Informatiepagina Finland

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Finland is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Finland is 230 volt. De stopcontacten zijn allemaal voorzien van 2 ronde gaten, kunnen soms wel en soms niet geaard zijn. Het meenemen van een wereldstekker is niet nodig.

Feestdagen

Finland kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 06 januari - 3 Koningen
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 06 november - Allerheiligen
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Finland kun je met Euro's betalen dat is erg makkelijk. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig.

Gezond op reis

Voor Finland zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Sluit altijd een goede reisverzekering met een goede dekking op het gebied van geneeskundige kosten af wanneer je naar Finland reist. Niet overal kan een ambulance komen. in zo'n geval wordt er een helicopter ingezet welke door jezelf betaalt moet worden als je niet voldoende bent verzekerd. Dit kan aardig in de papieren lopen.
 • Finland staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.
 • Bij stilstaande wateren en meren komen ook in Finland muggen voor. Zorg voor voldoende muggenwerende artikelen met minimaal 70% DEET, tevens bedekkende kleding voor de avonduren wordt aangeraden.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie en geldt ook voor Finland. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Finland reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Finland

Er is geen visumplicht voor Finland,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je kan naar Finland reizen met je eigen auto, maar voor de stad Helsinki ben je al gauw 30 uur onderweg, veelal zullen reizigers kiezen om te gaan vliegen. Zonder tussenstop ben je in ongeveer 2.5 uur in Helsinki vanaf Amsterdam. Een andere populaire bestemming is het Finse Lapland, genieten van de prachtige sneeuw en misschien een bezoek aan de Kerstman in Rovaniemi? Met het vliegtuig vanaf Amsterdam reis je in 5 uur naar Rovaniemi, meestal zijn deze vluchten met een tussenstop.   

Taal

In Finland worden meerdere talen gesproken zoals Fins, Zweeds en Samisch. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten en andere talen. Engels en Duits wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden. 

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Finland is gelegen in een andere tijdzone als Nederland, het is zowel in de zomer- als wintertijd altijd 1 uur later in Finland.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Finland berekent vooralsnog geen toeristenbelasting en u hoeft dus niets ter plaatse nog te betalen qua verblijfsbelasting.

Veiligheid

Finland is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je toch met je eigen auto naar Finland reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • De wegen in Finland zijn bij normale omstandigheden goed te berijden. Wel dien je in de wintermaanden nov t/m maart verplicht winterbanden hebben met een minimale profieldikte van 3mm, echter voor het weer en de omstandigheden in Finland gedurende deze maanden is 5mm wel een te raden. Wanneer je naar Fins Lapland rijdt dan dien je winterbanden te hebben vanaf half oktober tot en met eind april. 
 • In de wintermaanden wordt de maximale snelheid op diverse wegen verlaagt van 120 km/uur naar 100 km/uur of van 100 km/uur naar 80 km/uur, houdt altijd goed de borden in de gaten!
 • Rijden met alcolhol op moet je nooit doen, het evt toegestane promilage is 0.2 en drugs gebruik in combinatie met auto rijden is ten strengste verboden. 
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
 • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos en een brandblusser bij je te hebben. Het meenemen van reservelampen is niet verplicht. Het kan zijn dat je door andere landen rijdt waar dit wel verplicht is dus raadpleeg ook die informatie voordat je vertrekt.
 • Indien je een auto wilt huren in Finland zul je minimaal 1 jaar in het bezit moeten zijn van een rijbewijs. Indien je jonger dan 25 jaar bent zul je soms een jongeren bestuurders toeslag moeten betalen en kan het zijn dat een borg hoger zal zijn. Informeer hiernaar voordat je een auto huurt,

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Fooi is in Finland eigenlijk niet gebruikelijk om te geven. De enige plaatsen waar af en toe fooi wordt gegeven zijn in kroegen en in restaurants, de gemiddelde hoogte van de fooi is ongeveer tussen de 5% en 15%.

Extra informatie

 • Het verkrijgen van alcohol is niet altijd eenvoudig en extreem duur in Finland, er gelden stenge alcoholwetten. Echter kan de Finse bevolking wel genieten van een alcoholische versnapering.
 • Als je heel veel geluk hebt kun je het bekende en prachtige noorderlicht bewonderen in Finland.
 • Veel finnen lopen binnen op pantoffels, ook op kantoor. Dit omdat de schoenen voor buiten vaak door de weersomstandigheden vies en nat zijn.