Informatiepagina IJsland

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in IJsland is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in IJsland is 230 volt. De stopcontacten zijn allemaal voorzien van 2 ronde gaten, kunnen soms wel en soms niet geaard zijn. Het meenemen van een wereldstekker is niet nodig.

Feestdagen

IJsland kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 17 juni - Nationale Feestdag
 • 06 november - Allerheiligen
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Noorwegen kun je niet met Euro's betalen de nationale munteenheid is de IJslandse Kroon. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig dit is te wisselen bij banken of wissel/postkantoren. Tevens bij hotels is dit vaak mogelijk maar dan is de wisselkoers vaak hoger. Af en toe zullen winkels of hotels ook euro's aannemen als betaalmiddel, maar je zal dan wisselgeld terugkrijgen in IJslandse kronen. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor IJsland zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Sluit altijd een goede reisverzekering met een goede dekking op het gebied van geneeskundige kosten af wanneer je naar IJsland reist. Niet overal kan een ambulance komen. in zo'n geval wordt er een helicopter ingezet welke door jezelf betaalt moet worden als je niet voldoende bent verzekerd. Dit kan aardig in de papieren lopen.
 • Bij stilstaande wateren en meren komen ook in IJsland muggen voor. Zorg voor voldoende muggenwerende artikelen met minimaal 70% DEET, tevens bedekkende kleding voor de avonduren wordt aangeraden.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie en geldt ook voor IJsland. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar IJsland reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in IJsland

Er is geen visumplicht voor IJsland,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

IJsland is een bestemming welke vanuit Nederland wordt aangeboden met het vliegtuig. Een vlucht vanaf Amsterdam naar Reykjavik duurt ongeveer 3.5 uur. Indien je een vlucht met een tussenlanding boekt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.

Taal

De officiële taal in IJsland is IJslands, de lokale bevolking is hier ook erg trots op. Veel inwoners hebben ook vloeiend Engels geleerd en dus kun je je makkelijk verstaanbaar maken. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor IJsland. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

IJsland is gelegen in een andere tijdzone als Nederland, in de zomertijd is het 2 uur vroeger en in de wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

IJsland berekent soms toeristenbelasting. Dit is niet altijd zo en is handig om vooraf te checken. Deze toersitenbelasting is niet inbegrepen bij de reissom en dient indien van toepassing ter plaatse bij de accommodatie te worden voldaan. De hoogte van de toeristenbelasting is afhankelijk van de duur van je verblijf, de regio waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

IJsland is een veilig land en kent erg lage criminaliteitscijfers. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je in IJsland een auto huurt zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • De wegen in IJsland zijn bij normale omstandigheden goed te berijden. IJsland kent echter geen snelwegen. Controleer altijd of de volledige winteruitrusting aanwezig is in de auto wanneer je deze meeneemt bij het verhuurstation.
 • Verboden is het om buiten de wegen/paden te gaan rijden, dit ter bescherming van de flora en fauna van IJsland. Hier wordt erg streng op gecontroleerd en kan tot hoge boetes leiden.
 • Tolwegen kent IJsland niet, echter is er een toltunnel waarvoor betaald moet worden.
 • Rijden met alcolhol op moet je nooit doen, het evt toegestane promilage is 0.2 en drugs gebruik in combinatie met auto rijden is ten strengste verboden. 
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
 • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos en een brandblusser bij je hebben. Het meenemen van reservelampen is niet verplicht. Het kan zijn dat je door andere landen rijdt waar dit wel verplicht is dus raadpleeg ook die informatie voordat je vertrekt.
 • Indien je een auto wilt huren in IJsland zul je minimaal 1 jaar in het bezit moeten zijn van een rijbewijs. Vaak moet je minimaal 19 of 20 jaar zijn, voor het huren van een jeep of vierwielaandrijving vaak minimaal 25 jaar. Indien je jonger dan 25 jaar bent zul je soms een jongeren bestuurders toeslag moeten betalen en kan het zijn dat een borg hoger zal zijn. Informeer hiernaar voordat je een auto huurt,

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Een van de weinige landen waar men geen fooi verwacht is IJsland. Er wordt in het land geen fooi gegeven en hier wordt dus ook niet op gerekend. Een tegenvaller kunnen dan toch de prijzen zijn, het algehele prijsniveau van IJsland is hoger dan in Nederland.

Extra informatie

 • IJsland kent maar liefst 140 vulkanen, allemaal even prachtig, let wel op de borden en waarschuwingen want enkele kunnen nog actief zijn.
 • Als je heel veel geluk hebt kun je het bekende en prachtige noorderlicht bewonderen in IJsland.
 • IJsland kent meer auto's dan inwoners en de meeste zijn echt grote SUV's. Dit is de beste manier op jezelf te verplaatsen in IJsland.
 • Warmwaterbronnen voorzien alle huizen in de hoofdstad van energie, hiermee voldoet IJsland aan de definititie van een groen land!