Informatiepagina Zweden

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Zweden is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Zweden is 230 volt. De stopcontacten zijn allemaal voorzien van 2 ronde gaten, kunnen soms wel en soms niet geaard zijn. Het meenemen van een wereldstekker is niet nodig.

Feestdagen

Zweden kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 06 januari - 3 Koningen
 • 30 april - Walpurgisnacht
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 06 juni - Dag van de Vlag (Nationale feestdag)
 • 06 november - Allerheiligen
 • 13 december - Sint-Lucia
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Zweden kun je niet met Euro's betalen de nationale munteenheid is de Zweedse Kroon. Pinnen met een pas (voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig dit is te wisselen bij banken of wissel/postkantoren. Tevens bij hotels is dit vaak mogelijk maar dan is de wisselkoers vaak hoger. Af en toe zullen winkels of hotels ook euro's aannemen als betaalmiddel, maar je zal dan wisselgeld terugkrijgen in Noorse kronen. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Zweden zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Sluit altijd een goede reisverzekering met een goede dekking op het gebied van geneeskundige kosten af wanneer je naar Zweden reist. Niet overal kan een ambulance komen. in zo'n geval wordt er een helicopter ingezet welke door jezelf betaalt moet worden als je niet voldoende bent verzekerd. Dit kan aardig in de papieren lopen.
 • Zweden staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.
 • Bij stilstaande wateren en meren komen ook in Zweden muggen voor. Zorg voor voldoende muggenwerende artikelen met minimaal 70% DEET, tevens bedekkende kleding voor de avonduren wordt aangeraden.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie werkt wel voor Zweden. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Zweden reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Zweden

Er is geen visumplicht voor Zweden,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Naar Zweden zul je snel met je eigen auto reizen en is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Hieronder globaal een aantal tijd indicaties vanaf Utrecht gerekend. 

 • Gotenborg: 12 uur
 • Stockholm: 16 uur
 • Sundsvall: 20 uur

Je kunt ook met het vliegtuig reizen, de reisduur is afhankelijk van je eindbestemming Bijna alle bestemmingen in Zweden zijn vanaf Amsterdam binnen 1,5 tot 2,5 uur te bereiken. Hierbij uitgaande van rechtstreekse vluchten zonder tussenlanding of overstap.  

Taal

In Zweden is de officiële taal Zweeds enkele regio's kennen veel dialecten. Engels wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden. 

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Zweden in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Zweden berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Zweden is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat in drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Zweden reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • Zweden kent geen tolwegen, wel moet er een bijdrage betaald worden om over een aantal bruggen te kunnen rijden. Tevens geldt er en congestion tax in Stockholm en Göteborg.
 • Belangrijkste brug is de Sontbrug de verbinding tussen Denemarken en Zweden. Om over deze brug te rijden dient er vooraf betaald te worden, dit kan contant in Deense of Zweedse kronen of per creditcard.
 • Rijden met alcohol op moet je nooit doen, het evt. toegestane promilage is 0.2, en drugs gebruik in combinatie met auto rijden is ten strengste verboden. 
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
 • Je dient zowel overdag als 's avonds licht te voeren met de auto. Overdag in ieder geval minimaal dimlicht. 
 • In de wintermaanden december tot en met maart zijn winterbanden verplicht, Houdt hier rekening mee en kom niet voor onaangename verrassingen te staan.
 • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos en een brandblusser bij je hebben. Het meenemen van reservelampen is niet verplicht. Het kan zijn dat je door andere landen rijdt waar dit wel verplicht is dus raadpleeg ook die informatie voordat je vertrekt.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Fooi is in Zweden eigenlijk vaak bij de prijs inbegrepen Vaak wordt er toch een fooi verwacht in restaurants gemiddeld tot 10% van de rekening. 

Extra informatie

 • Het verkrijgen van alcohol is niet altijd eenvoudig in Zweden, dit omdat de Zweedse bevolking zelf helemaal niets hebben met alcohol en dit dus ook absoluut geen noodzakelijk artikel vinden. 
 • Bij een vakantie aan Zweden hoort zeer zeker een bezoek aan Stockholm, het Venetië van het Noorden. Deze stad is gebouwd rondom het water met 12 eilanden en 42 bruggen.