Informatiepagina Montenegro

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Montenegro is het chloorgehalte van het drinkwater vele malen hoger dan in Nederland, dit kan je ziek maken. Wij raden daarom aan om het water niet te drinken en flessen (mineraal)water te kopen en dit te gebruiken als drinkwater en om je tanden te poetsen. Douchen met het water uit de kraan is geen enkel probleem.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit op Montenegro is 230 volt. Je hoeft geen wereldstekker mee te nemen want de stopcontacten in Montenegro zijn hetzelfde dan in Nederland.

Feestdagen

Montenegro kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 t/m 03 januari – Nieuwjaar viering dit wordt verdeeld over 3 dagen
 • 06 t/m 09 januari - Kerstmis voor Orthodoxe bevolking
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 21 mei - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 13 juli - Viering van de Dag van de Staat
 • 28 augustus - Maria Hemelvaart voor Orthodoxe bevolking
 • 25 en 26 december - Kerstmis

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Montenegro kun je wel met Euro's betalen ondanks dat het land nog geen officieel lid is van de Europese Unie. Veelal worden bankpassen (voorzien van  teken) en creditcards geaccepteerd bij banken en geldautomaten maar ook in hotels en grote winkels. Houdt wel altijd rekening met transactiekosten. Wil je naar een lokale markt of toch iets kopen bij dat authentieke winkeltje dan is het raadzaam om contant geld bij te hebben want op deze plaatsen kun je nog niet betalen met je pinpas of creditcard. 

Gezond op reis

Voor Montenegro zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen zoals DTP en Hepatitus A , kijk goed naar je eigen situatie en overleg met je huisarts bij twijfel. 

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Montenegro heeft een schitterende natuur, maar in het voor- en najaar zijn er helaas ook veel teken aanwezig. Houdt jezelf goed in de gaten en neem voor de zekerheid een tekentang mee. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: Het algemene noornummer van alle Europese Lidstaten, met dit nummer zijn politie, ambulance en brandweer aan te sturen.
 • 122: alleen politie 
 • 123: alleen brandweer
 • 124: alleen ambulance

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Montenegro reizen met een geldig Nederlands paspoort alhoewel je vaak zult vinden dat het ook mogelijk is het land te bezoeken met een Europese Identiteitskaart. Deze regel is niet officieël en daarom raden wij dit ook niet aan. Zou je toch afreizen naar Montenegro met een Europese ID kaart dan ben je zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. Hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn veranderd soms, check dit ruimschoots voordat je op vakantie gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Een toeristenvisum is niet verplicht voor Montenegro als je korter dan 90 dagen blijft.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht ongeveer 2 tot 2,5 uur onderweg naar Montenegro afhankelijk van je eindbestemming. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

Montenegro is de officiële taal Montenegrijns, in de meeste toersitische gebieden kun je erg goed met Engels uit de voeten. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas (nog) niet voor Montenegro. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie wanneer dit mogelijk is. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De WiFi verbindingen in heel Montenegro zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

Montenegro en Nederland bevinden zich beide in dezelfde tijdszone dus er is geen verschil in tijd tussen de beide landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Als je in Montenegro vakantie viert moet je toersitenbelasting betalen. Deze is niet inbegrepen in de reissom en dien je altijd ter plaatse bij de accommodatie te voldoen. De hoogte van het bedrag is van meerdere factoren afhankelijk zoals de lengte van het verblijf, je leeftijd, de soort accommodatie waar je verblijft en de regio.

Veiligheid

Montenegro is zeker een veilig land eigenlijk vergelijkbaar met Nederland. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Natuurlijk kun je met de auto naar Montenegro reizen echter biedt Directbookers veelal vliegreizen aan. Je kunt dan ter plaatse een auto huren om het land te gaan verkennen. We hebben hieronder wel een paar tips voor je wanneer je een auto huurt. Ook zijn er legio mogelijkheden om georganiseerde excursies te boeken of een dagje op pad te gaan met een privé chauffeur.

 • Handsfree bellen is toegestaan maar het vasthouden of bedienen van je mobiele telefoon in de auto is ten strengste verboden.
 • Maximale snelheid bedraagt 100 km per uur.
 • Wanneer je een auto huurt moet je weten dat een verbanddoos, gevarendriehoek, en veiligheidshesjes verplicht zijn. Let hier dus op en controleer de aanwezigheid hiervan voordat je wegrijdt.
 • Aan de kust kun je voldoende benzine tanken maar zodra je in het binnenland komt zul je minder pompen tegenkomen, houdt hier rekening mee en kom niet voor verrassingen te staan.
 • Wanneer je door Montenegro rijdt kan het zijn dat je reistijd langer is dan je gewend zal zijn. Het land kent vele hoogteverschillen en bochtige wegen waar je niet lekker door kan rijden. Hou hier rekening mee.  

Fooien

In Montenegro worden fooien heel erg gewaardeerd en eigenlijk rekent iedereen een wel een beetje op. Elke fooi die gegeven wordt zal erg welkom zijn. Gebruikelijk wordt er fooi gegeven in restaurants van ongeveer tussen de 5 à 10% van de rekening. Bij gidsen, kamermeisjes en taxichauffeurs kun je zelf bepalen wat je als fooi geeft.

Extra informatie

 • Bij bezoek aan een religieus gebouw wordt het erg op prijs gesteld wanneer de vrouwen hun schouders, armen en ook de knieën bedekken. Voor mannen geldt een lange broek en een shirt wat minimaal de armen tot aan de ellebogen bedekt. Zo zijn de gebruiken in Montenegro dus houdt daar rekening mee en respecteer de lokale bevolking en haar gebruiken.