Informatiepagina Sri Lanka

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Sri Lanka is het kraanwater niet van goede kwaliteit en eigenlijk alleen te drinken wanneer het goed doorgekookt is. Directbookers raad je dus ook aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het poesten van je tanden. Het (mineraal)water is bijna overal verkrijgbaar en is een stuk voordeliger dan in Nederland. Extra aandacht bij het nuttigen van rauwe gewassen groenten, geschild fruit en het gebruik van ijsklontjes is vereist.  

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Sri Lanka is 230 volt. De meeste stopcontacten in Sri Lanka zijn niet geschikt voor de Nederlandse stekkers wij raden dan ook aan om een wereldstekker mee te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan..

Feestdagen

De belangrijkste feestdagen in Sri Lanka zijn:

  • 01 januari – Nieuwjaarsdag
  • 04 februari - Dag van de Onafhankelijkheid
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 25 december - Kerstmis
  • 31 december - Oudjaar

Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel restaurants, musea en openbare gelegenheden gesloten zullen zijn. Er zijn nog vele regionale feestdagen gedurende het hele jaar waar rekening mee gehouden dient te worden.

Geld / Valuta

In Sri Lanka wordt er betaald met de Sri Lankaanse roepie. Je kunt je pinpas (voorzien van  teken)  of creditcard meenemen, in bijna alle grotere plaatsen zijn voldoende pinautomaten aanwezig waar je geld kunt halen, tevens is pinnen in hotels en grotere winkels ook vaak mogelijk. Houdt wel altijd rekening met transactiekosten die worden berekend (deze liggen hoger bij het gebruik van de creditcard dan bij de pinpas). Aan te raden is om altijd wat contact geld (liefst in kleine coupures) bij je te hebben voor kleine winkels, markten of restaurants. 

Gezond op reis

Voor Sri Lanka zijn er geen vaccinaties verplicht echter worden er wel vaccinaties voor DTP, Buiktyfus, Rabiës en Hepatitis A aangeraden. Als je recent in een land geweest bent waar Gele Koorts voorkomt dien je die vaccinatie wel te hebben. Jouw persoonlijke situatie kan van invloed zijn op het laten zetten van vaccinaties, neem dan bij twijfel altijd contact op met je eigen huisarts.

Wij raden reizigers altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

  • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
  • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
  • Het zonnetje in Sri Lanka is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger als bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. 
  • In bepaalde gebieden komt dengue of soms ook Japanse encefalitis voor. Deze virussen worden verspreid door muggen. Aan te raden is dan ook om muggenwerende middelen mee te nemen met minimaal 70% DEET. Voor de avonduren is lange bedekkende kleding ook aan te raden. Veel hotels zullen de beschikking hebben over klamboes. 
  • Rabiës ofwel hondsdolheid komt veel voor in Sri Lanka. Er zijn ook erg veel zwerfhonden en katten. Wordt je gebeten door een hond of kat (of vleermuis) neem dan altijd contact op met een arts. Dit moet je ook doen als je al een rabiës vaccinatie hebt laten zetten. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

  • 119: het algemene alarmnummer vergelijkbaar met bij ons 112
  • 011 24 33 333: alleen politie
  • 1990: alleen ambulance
  • 110: alleen brandweer
  • 011 242 1451: speciale toeristenpolitie (hier wordt engelstalig gesproken wellicht wel zo handig)

Vereiste Reisdocumenten

Sri Lanka behoort niet bij de Europese Unie dus voor het reizen heb je een geldig Nederlands Paspoort nodig wat bij aankomst in Sri Lanka nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Voor Sri Lanka geldt een visumplicht. Dit electronische visum (ETA) moet je vooraf aanvragen. Er is hiervoor een officiële website van de overheid waar je dit visum kan aanvragen, tevens kan dit via een Nederlandse visumdienst. (e-visums).

Klik hier voor de officiële website van de overheid

Klik hier voor de Nederlandse visumdienst E-visums

Houdt er zeker rekening mee dan een visumaanvraag tijd kost, minimaal 1 week voor aankomst in Sri Lanka moet het visum zijn aangevraagd. Ook kun je eventueel nog op de luchthaven je visum regelen maar hier gelden altijd erg lange wachttijden waar je na een lange vermoeiende reis niet echt meer op zit te wachten. 

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse/ Belgische nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Sri Lanka check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Sri Lanka gaat met het vliegtuig zul je bijna altijd te maken krijgen met een overstap. De reistijd is afhankelijk van welke route je vlucht gaat en is dus ook niet eenvoudig te benoemen. 

