Informatiepagina Brazilië

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Brazilië is het drinkwater van slechte kwaliteit en daarom niet te drinken voor ons Nederlanders. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te drinken en dit ook te gebruiken bij het tanden poetsen. Tevens moet je extra opletten met het eten van rauwe gewassen groenten, fruit en ijsblokjes.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Brazilië is tussen de  127 en 220 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage en werken soms maar op halve kracht. Het vooraf aanschaffen van een stroomomvormer is aan te raden. Neem tevens een wereldstekker mee want er zijn andere stopcontacten dan in Nederland.

Feestdagen

Brazilië kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 21 april - Dia de Tiradentes
 • 22 april - Feest van Ontdekking Brazilië
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 12 oktober - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 02 november - Allerheiligen
 • 15 november - Dag van de Republiek
 • 19 november - Dag van de Vlag
 • 25 en december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Tevens het carnaval is een groot spektakel in heel Brazilië met als belangrijkse plaats Rio de Janairo. Het kan zomaar voorkomen dat op één of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Brazilië kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Real. Bij banken kun je geld met je pinpas (voorzien van  teken) of met credicard opnemen. Houdt er wel rekening mee dat er transactiekosten worden berekend. Neem toch ook contant geld US Dollars of Euro's mee en het liefst in biljetten met een lage waarde om in lokale winkels en op markten aankopen te kunnen doen.

Gezond op reis

Voor Brazilië zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In Brazilië kun je te maken krijgen met DTP en Hepatitus A , Gele Koorts en Malaria (in bepaalde gebieden).

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • De meest voorkomende ziekte bij de vakantieganger is diaree, medicijnen zijn lastig te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je diareeremmers en ORS bij je hebt dit voorkomt een hoop ellende.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Brazilië in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
 • Van plan om een dag de jungle in te gaan, doe dit dan altijd met een lokale gids. In de jungle leeft van alles, een Brazilliaan weet wat er leeft en kan gebeuren en zal direct handelen als er gevaar dreigt.
 • Rabiës komt voor in Brazillië. Wordt je toch door een straat hond of kat gebeten raadpleeg direct een arts. Dit geldt ook als je een Rabiës vaccinatie gehad hebt.
 • Ga niet zwemmen in stilstaande beekjes, hierin kunnen larven leven die je erg ziek kunnen maken.
 • De zon schijnt in Brazilië bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 190: het algemene alarmnummer, politie
 • 192: ambulance
 • 193: brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Brazilië reizen met een geldig Nederlands paspoort. Hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn bij terugkomst in Nederland veranderd nog weleens. Vraag  een van onze medewerkers om meer informatie hierover zodat je altijd de juiste documenten bij je hebt.

Een toeristenvisum is niet verplicht voor Brazilië als je korter dan 90 dagen blijft. 

Als je niet rechtstreeks naar Brazilië vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer tussen de 10 en 13 uur afhankelijk van je eindbestemming in Brazilië. Wanneer je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

In Brazilië wordt als hoofdtaal Portugees gesproken. Brazilië kent vele dialecten. Bijna elke Brazilliaan in de toeristische gebieden spreekt Spaans, Engels, Duits of Frans. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Brazilië. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De verbindingen in heel Brazilië zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

In Brazillië zijn meerdere tijdzones. afhankelijk van de bestemming in het land. Brazilië kent ook een zomer- en wintertijd, Gemiddeld is het tussen de 3 en de 6 uur vroeger dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Als je in Brazilië vakantie viert hoef je nergens toeristenbelasting te betalen.

Veiligheid

Brazilië staat qua reputatie niet zo goed bekend als het gaat om de veiligheid. De criminaliteit is voornamelijk geconcentreerd in de grotere steden, de buitenwijken en de ghetto's. De badplaatsen die Directbookers aanbied zijn relatief veilig. De Brazilliaan heeft het ook niet gemunt op de vakantiegangers dus hierdoor hoef je je niet te laten afschrikken. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie.

Vervoer en Verkeer 

Wil je Brazilië ontdekken boek van een van de prachtige georganiseerde excursies, een auto huren is wel mogelijk maar hiervoor met je wel rekening houden met het volgende:

 • In Brazilië is het verkeer een chaos en houdt niemand zich aan de regels. 
 • Een voertuig moet veilig bedient kunnen worden, hiermee wordt bedoeld dat slippers tijdes het rijden zijn verboden. 
 • Het onderhoud van de wegen is niet erg goed, Mocht je willen rijden doe dit dan niet in het donker, de wegen zijn slecht verlicht.
 • Het wegen netwerk is vele malen minder dan in Nederland. Vaak zijn de wegen nog onverhard en bij hevige regenval kan dit resulteren in gevaarlijke situaties. rijdt voornamelijk op de snelwegen.
 • In Brazilië zie je vaak hoge verkeersdrempels.
 • Informeer altijd bij je autoverhuurmaatschappij of er nog extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

In Brazilië worden fooien heel erg gewaardeerd. Het fooiengeld is vaak al bij de rekening inbegrepen. Dit neemt niet weg dat iedereen graag nog een blijk van waardering apart ontvangt. Bij taxichauffeurs is het gebruikelijk het bedrag naar boven af te ronden.Tevens kun je overig personeel apart wat munten toestoppen. 

Extra informatie

 • Bij een bezoek aan de kerk is de juiste kleding erg belangrijk. Dames dienen de schouders te bedekken en tevens iets te dragen tot over de knie. Dit wordt zeer gewaardeerd door de lokale bevolking.