Informatiepagina Bali

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Bali is het kraanwater niet van goede kwaliteit en eigenlijk alleen te drinken wanneer het goed doorgekookt is. Directbookers raad je dus ook aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het poesten van je tanden. Het (mineraal)water is bijna overal verkrijgbaar en is een stuk voordeliger als in Nederland. Extra aandacht bij het nuttigen van rauwe gewassen groenten, geschild fruit en het gebruik van ijsklontjes is vereist.  

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Bali is 230 volt. De meeste stopcontacten in Bali zijn niet geschikt voor de Nederlandse stekkers wij raden dan ook aan om een wereldstekker mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan..

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Bali zijn:

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 21 april - Kartini Dag (moederdag)
 • 01 juni - Hari Pancasila
 • 17 augustus - Dag van de Onafhankelijkheid

Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel restaurants, musea en openbare gelegenheden gesloten zullen zijn. Er zijn nog vele regionale feestdagen gedurende het hele jaar waar rekening mee gehouden dient te worden. De "dag van de stilte" is een zeer belangrijke dag voor de Balinezen.

Geld / Valuta

In Bali wordt er betaald met de Roepia. Je kunt je pinpas (voorzien van  teken)  of creditcard meenemen, in bijna alle grotere toeristische plaatsen zijn voldoende pinautomaten aanwezig waar je geld kunt halen. Pinnen in hotels en grotere winkels is ook vaak mogelijk. Houdt wel altijd rekening met transactiekosten die worden berekend (deze liggen hoger bij het gebruik van de creditcard dan bij de pinpas). Aan te raden is om altijd wat contact geld (liefst in kleine coupures) bij je te hebben voor kleine winkels, markten of restaurants. 

Gezond op reis

Voor Bali zijn er geen vaccinaties verplicht echter worden er wel vaccinaties voor DTP, Buiktyfus, Rabiës, Hepatitis A & B en Malaria aangeraden. Tevens als je recent in een land geweest bent waar Gele Koorts voorkomt dien je die vaccinatie wel te hebben. Je persoonlijke situatie kan van invloed zijn op het laten zetten van vaccinaties, neem dan bij twijfel altijd contact op met je eigen huisarts.

Wij raden reizigers altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
 • Het zonnetje in Bali is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger als bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.
 • In bepaalde gebieden komt dengue voor. Dit virus wordt verspreid door muggen. Aan te raden is dan ook om muggenwerende middelen mee te nemen met minimaal 70% DEET. Voor de avonduren is lange bedekkende kleding ook aan te raden. Veel hotels zullen de beschikking hebben over klamboes. 
 • Rabiës ofwel hondsdolheid komt veel voor in Bali. Er zijn ook erg veel zwerfhonden en katten. Wordt je gebeten door een hond of kat (of vleermuis) neem dan altijd contact op met een arts. Dit moet je ook doen als je al een rabiës vaccinatie hebt laten zetten. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: algemeen alarmnummer (enkel bereikbaar via een mobiele telefoon)
 • 100: alleen politie
 • 118: alleen ambulance
 • 113: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Bali behoort niet bij de Europese Unie dus voor het reizen heb je een geldig Nederlands Paspoort nodig wat bij thuiskomst vanuit Bali nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Voor Bali geldt sinds 2015 geen visumplicht meer als je naar Bali reist en niet langer dan 31 dagen verblijft. Bij aankomst krijg je wel een inreis stempel in je paspoort. Vaak zal er gevlogen worden met een overstap, het kan zijn dat er voor dat betreffende land wel een visumplicht is. Check dit ruimschoots voor je met vakantie gaat bij de Ambassade van het land.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse/ Belgische nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Bali check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Bali gaat met het vliegtuig zul je bijna altijd te maken krijgen met een overstap. De reistijd wanneer je wel rechtstreeks vliegt zal ongeveer 12 uur bedragen maar omdat de meeste vluchten toch met een overstap vliegen zal de reistijd doorgaans een stuk langer zijn. 

Taal

In Bali spreekt men een Indonesische vorm van Maleis namelijk het Bahasa Indonesia. Tevens spreken veel Balinezen in dialect. In de meeste touristische gebieden wordt normaliter goed Engels gesproken. .

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Bali. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. Op steeds meer plaatsen in Bali is er een WiFinetwerk beschikbaar dus dat zou een voordeel kunnen zijn.  De meeste providers bieden databundels voor buitenland aan al zullen deze voor Bali nog steeds aan de prijs zijn, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

De tijdszone van Bali is anders dan die van Nederland en Bali kent ook geen zomer- en wintertijd. Dit betekent dat het in de zomerperiode 6 uur later en in de winterperiode 7 uur later is dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

In Bali wordt er niet gewerkt met toeristenbelasting, dus ter plaatse hoef je dit niet te betalen.

Veiligheid

De meeste badplaatsen die Directbookers aanbiedt zijn veilig, Volg wel altijd de aanwijzigen van de lokale autoriteiten op en vermijd te drukke plekken en demonstraties. Let ook altijd goed op je bagage. Bewaar je sieraden en andere kostbare bezittingen in je kluisje van de accommodatie als je erop uit trekt en pas ook op voor zakkenrollers, maar eerlijk is eerlijk die heb je ook in Amsterdam.

Vervoer en Verkeer

In Bali is het verkeer is in een woord chaotisch te noemen. Regels worden niet nageleefd en wegen zijn op sommige plaatsen erg slecht waardoor er veel ongelukken gebeuren. Zelf een auto of de bekende scooter huren raden wij daarom ook niet aan natuurlijk is het wel mogelijk om een auto met chauffeur te huren die je alle plaatsen laat zien die op je verlanglijstje staan. Tevens kun je in Bali bij elke reisorganisatie veel excursies boeken waar het vervoer al bij is inbegrepen, dus vele malen eenvoudiger. 

Fooien

Fooien worden in Bali erg gewaardeerd mede omdat het salaris niet erg hoog is. Vaak is het geld voor de bediening al bij de rekening inbegrepen maar dit is minimaal. Wil je toch nog een fooi geven dan is tussen de 5% en 10% gebruikelijk. Geef kruiers en kamermeisjes een kleine fooi en ze doen zeker wat extra voor je. Neem je een taxi dan waardeerd de chauffeur als je het bedrag naar boven afrond.

Extra informatie

 • Wie in Bali een kerk, tempel of moskee bezoekt wordt geacht de kledingvoorschriften te hanteren. Voor vrouwen is bedekkende kleding over de schouders en knieën gewenst. Tevens voor mannen vaak een lange broek en een shirt met korte mouwen. Zo respecteer je het geloof en de normen en waarden van de Balinese bevolking. 
 • Het maken van foto's en filmopnames is normaal geen probleem maar bij religieuze gebouwen dien je het eerst altijd even te vragen. Ook bij het maken van een foto van een markante Balinees is het vooraf vragen altijd wel zo netjes en wordt zeer gewaardeerd. Laat altijd na afloop de foto even zien, er wordt dan vaak smakelijk om gelachen. Ook het geven van een kleine fooi wordt zeer gewaardeerd door de lokale bevolking. Foto's maken op het vliegveld of bij andere officiële militaire instellingen is verboden. Hier worden hoge boetes voor gerekend.