Taal

Sri Lanka kent eigenlijk twee officiële talen namelijk het Singalees en Tamil. Het Singalees is de echte moedertaal van de meeste Sri Lankanen. In de toeristische gebieden spreken de meeste inwoners ook een aardig woordje Engels. Het Engels is een overblijfsel omdat Sri Lanka vroeger een Engelse kolonie was. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Sri Lanka. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. Op steeds meer plaatsen in Sri Lanka is er een WiFinetwerk beschikbaar dus dat zou een voordeel kunnen zijn.  De meeste providers bieden databundels voor buitenland aan al zullen deze voor Sri Lanka nog steeds aan de prijs zijn, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

De tijdszone van Sri Lanka is anders dan die van Nederland en Sri Lanka kent ook geen zomer- en wintertijd. Dit betekent dat het in de zomerperiode 3,5 uur later en in de winterperiode 4,5 uur later is dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

In Sri Lanka wordt er niet gewerkt met toeristenbelasting, dus ter plaatse hoef je dit niet te betalen.

Veiligheid

De meeste badplaatsen die Directbookers aanbiedt zijn veilig, Volg wel altijd de aanwijzigen van de lokale autoriteiten op en vermijd te drukken plekken en demonstraties. Wij raden ook aan om na zonsondergang eigenlijk niet meer de straat op de gaan wanneer dit niet noodzakelijk is. In de avonduren vinden namelijk met regelmaat berovingen en aanrandingen plaats. Bewaar je sieraden en andere kostbare bezittingen in je kluisje van de accommodatie als je erop uit trekt en pas ook op voor zakkenrollers, maar eerlijk is eerlijk die heb je ook in Amsterdam.

Tijdens het regenseizoen van juni tot en met augustus in het westen en van oktober t/m februari in het noordoosten kunnen heftige regenbuien voor overstromingen zorgen. Houdt altijd de berichtgeving in de lokale media in de gaten. Voor de kust staat vaak een erg sterke stroming in zee die zelfs de meest ervaren zwemmers kan overvallen. Vraag extra aan de lifeguards of het veilig is om te zwemmen en waar je dit het beste kan doen. Voorkomen dat er iets mis gaat is beter dan genezen.

Vervoer en Verkeer

In Sri Lanka is het verkeer is in een woord chaotisch te noemen. Regels wordt niet nageleefd en wegen zijn op sommige plaatsen erg slecht waardoor er veel ongelukken gebeuren. Zelf een auto huren raden wij daarom ook niet aan, natuurlijk is het wel mogelijk om een auto met chauffeur te huren die je alle plaasten laat zien die op je verlanglijstje staan. Tevens kun je in Sri Lanka bij elke reisorganisatie vele excursies boeken waar het vervoer al bij is inbegrepen, dus vele malen eenvoudiger. 

Fooien

Fooien worden in Sri Lanka erg gewaardeerd mede omdat het salaris niet erg hoog is. Geef kruiers, kamermeisjes en taxichauffeurs een kleine fooi en ze doen zeker wat extra voor je. Bij restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven, let wel op of er niet al bedieningsgeld op de rekening is gezet.

Extra informatie

  • Wie in Sri Lanka een kerk, tempel of moskee bezoekt wordt geacht de kledingvoorschriften te hanteren. Voor vrouwen is bedekkende kleding over schouders en knieën gewenst. Tevens voor mannen vaak een lange broek en een shirt met korte mouwen. Zo respecteer je het geloof en de normen en waarden van de Sri Lankaanse bevolking. 
  • Het maken van foto's en filmopnames is normaal geen probleem maar bij religieuze gebouwen dien je het eerst altijd even te vragen, Ook bij het maken van een foto van een markante Sri Lankaan is het vooraf vragen altijd wel zo netjes en wordt zeer gewaardeerd. Laat altijd na afloop de foto even zien, er wordt dan vaak smakelijk om gelachen. Ook het geven van een kleine fooi wordt zeer gewaardeerd door de lokale bevolking. Foto's maken op het vliegveld of bij andere officiële militaire instellingen is verboden. Hier worden hoge boetes voor gerekend.
  • Mocht je nog wat plaats hebben in de koffer, neem dan wat extra pennen, kleding enz. mee. Hier zijn de kinderen altijd heel erg blij mee. Geef het nooit rechtstreeks aan kinderen, hiermee werk je het bedelen bij toeristen alleen maar in de hand. Geef het af bij de school of het dorpshoofd en zij zullen zeker zorgen dat alles goed terecht komt.