Informatiepagina Malediven

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Op de Malediven is het kraanwater niet drinkbaar. Directbookers raadt je dus ook aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het poesten van je tanden. Het (mineraal)water is bijna overal verkrijgbaar en is een stuk voordeliger dan in Nederland. Extra aandacht bij het nuttigen van rauwe gewassen groenten, geschild fruit en het gebruik van ijsklontjes is vereist.  

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit op de Malediven ligt tussen de 220-240 volt. De meeste stopcontacten in de Malediven zijn niet geschikt voor de Nederlandse stekkers wij raden dan ook aan om een wereldstekker mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan..

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen op de Malediven zijn:

  • 01 januari – Nieuwjaarsdag
  • 02 januari - Nationale Feestdag
  • 03 februari - Nationale Feestdag
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 26 juli - Dag van de Onafhankelijkheid
  • 18 oktober - Nationale Feestdag
  • 03 novmeber - Bevrijdingsdag
  • 11 november - Dag van de Republiek
  • 10 december - Vissersdag

Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel openbare gelegenheden gesloten zullen zijn. Er zijn nog vele regionale feestdagen gedurende het hele jaar waar rekening mee gehouden dient te worden. Het kan zijn dat er op feestdagen het gebruik van alcohol gelimiteerd wordt of zelfs verboden. Islamitische feestdagen zoals de Ramadan met als afsluiting het suikerfeest, de tocht naar Mekka en het Islamitisch Nieuwjaar worden allemaal gevierd op de Malediven.

Geld / Valuta

Op de Malediven wordt er betaald met de Rufiyaa. Pinautomaten zijn bijna niet aanwezig op de eilanden alleen in de hoofdstad Malé, echter kun je hier met europese passen niet terecht. In de meeste hotels is het betalen met een creditcard het meest gebruikelijke. Bij betaling wordt er meestal gerekend in Amerikaanse dollars en niet in Rufiyaa. Soms is het handig om te checken welke credircards in het door jou geboekte resort geaccepteerd worden. Vanzelfsprekend gelden er transactiekosten en worden de prijzen in de hotels zonder BTW berekend, deze moet er altijd nog bij worden opgeteld.  

Gezond op reis

Voor de Malediven zijn er geen vaccinaties verplicht echter worden er wel vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aangeraden. Tevens als je recent in een land geweest bent waar Gele Koorts voorkomt dien je die vaccinatie wel te hebben. Uw persoonlijke situatie kan van invloed zijn op het laten zetten van vaccinaties, neem dan bij twijfel altijd contact op met uw eigen huisarts.

Wij raden reizigers altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

  • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
  • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. Op de Malediven zijn buiten de hoofdstad Malé nergens medicijnen te verkrijgen, neem dus het voldoende mee en zorg ervoor dat je overal op voorbereid bent.
  • Het zonnetje op de Malediven is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.
  • In bepaalde gebieden komt dengue of zika voor. Deze virussen worden verspreid door muggen. Aan te raden is dan ook om muggenwerende middelen mee te nemen met minimaal 70% DEET. Voor de avonduren is lange bedekkende kleding ook aan te raden. Veel hotels zullen de beschikking hebben over klamboes. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

  • 119: het algemene alarmnummer vergelijkbaar met bij ons 112
  • 102: alleen politie
  • 118: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

De Malediven behoren niet bij de Europese Unie dus voor het reizen heb je een geldig Nederlands Paspoort nodig. Check ruimschoots van te voren hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn, dit kan tussendoor veranderen. Als je aankomt op de luchthaven krijg je een visum upon arrival, en deze is gratis. Standaard is het visum 30 dagen geldig en daarmee voldoende voor een vakantieverblijf. Je moet nog wel 1 lege pagina in je paspoort beschikbaar hebben voor een stempel en je moet het bewijs van een hotelreservering en je terugreisticket kunnen laten zien.

