijk bekend is welke kosten er wel en niet verzekerd zijn Het afsluiten van een verzekering die uiteindelijk niets uitkeert is niet wenselijk. Normaliter dekt de basis ziektekostenverzekering de eventuele gemaakte kosten op de bestemming ter waarde van de kostprijs van de behandeling in Nederland. Dit is altijd al zo geweest. Altijd is dus van belang dat er contact is met de verzekeringsmaatschappij waar u de verzekering wenst af te sluiten, zij kunnen u dan juiste informatie geven en samen met u de gewenste dekking afsluiten. Indien u de verzekering bij Directbookers onderbrengt is het vanzelfsprekend dat al deze mogelijkheden besproken worden.

Let op!!! Het bestaat tot de mogelijkheden dat indien er naar een oranje gekleurde bestemming gereisd wordt een reisverzekering geen dekking meer biedt op het gebied van Corona gerelateerde schade. Check dit voor vertrek altijd nogmaals zodat niemand voor onaangename verassingen komt te staan.

Ten slotte

Directbookers doet haar uiterste best om deze informatie up-to-date te houden. Het kan soms voorkomen door de snelheid van de wijzigingen en ontwikkelingen omtrent het Covid-19 virus wij niet continue de laatste informatie hier hebben gegeven. Met dit in ogenschouw nemend melden wij nogmaals dat het altijd van belang blijft om ook de officiële informatievoorzieningen te blijven raadplegen. Zij bieden u te allen tijde de meest up to date informatie. Deze kunt u makkelijk terugvinden op de volgende websites: het RIVM, de ANVR en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien u gericht nog andere vragen heeft welke wij kunnen beantwoorden neem dan contact op met Directbookers via tel: 0162-685858 of per mail info@directbookers.nl. Wij zullen ons uiterste best doen de vragen zo duidelijk en snel mogelijk te beantwoorden.