Informatiepagina Suriname

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Suriname is het drinkwater van goede kwaliteit en kunnen wij als Nederlanders gewoon veilig drinken. Het kan zijn dat de smaak net iets anders is dan je gewend bent, dan kun je altijd kiezen voor (mineraal)water wat vrijwel overal te koop is. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Suriname is tussen de  127 en 230 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage en werken soms maar op halve kracht. Het vooraf aanschaffen van een stroomomvormer is aan te raden. Hert meenemen van een wereldstekker is niet nodig omdat de stopcontacten in Suriname hetzelfde zijn als in Nederland.

Feestdagen

Suriname kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

  • 01 januari – Nieuwjaarsdag
  • 25 februari - Dag van de Revolutie
  • 20 maart - Holi feest (lente feest)
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 01 juli - Dag der Vrijheden
  • 09 augustus - Dag der Inheemsen
  • 10 oktober - Dag van de Marrons
  • 27 oktober - Divali (Hindoestaanse feestdag)
  • 25 november - Onafhankelijkheidsdag
  • 25 en december - Kerstmis
  • 31 december - Oudjaar

Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Tevens neemt de Surinaamse bevolking deel aan de vastenperiode van 30 dagen "de Ramadan". Dit wordt jaarlijks groots afgesloten met het suikerfeest. 

Geld / Valuta

In Suriname kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Surinaamse Dollar. Bij banken kun je geld met je pinpas (voorzien van  teken) of met credicard opnemen. Houdt er wel rekening mee dat er transactiekosten worden berekend. Euro's zijn ter plaatse te wisselen bij banken en geldwisselkantoren. 

Gezond op reis

Voor Suriname zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In Suriname kun je te maken krijgen met DTP en Hepatitus A , Gele Koorts, Rabiës en Malaria (in bepaalde gebieden). Wanneer je vlak voor je reis naar Suriname in een gebied geweest bent waar Gele Koorts heerst dan is die vaccinatie wel verplicht.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

  • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
  • De meest voorkomende ziekte bij de vakantieganger is diaree, medicijnen zijn lastig te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je diareeremmers en ORS bij je hebt dit voorkomt een hoop ellende.
  • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
  • De mug is ook in Suriname in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
  • Van plan om een dag de jungle in te gaan, doe dit dan altijd met een lokale gids. In de jungle leeft van alles, een Surinamer weet wat er leeft en kan gebeuren en zal direct handelen als er gevaar dreigt.
  • Rabiës komt voor in Suriname. Wordt je toch door een straat hond of kat gebeten raadpleeg direct een arts. Dit geldt ook als je een Rabiës vaccinatie gehad hebt.
  • Ga niet zwemmen in stilstaande beekjes, hierin kunnen larven leven die je erg ziek kunnen maken.
  • De zon schijnt in Suriname er veel, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

  • 115: het algemene alarmnummer, politie
  • 113: ambulance
  • 110: brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Suriname reizen met een geldig Nederlands paspoort. Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Suriname. 

Een electronisch visum is verplicht om te reizen naar Suriname, deze kun je makkelijk hier online aanvragen. Wanneer je als Surinamer in Nederland woont en je reist terug naar je geboorteland dan is er geen visumplicht.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 9 uur onderweg naar Paramaribo in Suriname. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

Nederlands is de officiële taal in Suriname, daarnaast wordt er ook Surinaams, Engels en Javaans gesproken. Hoe makkelijk is het om vakantie te vieren in je eigen taal en toch in een compleet andere wereld te zijn. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Suriname. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De verbindingen in heel Suriname zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

Suriname ligt in een andere tijdszone als Nederland en daar kennen ze geen zomer- en wintertijd. Dit betekent dat het in de zomer 5 uur vroeger en in de winter 4 uur vroeger is dan in Nederland.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Als je in Suriname verblijft kan het voorkomen dat je toeristenbelasting moet betalen. Deze kosten zijn nooit inbegrepen in de reissom en dienen ter plaatse voldaan te worden. De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van de het aantal nachten dat je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Suriname staat qua reputatie niet zo goed bekend als het gaat om de veiligheid. De criminaliteit is voornamelijk geconcentreerd in de grotere steden, de buitenwijken en de ghetto's. De plaatsen die Directbookers aanbiedt zijn relatief veilig. De Surinamenr heeft het ook niet gemunt op de vakantiegangers dus hierdoor hoef je je niet te laten afschrikken. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie. Houdt er rekening mee dat je beter 's avonds niet alleen de straat op kan gaan.

Vervoer en Verkeer 

Wil je Suriname ontdekken boek van een van de prachtige georganiseerde excursies, een auto huren is wel mogelijk maar hiervoor met je wel rekening houden met het volgende:

  • In Suriname is het verkeer een chaos en houdt niemand zich aan de regels
  • Wanneer je een auto huurt dien je in het bezit te zijn van een Internationaal Rijbewijs, deze kunt u makkelijk verkrijgen vooraf aan uw vakantie bij de ANWB. 
  • Door een korte Briste bezetting wordt er in Suriname links gereden, dit is even wennen voor ons Nederlanders. 
  • De wegen in Suriname kennen weinig verkeersborden en ook geen fietspaden, alle verkeersdeelnemers maken gebruik van dezelfde wegen.
  • Het onderhoud van de wegen is niet erg goed, Mocht je willen rijden doe dit dan niet in het donker, de wegen zijn slecht verlicht.
  • Het wegen netwerk is vele malen minder dan in Nederland. Vaak zijn de wegen nog onverhard en bij hevige regenval kan dit resulteren in gevaarlijke situaties. rijdt voornamelijk op de snelwegen.
  • Informeer altijd bij je autoverhuurmaatschappij of er nog extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

In Suriname worden fooien heel erg gewaardeerd. Het fooiengeld is vaak al bij de rekening inbegrepen mocht dit niet zo zijn dan is een fooi van 10% van het rekeningbedrag normaal. Bij taxichauffeurs is het gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden.Tevens kun je overig personeel en gidsen apart wat munten toestoppen. 

Extra informatie

  • 60% van Surniname bestaat uit regenwoud, hier is het vochtig en warm, hou hier rekening mee bij het inpakken van je koffer.
  • De prijzen in Suriname liggen een stuk lager dan in Nederland. Het gemiddelde prijsniveau ligt 35% lager. Ga je lekker uit eten dan kan het zomaar zijn dat je minder dan de helft betaald van wat je in Nederland zou betalen, dit is toch mooi meegenomen tijdens je vakantie.