Informatiepagina Macedonië

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Macedonië is het kraanwater van slechte kwaliteit. Het kraanwater drinken wordt ten zeerste afgeraden en het kopen van flessen (mineraal)water in de winkel is niet duur. Jezelf wassen en douchen met het kraanwater is geen probleem. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Macedonië is 230 volt (vergelijkbaar met Nederland). Een wereldstekker is vaak niet nodig want de stekkers zijn vergelijkbaar met die in Nederland.

Feestdagen

Macedonië is een land van feestvieren, naast de nationale feestdagen zijn er veel dagen met lokale festiviteiten. Het is zo veranderlijk dat wij de belangrijkste voor je op een rij gezet hebben.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 07 en 08 januari - Kerstmis Orthodox
 • 1 mei -  Dag van de Arbeid
 • 02 augustus - Dag van de Republiek
 • 28 augustus - Hemelvaart
 • 08 september - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 11 oktober - Dag van het Anti Facisme
 • 23 oktober – Dag van de Revolutie
 • 25 en 26 december - Kerstmis

Houd er rekening mee dat tijdens feestdagen veel restaurants, musea en openbare gelegenheden gesloten zullen zijn. Tevens worden de feestdagen die elk jaar op andere data plaatsvinden zoals Pasen en Pinksteren gevierd. 30% van de bevolking is Islamitisch dus ook de Ramadan wordt elk jaar op een ander moment gevierd, maar is wel een belangrijke periode in Macedonië. 30 dagen lang eten Moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voornamelijk zal dit goed merkbaar zijn in de kleine dorpen waar de lokale restaurants gesloten zullen zijn. Het suiker / offerfeest ter afsluiting van de vastenperiode zal ook invloed hebben op het dagelijks leven in Macedonië.

Geld / Valuta

In Macedonië wordt betaald met de Denar, dit is het wettige betaalmiddel, Pinnen met een Nederlandse pas (met  teken)  wordt bij veel geldautomaten geaccepteerd. Creditcards worden daarentegen in veel mindere mate geaccepteerd. Bij elke transactie zullen kosten worden berekend, deze zullen bij het gebruik van een credircard hoger liggen dan bij het gebruik van een pinpas.

Gezond op reis

Voor Macedonië zijn er geen vaccinaties verplicht echter worden er wel vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aangeraden. Jouw persoonlijke situatie kan van invloed zijn op het laten zetten van vaccinaties, neem dan bij twijfel altijd contact op met je eigen huisarts.

Wij raden reizigers altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Wanneer je de natuur in trekt kun je in de lente en zomermaanden teken tegenkomen, let hier altijd extra op en neem voor de zekerheid een tekentang mee. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 is het algemene noodnummer voor Europa. Dit nummer is ook toegankelijk in Macedonië en hierdoor kunnen politie, ambulance of brandweer worden aangestuurd. 

Vereiste Reisdocumenten

Ondanks dat Macedonië niet bij de Europese Unie hoort is het wel mogelijk om met een  geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Macedonië te reizen.  Beide documenten dienen minimaal nog 90 dagen na de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een visum is niet nodig als je binnen 6 maanden niet langer dan 90 dagen aaneengesloten in Macedonië verblijft.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse/ Belgische nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Macedonië check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Macedonië gaat met het vliegtuig is de bestemming uiteindelijk bepalend voor de reistijd. Alle bestemmingen in Macedonië die wij aanvliegen kunnen binnen 2,5 à 3 uur per vliegtuig vanaf een Nederlandse luchthaven worden bereikt. Indien er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. 

Taal

Macedonisch is de officiële taal van Macedonië, tevens worden ook de talen Turks, Servisch en Albanees gesproken. In de meeste toeristische gebieden en accommodaties kun je eenvoudig met Engels uit de voeten. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Macedonië. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Macedonië ligt in dezelfde tijdszone als Nederland en kent ook een zomer- en wintertijd. Dit betekent dat er geen tijdsverschil is tussen Nederland en Macedonië.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Na de afschaffing van het verplichte visum waarvan de kosten deels voor het toerisme waren zal Macedonië waarschijnlijk in 2021 toeristenbelasting gaan rekenen. Deze zou door elke vakantieganger ouder dan 12 jaar betaald moeten worden. De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten dat je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Macedonië zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. De criminaliteit is vergelijkbaar met Nederland op de bestemmingen die Directbookers aanbiedt. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

Directbookers biedt voornamelijk vliegvakanties aan naar Macedonië hoewel je natuurlijk ook met je eigen auto kan reizen. Wil je een auto huren of toch zelf naar Macedonië reizen dan hebben we hieronder een aantal tips.

 • In Macedonië is er op een heel klein stuk na geen snelweg te vinden, de meeste wegen zijn tweebaanswegen. Wil je de binnenlanden in huur dan het liefste een wat degelijkere wagen, de wegen zijn veelal niet verhard.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het vasthouden van je telefoon wanneer de moter aanstaat is verboden.
 • Ook overdag moet je minimaal dimlicht voeren. Macedonië kent veel tunnels dus door deze regel te verplichten rijdt je altijd met licht aan.
 • De lokale bevolking hanteert de verkeersregels niet zo nauw. Houd daarom altijd zelf het overzicht en let goed op. Je wil geen ongeluk tijdens je vakantie.

Je kunt in Macedonië gebruik maken van een georganiseerde excursie om de mooiste plaatsen te gaan zien. Wanneer je dit boekt is het vervoer altijd inbgrepen.

Fooien

 • Fooien zijn in Macedonië niet verplicht maar natuurlijk wel zeer gewenst. Zo is het gebruikelijk om wanneer je lekker gegeten hebt een fooi achter te laten van 10% van het rekening bedrag. (wanneer dit niet al op de rekening is vermeld als service geld). Qua taxichauffeurs wordt er ook meestal een fooi gegeven van ongeveer 10%.

Extra informatie

 • Even snel een foto maken van die soldaat of het mooie militaire of religieuze gebouw? Dit is ten strengste verboden, probeer het ook niet stiekem te doen want er staan hoge straffen in de gevangenis op deze overtreding.