Soort vakantie

Bestemming

Reisperiode

Verzorging

  • laat je aangenaam verrassen door deze prachtige stad
  • dé parel aan de Oostzee
  • bezoek een van de talloze historische bezienswaardigheden
  • binnen no time relaxen op het strand

Hotel Bonum

Polen / Pommeren / Gdansk

Hotel Bonum is een kleinschalig hotel in een mooi 18e-eeuws pand

23 september 2023Vanaf
€   733,-
Direct boeken

Hotel Hanza

Polen / Pommeren / Gdansk

Hotel Hanza is een perfect hotel voor een stedentrip Gdansk! Het heeft een unieke ligging aan de rivier Motlawa en op ca

23 september 2023Vanaf
€   764,-
Direct boeken


Informatie

Sommige steden weten je flink te verrassen. Gdańsk is zo’n stad, in het noorden van Polen, met een eeuwenoude geschiedenis. Het is de hoofdstad van Pommeren en ligt aan de Oostzee. Ooit was het één van de rijkste en belangrijkste Hanzesteden met levendige, culturele en commerciële banden met de Lage Landen.

Onontdekt door de grote massa, geliefd bij de kenners: de oude Poolse Hanzestad Gdańsk doet zijn bijnaam 'Parel aan de Oostzee' eer aan. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ruim duizend jaar oude centrum met schilderachtige straatjes schitterend herbouwd. Fijne stranden vlakbij, moderne mensen, genoeg (uitgaans)vertier en spotgoedkope restaurants laten Gdańsk weer groeien en bloeien.

De stad is rijk aan historische bezienswaardigheden, musea, kerken en galerieën. Vooral de Lange Straat, Ulica Długa, en Lange Markt, Długi Targ, zijn populaire plekken om te bezoeken. Hier vind je veel bijzondere gebouwen uit de Hanzeperiode.

De verbinding met de Lage Landen is tot de dag van vandaag aan de stad af te zien. Zo is de Groene Poort, Brama Zielona, gebouwd uit Nederlandse bakstenen.

Onder meer de Neptunusfontein en de Gouden Poort zijn ontworpen door Vlaamse architect Abraham van den Blocke en op de Lange Markt, Dlugi Targ, bevinden zich verschillende gebouwen met Nederlandse architectonische invloeden. Het meest beroemde bouwwerk is waarschijnlijk het Gouden Huis, dat overigens wit is met groene kozijnen, maar wel vergulde versieringen bevat.

De Artushof is een ware must-see. De naam is afgeleid van de middeleeuwse legende van Koning Arthur. Eerst in Engeland en later ook in de rest van Europa werd zijn naam gebruikt voor huizen waar ridders en aristocraten elkaar ontmoetten. Nadat Gdańsk stadsrechten kreeg in 1342 werd het Artushof gebouwd. De prachtige voorkant die op de Lange Markt uitkomt werd in renaissancestijl gebouwd in 1552 en opnieuw in 1616-1617 door architect Abraham van den Blocke. Vanaf 1742 deed het gebouw dienst als beursgebouw voor de Danziger beurs.

Het stedentrio Gdańsk-Sopot-Gdynia vult elkaar perfect aan: Gdańsk staat synoniem voor eeuwenoude geschiedenis, Sopot is een heerlijke badplaats en Gdynia, de jongste van de drie steden, biedt de grootste dosis zee en op nationaal niveau het grootste aantal dagen zon per jaar (1671 uren). De steden zijn goed met elkaar verbonden. De SKM-treinen stoppen in alle drie de steden en zorgen voor een optimale verbinding.