Informatiepagina Kaapverdië
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!
Klik hier voor de corona maatregelen
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer en Verkeer
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
In Kaapverdië is het drinkwater van zeer slechte kwaliteit en daarom niet te drinken voor ons Nederlanders. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het tanden poetsen. Tevens moet je extra opletten met het eten van rauwe gewassen groenten, fruit en ijsblokjes. Water is schaars in Kaapverdië, dit betekent dat je het niet moet verspillen, gebruik het nodige maar niet meer dan dat.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit in Kaapverdië is 220 volt. In de accommodaties zijn er tweepolige stopcontacten wat het gebruik van een wereldstekker niet nodig maakt.
Feestdagen
Kaapverdië kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.
- 01 januari – Nieuwjaarsdag
- 20 jaunuari - Heldendag
- 01 mei - Dag van de Arbeid
- 05 juli - Dag van de Onafhankelijkheid
- 12 augustus - Hemelvaart
- 12 september - Nationale Feestdag
- 01 november - Allerheiligen
- 25 december - Kerstmis
- 31 december - Oudjaar
Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn.
Geld / Valuta
In Kaapverdië kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Kaapverdische Escudo. Bij banken op vrijwel alle eilanden kun je geld opnemen met een VISA creditcard je kunt niet pinnen met een pinpas. In de grotere resorts worden VISA en Mastercard geaccepteerd. De transactiekosten voor Mastercard zijn echter veel hoger. Mocht je niet beschikken over een creditcard neem dan voldoende contant geld mee wat je bij aankomst op de luchthaven makkelijk kunt wisselen. De Escudo mag niet worden uitgevord, dus wissel ook weer niet teveel want als je terug moet wisselen zal de koers ongunstig zijn.
Gezond op reis
Voor Kaapverdië zijn geen vaccinaties verplicht. Wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In de Kaapverdië kun je te maken krijgen met DTP en Hepatitus A afhankelijk van de omstandigheden van de reis ook met Hepatitus B, Gele Koorts, BMR en TBC. Wanneer je net voordat je aankomt in Kaapverdië in een land geweest bent waar Gele Koorts heerst dan is deze vaccinatie verplicht.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- De meest voorkomende ziekte bij de vakantieganger is diaree, medicijnen zijn lastig te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je diareeremmers en ORS bij je hebt dit voorkomt een hoop ellende.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- De malariamug komt in bepaalde seizoenen voor op de eilanden Boa Vista en Santiago het is aan te raden je hierover te laten informeren.
- De mug is ook in Kaapverdië in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
- De zon schijnt in Kaapverdië bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 132: het algemene alarmnummer, politie
- 130: ambulance
- 131: brandweer
Vereiste Reisdocumenten
Je kan naar Kaapverdië reizen met een geldig Nederlands paspoort. De geldigheidsduur is aan veranderingen onderhevig. Informeer dus altijd voor vertrek duidelijk wat de regels zijn zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Sinds Januari 2019 is een toeristenvisum niet verplicht meer voor Kaapverdië als je korter dan 30 dagen blijft.
Als je niet rechtstreeks naar Kaapverdië vliegt dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.
Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.
Reistijd
Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 6 uur afhankelijk van je eindbestemming. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.
Taal
De officiële taal van Kaapverdië is Portugees al spreken ze ook veel Creools. Creools is een afrikaanse versie van het middeleeuwse Portugees. Met Engels kun te inmiddels in de toeristische gebieden goed terecht, voornamelijk op de eilanden Boa Vista en Sal
Telefoon & Internet
De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Kaapverdië. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie wanneer dit mogelijk is. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De WiFi verbindingen in heel Kaapverdië zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.
Tijdsverschil tov Nederland
In Kaapverdië is het in de wintertijd 2 uur en in de zomertijd 3 uur vroeger dan in Nederland. Geen last van veel tijdsverschil dus en toch in een compleet andere wereld.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Het verplichte visum voor Kaapverdië is sinds Januari 2019 niet meer van toepassing, Hiervoor in de plaats is er een veiligheidstaks in het leven geroepen. Deze bedraagt ca 30 euro per persoon. Voor enkele eilanden zoals Sal en Boa Vista is dit inbegrepen in de prijs. Voor andere eilanden dien je de belasting zelf te voldoen. Tevens dien je voor vertrek naar Kaapverdië jezelf online te registeren, dit kan uiterlijk tot 5 dagen voor vertrek.
Na boeking ontvang je van ons uitgebreidere informatie hierover en mochten er naar aanleiding daarvan alsnog zaken niet geheel duidelijk zijn neem dan gerust contact op met een van onze medewerkers zij geven u graag meer uitleg en zullen al uw vragen beantwoorden.
Toeristenbelasting wordt wel berekent in Kaapverdië. Deze is niet bij de prijs inbegrepen en dient altijd ter plaatse bij de accommodatie voldaan te worden. De hoogte hiervan is afhankelijk van de duur van je verblijf, je bestemming, je leeftijd en soort accommodatie.
Veiligheid
Voor Afrikaanse begrippen is Kaapverdië zeker een veilig land de hoofdstad Praia op het eiland Santiago is een van de veiligste steden van Afrika. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie. 's Avonds en 's nachts is er weinig straatverlichting daarom wordt dan op straat lopen afgeraden, wil je toch nog even weg bestel dan een taxi.
Vervoer en Verkeer
Het is mogelijk een auto te huren in Kaapverdië maar veruit de meeste vakantiegangers zullen hier kiezen voor een georganiseerde excursie. Mocht je toch een auto willen huren kies dan altijd een 4X4, je zult erachter komen dat de wegen veelal onverhard en slecht onderhouden zijn. .
Ook een mogelijkheid is een auto huren met privé chauffeur. Je hoeft zelf niet te rijden, je geeft vooraf aan wat je wilt zien en zeker weten dat je meer te zien zal krijgen want de chauffeur is trots op zijn land en wil je meer laten zien en je kunt je eigen tijd indelen. Kortom een win win situatie.
Fooien
In Kaapverdië worden fooien heel erg gewaardeerd. Hel gemiddeld loon in Kaapverdië is erg laag. Elke fooi die gegeven wordt zal erg welkom zijn. Gebruikelijk wordt er fooi gegeven in restaurants, aan taxichauffeurs, kamermeisjes en straatverkopers.
Extra informatie
- Heb je toevallig nog oude kleding of schoenen en plek over in je koffer, neem dit dan mee. De lokale bevolking is hier erg blij mee en alles krijgt in Kaapverdië een nieuw leven.
- Ongevraagd foto's maken wordt niet gewaardeerd in Kaapverdië. Vraag het vooraf even en je zal zien dat de reactie verrassend is. Een kleine beloning wordt wel gewaardeerd. Als je foto's wilt maken van bijv. verkopers op de markt dan volstaat een kleinigheidje kopen ook maar vraag eerst netjes even of er geen bezwaar bestaat.