Informatiepagina Gambia

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Gambia is het drinkwater van zeer slechte kwaliteit en daarom niet te drinken voor ons Nederlanders. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het tanden poetsen. Tevens moet je extra opletten met het eten van rauwe gewassen groenten, fruit en ijsblokjes.. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Gambia is 230 volt. Directbookers raad je aan om een wereldstekker mee te nemen omdat de stopcontacten anders zijn dan in Nederland. In Gambia komt het vaak voor dat de stroom even uitvalt, dit is niets bijzonders en is meestal van hele korte duur.

Feestdagen

Gambia kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 18 februari-  Dag van de Onafhankelijkheid
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 22 juli - Dag van de Machtsovername
 • 15 augustus - Hemelvaart
 • 25 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Gambia kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Dalasi. Bij banken in toeristische gebieden kun je geld met je pinpas (voorzien van  teken) of met credicard opnemen. Met name met een visa creditcard heb je echter veel meer keuze uit betaalautomaten. Het kan weleens voorkomen dat de automaat niet tijdig wordt bijgevuld. Wij raden daarom ook aan om meteen voor een aantal dagen te pinnen zodat je zeker weet dat je voldoende geld hebt. Voor het opnemen van geld worden transactiekosten berekend dus door minder vaak te pinnen zijn deze niet zo hoog.  

Gezond op reis

Voor Gambia zijn geen vaccinaties verplicht, het enige wat je verplicht moet hebben is een Cholerastempel in je paspoort. Wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In Gambia kun je te maken krijgen met DTP en Hepatitus A en B, Gele Koorts en Malaria (in bepaalde gebieden). 

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • De meest voorokomende ziekte bij de vakantieganger is diaree, medicijnen zijn lastig te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je diareeremmers en ORS bij je hebt dit voorkomt een hoop ellende.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Gambia in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
 • De zon schijnt in Gambia bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 117: het algemene alarmnummer, politie
 • 116: ambulance
 • 118: brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Gambia reizen met een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet op moment van vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. 

Een toeristenvisum is niet verplicht voor Gambia als je korter dan 90 dagen blijft. Verplicht is dat je één lege pagina in je paspoort hebt voor een stempel van de douane.

Als je niet rechtstreeks naar Gambia vliegt dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 6 uur afhankelijk van je eindbestemming. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

Gambia is een mengelmoes van talen en dialecten. Enkele voorbeelden zijn Wolof, Mandinka, Fulani, Dyda, Serer en Serahule. Vroeger was Gambia een Engelse kolonie dus de officiële taal is nog steeds Engels. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Gambia. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie wanneer dit mogelijk is. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De WiFi verbindingen in heel Gambia zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

In Gambia is het in de wintertijd 1 uur en in de zomertijd 2 uur vroeger dan in Nederland. Geen last van veel tijdsverschil dus en toch in een compleet andere wereld.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Als je in Gambia vakantie viert hoef je nergens toeristenbelasting te betalen.

Veiligheid

Voor Afrikaanse begrippen is Gambia zeker een veilig land. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Het is af te raden om 's nachts over het strand te lopen en vermijdt hele drukke plekken. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie.

Vervoer en Verkeer 

Het is mogelijk een auto te huren in Gambia maar wij raden dit niet aan. Het land heeft slechte wegen en de lokale bevolking neemt het niet nauw met de regels en veiligheid. Zodra een agent een huurauto in het vizier krijgt zal hij denken aan extra centen en altijd wel een reden bedenken om je als onwetende vakantieganger op de bon te slingeren. Het land is prima te ontdekken door je deelname aan een of meerdere georganiseerde excursies. 

Taxi's rijden er volop en de groene zijn speciaal voor toeristen. Deze zijn officieel geregistreerd en veilig, een bijkomend voordeel is dat de chauffeurs bevoegd zijn om als gids te fungeren, twee vliegen in één klap dus.

Fooien

In Gambia worden fooien heel erg gewaardeerd. Het gemiddeld loon in Gambia bedraagt circa 50 euro per maand. Elke fooi die gegeven wordt zal erg welkom zijn. Gebruikelijk wordt er fooi gegeven in restaurants en aan taxichauffeurs, kamermeisjes en straatverkopers.

Extra informatie

 • Afdingen is een ongeschreven regel in Gambia, doe je dit niet kan dat als beledigend worden ervaren. Het is erg normaal als je ongeveer afdingd tot de helft van de startprijs. 
 • Gambia is ondanks de toename van het toerisme in de afgelopen jaren nog steeds een erg arm land. Veel excursies zullen een bezoek aan een lokale school of arm dorp opnemen in een dagexcursie. Houdt wat ruimte vrij in je koffer en neem wat extra kleding, pennen, potloden enz mee voor de kinderen. Zij zullen je op handen dragen en zo vreselijk dankbaar zijn. LET OP!! Geef nooit direct deze spullen aan een kind, binnen no time heb je een hele school aan kinderen om je heen staan. Geef je spullen altijd aan het personeel van de school of het dorpshoofd dan weet je zeker dat het goed terecht komt. Geld geven is niet de oplossing, ze zijn veel beter af met producten die voor ons heer eenvoudig zijn maar voor hun enorme luxe.
 • Ongevraagd foto's maken wordt niet gewaardeerd in Gambia. Vraag het vooraf even en je zal zien dat de reactie verrassend is. Een kleine beloning wordt wel gewaardeerd. Als je foto's wilt maken van bijv. verkopers op de markt dan volstaat een kleinigheidje kopen ook maar vraag eerst netjes even of er geen bezwaar bestaat.