Informatiepagina Senegal

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Senegal is het drinkwater van zeer slechte kwaliteit en daarom niet te drinken voor ons Nederlanders. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het tanden poetsen.Tevens moet je extra opletten met het eten van rauwe gewassen groenten, fruit en ijsblokjes. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Senegal is 220/230 volt. Er worden verschillende soorten stopcontacten gebruikt daarom raadt Directbookers aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Senegal kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 04 april - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 15 augustus - Hemelvaart
 • 29 oktober - Geboortedag van Mohammed
 • 01 november - Allerheiligen
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met feestdagen die altijd op andere dagen vallen. Zo is de 30 daagse Ramadan met als afsluiting het suikerfeest erg belangrijk. Een groot deel van de Senegalezen is Islamitisch. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Senegal kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de West Afrikaanse Frank. De meeste van onze reizen gaan naar Saly, hier kun je geld pinnen met je pinpas (voorzien van  teken) of met een creditcard. Houdt er wel rekening mee dat er regelmatig storingen zijn daarom raden wij ook aan om altijd contant geld bij te hebben. Wisselen is mogelijk bij banken, wisselkantoren maar ook bij hotels. Aan het omwisselen van geld zitten wisselkoersen verbonden en er zullen transactiekosten berekend worden bij pin of creditcardgebruik.  

Gezond op reis

Voor Senegal zijn geen vaccinaties verplicht. Wanneer je net voordat je aankomt in Senegal in een land geweest bent waar Gele Koorts heerst dan is deze vaccinatie verplicht. Wel zijn er diverse vaccinaties aanbevolen zoals DTP en Hepatitus A. Het kan zijn dat jouw persoonlijke situatie meer aandacht vereist.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • De meest voorkomende ziekte bij de vakantieganger is diaree, medicijnen zijn lastig te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je diareeremmers en ORS bij je hebt dit voorkomt een hoop ellende.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • In Senegal komt hondsdolheid (Rabiës) voor, mocht je gebeten worden door een hond of kat neem dan direct contact op met een arts ook als je zelf een Rabiës vaccinatie hebt gehad.
 • De zon schijnt in Senegal bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 17: het algemene alarmnummer, politie
 • 1515: ambulance
 • 18: brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Senegal reizen met een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog minimaal 90 dagen geldig zijn na vertrek en moet minimaal 1 lege pagina bevatten voor een stempel van de douane.

Senegal kent geen visumplicht.

Als je niet rechtstreeks naar Senegal vliegt dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 6 uur in Senegal. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

De officiële taal van Senegal is Frans al worden er veel verschillende talen gesproken. Omdat Senegal tot 1960 een Franse kolonie was is en blijft de officiële taal Frans. Met Engels kun te inmiddels in de toeristische gebieden doorgaans goed terecht.

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Senegal. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie wanneer dit mogelijk is. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De WiFi verbindingen in heel Senegal zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

In Senegal is het in de wintertijd 1 uur en in de zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland. Geen last van veel tijdsverschil dus en toch in een compleet andere wereld.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Toeristenbelasting wordt wel berekent in Senegal. Deze is niet bij de prijs inbegrepen en dient altijd ter plaatse bij de accommodatie voldaan te worden. De hoogte hiervan is afhankelijk van de duur van je verblijf, je bestemming, je leeftijd en soort accommodatie.

Veiligheid

Voor Afrikaanse begrippen is Senegal zeker een veilig land met lage criminaliteitscijfers. De lonen zijn erg laag in Senegal dus de toerist wordt al heel snel als "héél rijk"gezien. Je moet dus net als op veel meer plaatsen extra alert zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie. 's Avonds en 's nachts is er weinig straatverlichting daarom wordt dan op straat lopen afgeraden, wil je toch nog even weg bestel dan een taxi.

Vervoer en Verkeer 

Het is mogelijk een auto te huren in Senegal dit raden wij absoluut niet aan. Het verkeer is op zijn zachts gezegt niet goed geregeld. De wegen hebben een slechte kwaliteit, en er heerst chaos, alles rijdt door elkaar busjes, auto's, vrachtwagens, paard en wagen, scooters en ga maar door. De lokale bevolking is dit gewend maar wij als westerling niet. Daarom adviseren we om geen auto te huren,

Er zijn prachtige georganiseerde excursies te boeken waarmee je een goede indruk kan krijgen van het land.

Ook een mogelijkheid is een auto huren met privé chauffeur. Je hoeft zelf niet te rijden, je geeft vooraf aan wat je wilt zien en zeker weten dat je meer te zien zal krijgen want de chauffeur is trots op zijn land en wil je meer laten zien en je kunt je eigen tijd indelen. Kortom een win win situatie.

Fooien

In Senegal worden fooien heel erg gewaardeerd. Het gemiddeld loon in Senegal is erg laag. Elke fooi die gegeven wordt zal erg welkom zijn. Gebruikelijk wordt er fooi gegeven in restaurants van gemiddeld 10% van de rekening. Bij taxichauffeurs wordt de prijs naar boven afgerond en voor de kamermeisjes en straatverkopers zijn enkele munten een welkome verrassing.

Extra informatie

 • Senegal is ondanks de toename van het toerisme in de afgelopen jaren nog steeds een erg arm land. Veel excursies zullen een bezoek aan een lokale school of arm dorp opnemen in een dagexcursie. Houdt wat ruimte vrij in je koffer en neem wat extra kleding, pennen, potloden, verzorgingsmaterialen enz. mee voor de kinderen. Zij zullen je op handen dragen en zo vreselijk dankbaar zijn. LET OP!! Geef nooit direct deze spullen aan een kind, binnen no time heb je een hele school aan kinderen om je heen staan. Geef je spullen altijd aan het personeel van de school of het dorpshoofd dan weet je zeker dat het goed terecht komt. Geld geven is niet de oplossing, ze zijn veel beter af met producten die voor ons heer eenvoudig zijn maar voor hun enorme luxe.
 • Ongevraagd foto's maken wordt niet gewaardeerd in Senegal. Vraag het vooraf even en je zal zien dat de reactie verrassend is. Een kleine beloning wordt wel gewaardeerd. Als je foto's wilt maken van bijv. verkopers op de markt dan volstaat een kleinigheidje kopen ook maar vraag eerst netjes even of er geen bezwaar bestaat.