Informatiepagina Zanzibar

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Zanzibar is het drinkwater van zeer slechte kwaliteit en daarom niet te drinken voor ons als Nederlanders. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het tanden poetsen. Tevens moet je extra opletten met het eten van rauwe gewassen groenten, fruit en ijsblokjes. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Zanzibar is 240 volt. Er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt daarom raadt Directbookers aan een wereldstekker mee te nemen. Het kan af en toe voorkomen dat de stroom wordt uitgeschakeld, de meeste hotels beschikken over generatoren dus als toerist zul je hier niet zoveel van merken.

Feestdagen

Zanzibar kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 12 januari - Revolution Day
 • 07 april - Karuma Day
 • 26 april - Union Day
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 01 juni - Dag van het Kind
 • 07 juli - Saba Saba
 • 09 december - Dag van de Republiek
 • 25 en 26 december - Kerstmis

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen die altijd op andere dagen vallen. Zo is de 30 daagse Ramadan met als afsluiting het suikerfeest erg belangrijk. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Zanzibar kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid van Tanzania is de Tanziaanse Shilling. In Stone Town is de enige pinautomaat van het eiland te vinden. Je kan hier alleen met een Visa/Mastercard creditcard betalen. Ook in de hotels kun je met deze creditcards betalen alleen geen geld opnemen. Voor vertrek kun je het beste euro's omwisselen voor Amerikaanse Dollars. Deze dollars komen vaak voor als betaalmiddel in Tanzania/Zanzibar. Dollars van voor 2006 worden niet geaccepteerd dus even extra nakijken. Zorg dat je eigenlijk altijd wat contant geld bij je hebt, liefst in kleine coupures want er is doorgaans niet erg veel wisselgeld. De shilling mag niet worden in- en uitgevoerd, maak dus alles op of wissel het terug op de luchthaven bij vertrek. Aan het betalen met creditcard zijn transactiekosten verbonden. 

Gezond op reis

Voor Zanzibar / Tanzania zijn de volgende vaccinaties  sterk aanbevolen, DTP en Hepatitus A. Ook kan het zijn dat je malariatabletten dient te slikken. Indien je recent in een land geweest bent waar Gele Koorts heerst dan is die vaccinatie verplicht. Het kan zijn dat jouw persoonlijke situatie op het gebied van je gezondheid meer aandacht vereist.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Aan de kust van Zanzibar komen veel zee egels voor, neem waterschoenen mee als je van plan bent om in de zee te gaan zwemmen. 
 • In Zanzibar zijn er veel muggen aanwezig, deze kunnen het Denguevirus of Malaria bij zich dragen. Directbookers raadt aan om voldoende muggenwerende producten mee te nemen voorzien van minimaal 70% DEET. Tevens is voor in de avonduren bedekkende kleding aan te raden.
 • De zon schijnt in Zanzibar bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: het algemene alarmnummer voor politie, brandweer en ambulance

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Zanzibar reizen met een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na vertrek.

Zanzibar / Tanzania kennen een visumplicht. Bij aankomst op de luchthaven is dit te koop. Hou er rekening mee dat dit betaald moet worden met Amerikaanse Dollars. Betalen met een pinpas of creditcard is niet mogelijk. 
Wil je niet wachten op de luchthaven klik dan hier en vraag je visum digitaal aan, dat scheelt een hoop tijd ter plaatse.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn. Je bent en blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste reisdocumenten.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht ongeveer 9 à 10 uur onderweg naar Zanzibar. Wanneer je vlucht een tussenlanding maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

De officiële taal op Zanzibar is Zanzibariaans, een dialect vanuit het Swahili. Veel inwoners spreken ook goed Engels dus daarmee kun je jezelf goed verstaanbaar maken tijdens je vakantie.

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Zanzibar. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie wanneer dit mogelijk is. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De WiFi verbindingen in heel Zanzibar zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

In Zanzibar is het in de wintertijd 2 uur vroeger en in de zomertijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Geen last van veel tijdsverschil dus en toch in een compleet andere wereld.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Toeristenbelasting wordt wel berekent in Zanzibar. Deze is niet bij de prijs inbegrepen en dient altijd ter plaatse bij de accommodatie voldaan te worden. De hoogte hiervan is afhankelijk van de duur van je verblijf, je bestemming, je leeftijd en soort accommodatie.

Veiligheid

Voor Afrikaanse begrippen is Zanzibar een relatief veilige bestemming. In de grensgebieden en drukke plaatsen zoals Stone Town komen wel geregeld demonstraties en aanslagen voor. Mijdt deze drukke plekken. Je moet ook net als op veel meer plaatsen extra alert zijn op zakkenrollers en straatberovingen, dit gebeurt vaak vanuit rijdende scooters of auto's. Draag geen opvallende sieraden of andere kostbaarheden maar laat deze achter in je kluisje bij de accommodatie.

Wanneer je het water op gaat ben dan altijd bedacht op piraterij, dit komt voor de kust van Zanzibar nog steeds vaak voor. Het risico van een kaping van een prive of commerciële boot is altijd aanwezig. Buiten deze veiligheidsrisico's heb je op Zanzibar natuurlijk ook te maken met weersinvloeden zoals orkanen, aardbevingen en overstromingen. Wanneer zich dit voordoet luister altijd naar de lokale autoriteiten..

Vervoer en Verkeer 

Het is mogelijk een auto te huren in Zanzibar dit raden wij absoluut niet aan. Het verkeer is op zijn zachts gezegt niet goed geregeld. De wegen hebben een slechte kwaliteit, en er heerst chaos, alles rijdt door elkaar busjes, auto's, vrachtwagens, paard en wagen, scooters en ga maar door. De lokale bevolking is dit gewend maar wij als westerling niet. Daarom adviseren we om geen auto te huren,

Er zijn prachtige georganiseerde excursies te boeken waarmee je een goede indruk kan krijgen van het land.

Ook een mogelijkheid is een auto huren met privé chauffeur. Je hoeft zelf niet te rijden, je geeft vooraf aan wat je wilt zien en zeker weten dat je meer te zien zal krijgen want de chauffeur is trots op zijn land en wil je meer laten zien en je kunt je eigen tijd indelen. Kortom een win win situatie.

Fooien

In Zanzibar worden fooien heel erg gewaardeerd. Het gemiddelde loon in Zanzibar is erg laag. Elke fooi die gegeven wordt zal erg welkom zijn. Gebruikelijk wordt er fooi gegeven in restaurants van gemiddeld 10% van de rekening. Bij taxichauffeurs wordt de prijs naar boven afgerond en voor de kamermeisjes en straatverkopers zijn enkele dollars een welkome verrassing.

Extra informatie

 • Afdingen is bijna een must in Zanzibar, er wordt niet anders verwacht! Een ongeschreven regel is dat je nooit meer dan de helft van het begin bedrag betaald.
 • Wanneer je in Stone Town religieuze gebouwen bezoekt zorg dan dat armen en benen bedekt zijn, respecteer hiermee de gebruiken van de lokale bevolking.
 • Ongevraagd foto's maken wordt niet gewaardeerd in Zanzibar. Vraag het vooraf even en je zal zien dat de reactie verrassend is. Een kleine beloning wordt wel gewaardeerd. Als je foto's wilt maken van bijv. verkopers op de markt dan volstaat een kleinigheidje kopen ook maar vraag eerst netjes even of er geen bezwaar bestaat.