Informatiepagina Mauritius
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!
Klik hier voor de corona maatregelen
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer en Verkeer
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
Op Mauritius is het drinkwater van goede kwaliteit, het is dus ook veilig om te drinken. Het kan zijn dat er iets meer chloor aan toegevoegd is dan dat wij gewend zijn en hierdoor kan er een aparte smaak aan zitten. Vaak zullen vakantiegangers een keuze maken voor (mineraal)water.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit op Mauritius is 220 volt. Directbookers raadt je aan om een wereldstekker mee te nemen omdat de stopcontacten niet altijd hetzelfde zijn dan in Nederland.
Feestdagen
Mauritius kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.
- 01 en 02 januari – Nieuwjaarsdag ( hier kennen ze 2 dagen voor)
- 01 februari- Dag van de afschaffing Slavernij
- 12 maart - Nationale Feestdag
- 01 mei - Dag van de Arbeid
- 15 augustus - Hemelvaart
- 01 november - Allerheiligen
- 25 december - Kerstmis
Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Een deel van de bevolking is Hindoestaans dus ook deze feestdagen zullen gevierd worden. Het kan zomaar voorkomen dat op één of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn.
Geld / Valuta
Op Mauritius kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Mauritiaanse Roepie. Veelal worden creditcards geaccepteerd, in mindere mate bankpassen (voorzien van teken). In veel hotels en in de hoofdstad Port Louis vind je wel mogelijkheden om geld op te nemen met je bankpas. Let er wel op dat er altijd transactiekosten berekend zullen worden. Zorg er ook voor dat je altijd wel contact geld bij je hebt, het liefste in kleine coupures omdat er vaak weinig wisselgeld is bij de kleinere winkels en markten.
Gezond op reis
Voor Mauritius zijn geen vaccinaties verplicht, mocht je echter kort van te voren in een land geweest zijn waar Gele Koorts heerst dan is die vaccinatie wel verplicht. Wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen zoals DTP en Hepatitus A , kijk goed naar je eigen situatie en overleg met je huisarts bij twijfel.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- De mug is ook in Mauritius in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
- De zon schijnt in Mauritius bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 999: politie
- 114: ambulance
- 115: brandweer
- 213 1740 of 210 3894 speciale toeristenpolitie (spreken vaak goed Engels)
Vereiste Reisdocumenten
Je kan naar Mauritius reizen met een geldig Nederlands paspoort. Hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn veranderd soms, check dit ruimschoots voordat je op vakantie gaat zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Een toeristenvisum is niet verplicht voor Mauritius als je korter dan 30 dagen blijft, ter plaatse is dit te verlengen tot maximaal 90 dagen. Verplicht is dat je één lege pagina in je paspoort hebt voor een stempel van de douane.
Als je niet rechtstreeks naar Mauritius vliegt dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.
Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn. Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het in bezit hebben van de juiste reisdocumenten.
Reistijd
Je bent met een rechtstreekse vlucht ongeveer 12 uur onderweg naar Mauritius. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.
Taal
Mauritius is een mengelmoes van talen en dialecten, veelal zal er Creools, Hundi en Urdo worden gesproken. Toch is de officiële taal Engels, wat alleen maar makkerlijk is omdat je jezelf dan overal goed verstaanbaar kan maken.
Telefoon & Internet
De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Mauritius. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie wanneer dit mogelijk is. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De WiFi verbindingen in heel Mauritius zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.
Tijdsverschil tov Nederland
In Mauritius is het in de wintertijd 3 uur later en in de zomertijd 2 uur later dan in Nederland. Geen last van veel tijdsverschil dus en toch in een compleet andere wereld.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Als je in Mauritius vakantie viert hoef je nergens toeristenbelasting te betalen.
Veiligheid
Mauritius is zeker een veilig land. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie. Indien je een huurauto neemt laat dan niets aan belangrijke zaken zichtbaar in de auto achter.
Vervoer en Verkeer
Mauritius beschikt niet over een goed openbaar vervoernetwerk. Zeker is het mogelijk een auto te huren op Mauritius zo ben je helemaal vrij om het prachtige land te ontdekken. We hebben hieronder wel een paar tips voor je wanneer je een auto huurt. Ook zijn er legio mogelijkheden om georganiseerde excursies te boeken of een dagje op pad te gaan met een privé chauffeur.
- Inhalen in Mauritius moet je rechts doen omdat er links wordt gereden, dit is voor ons Europeanen even wennen en extra opletten bij rotondes en kruisingen.
- Je mag op veel plaatsen maar 40 of 60 km per uur rijden, dit betekent dat de reistijd lang wordt. Je hebt natuurlijk geen haast maar toch fijn om te weten. Tevens zijn de meeste wegen 1 baans en is inhalen lastig.
- Bij de ANWB kun je een internationaal rijbewijs (type IRB 1949) kopen. Dit raden we erg aan als je een auto wilt huren in Mauritius.
Fooien
In Mauritius worden fooien heel erg gewaardeerd en eigenlijk rekent iedereen een wel een beetje op. Elke fooi die gegeven wordt zal erg welkom zijn. Gebruikelijk wordt er fooi gegeven in restaurants van ongeveer 10% van de rekening. Bij gidsen, kamermeisjes en taxichauffeurs kun je zelf bepalen wat je als fooi geeft.
Extra informatie
- Bij bezoek aan een religieus gebouw wordt het erg op prijs gesteld wanneer de vrouwen hun schouders en armen bedekken. Eveneens de knieën. Wanneer je echt ergens naar binnen gaat moet je ook je schoenen uit doen. Zo zijn de gebruiken in Mauritius dus houdt daar rekening mee en respecteer de lokale bevolking en haar gebruiken.