Houdt er rekening mee dat wanneer je naar de Malediven vliegt en je in andere landen een overstap maakt hiervoor wel een visum vereist kan zijn, of dat er andere geldigheidsduren van je pasoort van toepassing zijn. Informeer altijd ruimschoots voor vertrek naar de regels voor die landen.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse/ Belgische nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar de Malediven check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar de Malediven gaat met het vliegtuig heeft de vlucht altijd een tussenlanding want er zijn vanuit Nederland en België geen rechtstreekse vluchten te boeken. Wanneer de overstap erg gunstig is kun je in principe in 12 uur op de Malediven zijn maar meestal zijn de tijden niet zo gunstig en zal het vele uren extra duren. Je vliegt altijd op de luchthaven Malé de hoofdstad. Vanuit hier zul je het geboekte resort op een gewelidig eiland vaak bereiken per boot of watervliegtuig. Hierdoor zal de reistijd vanzelfsprekend nog langer worden. 

Taal

Op de Malediven spreekt men Dhivevi, de originele taal van het land. Deze taal kan worden getypeerd als een mengeling van Arabisch, Urdu en Hindu. Bijna iedereen in de toeristische sector speekt ook Engels, dus dat is makkelijk.  

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Malediven. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. Op steeds meer plaatsen in Malediven is er een WiFinetwerk beschikbaar dus dat zou een voordeel kunnen zijn.  De meeste providers bieden databundels voor buitenland aan al zullen deze voor de Malediven nog steeds aan de prijs zijn, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

De tijdszone van de Malediven is anders dan die van Nederland en de Malediven kent ook geen zomer- en wintertijd. Dit betekent dat het in de zomerperiode 3 uur later en in de winterperiode 4 uur later is dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Op de Malediven wordt er niet gewerkt met toeristenbelasting, dus ter plaatse hoef je dit niet te betalen.

Veiligheid

Tijdens je verblijf op de Malediven heb je eigenlijk voornamelijk te maken met het personeel van het resort welke vaak op privé eilanden gelegen zijn. De veiligheid is hierdoor hoog en er zal weinig tot niks gebeuren. Wanneer je een excursie boekt houdt dan wel rekening met eventuele zakkenrollers. Bewaar je kostbare bezittingen voornamelijk in je kluisje in de kamer. 

Vervoer en Verkeer

De Malediven bestaan uit meer dan 1100 eilanden, vervoer met auto's zou niet echt praktisch zijn. De meest voorkomende vervoersmiddelen zijn de boot en het watervliegtuig. Wanneer je een excursie boekt zul je vast en zeker met een van deze twee transportmiddelen vervoerd gaan worden. maar hoe bijzonder maakt dat je vakantie!

Fooien

Fooien worden op de Malediven erg gewaardeerd mede omdat het salaris niet erg hoog is. Geef kruiers, kamermeisjes en overige hotelpersoneel een kleine fooi en ze doen zeker wat extra voor je. Bij restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven, let wel op of er niet al bedieningsgeld op de rekening is gezet.

Extra informatie

  • De inwoners van de Malediven zijn zwaar Islamitisch, wanneer je in aanraking komt met de lokale bevolking of je bezoekt een religieus gebouw zorg dan voor passende kleding. Voor vrouwen is bedekkende kleding over schouders en knieën gewenst. Tevens voor mannen vaak een lange broek en een shirt met korte mouwen. Zo respecteer je het geloof en de normen en waarden van de lokale bevolking. 
  • Tijdens je verblijf op de Malediven is naaktrecreatie en topless zonnen niet toegestaan, tevens zijn pornografische uitingen verboden, dus laat die tijdschriften maar beter thuis.
  • Wil je een foto maken van de lokale bevolking dan is het wel netjes dat vooraf te vragen. Laat altijd na afloop de foto even zien, er wordt dan vaak smakelijk om gelachen. Ook het geven van een kleine fooi wordt zeer gewaardeerd door de lokale bevolking. 
  • De natuur is in één woord overweldigend te noemen, de lokale bevolking is ook erg zuinig op de natuur. Het is daarom vanzelfsprekend verboden om stukken koraal, schelpen of souvenirs waar deze materialen in zijn verwerkt uit te voeren. Hier staan hoge boetes op.