Informatiepagina Noorwegen

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Noorwegen is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Noorwegen is 230 volt. De stopcontacten zijn allemaal voorzien van 2 ronde gaten, kunnen soms wel en soms niet geaard zijn. Het meenemen van een wereldstekker is niet nodig.

Feestdagen

Noorwegen kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

  • 01 januari – Nieuwjaarsdag
  • 06 februari - Nationale dag van de Sami
  • 01 maart - Complimentendag
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 17 mei - Dag van de Grondwet
  • 29 juli - Dag van Sint Olaf
  • 25 en 26 december - Kerstmis
  • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Noorwegen kun je niet met Euro's betalen de nationale munteenheid is de Noorse Kroon. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig dit is te wisselen bij banken of wissel/postkantoren. Tevens bij hotels is dit vaak mogelijk maar dan is de wisselkoers vaak hoger. Af en toe zullen winkels of hotels ook euro's aannemen als betaalmiddel, maar je zal dan wisselgeld terugkrijgen in Noorse kronen. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Noorwegen zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

  • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
  • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
  • Sluit altijd een goede reisverzekering met een goede dekking op het gebied van geneeskundige kosten af wanneer je naar Noorwegen reist. Niet overal kan een ambulance komen. in zo'n geval wordt er een helicopter ingezet welke door jezelf betaalt moet worden als je niet voldoende bent verzekerd. Dit kan aardig in de papieren lopen.
  • Noorwegen staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.
  • Bij stilstaande wateren en meren komen ook in Noorwegen muggen voor. Zorg voor voldoende muggenwerende artikelen met minimaal 70% DEET, tevens bedekkende kleding voor de avonduren wordt aangeraden.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

  • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie werkt wel voor Noorwegen. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
  • 113: extra nummer voor alleen ambulance
  • 110: extra nummer voor alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Noorwegen reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Noorwegen

Er is geen visumplicht voor Noorwegen,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Naar Noorwegen zul je snel met je eigen auto reizen en is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Hieronder globaal een aantal tijd indicaties vanaf Utrecht gerekend. 

  • Oslo: 13 uur
  • Bergen: 18.5 uur
  • Trondheim: 20.5 uur

Je kunt ook met het vliegtuig reizen, de reisduur is afhankelijk van je eindbestemming Bijna alle bestemmingen in Noorwegen zijn vanaf Amsterdam binnen 2 tot 3 uur te bereiken. Hierbij uitgaande van rechtstreekse vluchten zonder tussenlanding of overstap.  

Taal

In Noorwegen worden meerdere talen gesproken zoals Noors, Bokmal en Samisch. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten en andere talen. Engels wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Noorwegen. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Noorwegen in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Noorwegen berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Noorwegen is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Noorwegen reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

  • Noorwegen kent veel tolwegen, de opbrengst hiervan wordt gebruikt om bruggen, nieuwe wegen en tunnels aan te leggen. Wanneer de kosten hiervan betaalt zijn verdwijnen deze tolkosten ook vaak weer.  
  • Als je een auto huurt vraag dan aan de verhuurder of de auto is aangemeld voor betaling bij de tolstations. 
  • Rijden met alcohol op moet je nooit doen, het evt toegestane promilage is 0.2 en drugs gebruik in combinatie met auto rijden is ten strengste verboden. 
  • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
  • Sommige steden kennen milieuzones, dit betekent dat je niet met oudere voertuigen de stad in mag rijden. Check bij de ANWB de huidige regels en of dit invloed heeft op jou reis.
  • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek, veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos en een brandblusser bij je hebben. Het meenemen van reservelampen is niet verplicht. Het kan zijn dat je door andere landen rijdt waar dit wel verplicht is dus raadpleeg ook die informatie voordat je vertrekt.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Fooi is in Noorwegen eigenlijk niet gebruikelijk om te geven. De enige plaatsen waar af en toe fooi wordt gegeven zijn in kroegen en in restaurants, de gemiddelde hoogte van de fooi is ongeveer tussen de 5% en 15%.

Extra informatie

  • Het verkrijgen van alcohol is niet altijd eenvoudig in Noorwegen, dit omdat de Noorse bevolking zelf helemaal niets hebben met alcohol en dit dus ook absoluut geen noodzakelijk artikel vinden. 
  • Wanneer je binnen gaat bij een Noorse familie dan moet je je schoenen uit doen. Dit is een algemeen Noors gebruik respecteer dit dan ook.