Informatiepagina Jamaica

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Jamaica is het drinkwater in principe van goede kwaliteit en is gewoon drinkbaar. Door hogere concentraties chloor kan het anders smaken dan we in Nederland gewend zijn. Heb je snel last van je darmen of vind je het gewoon niet lekker stap dan over op het drinken van (mineraal)water uit gesloten flessen.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Jamaica is 110 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage en werken soms maar op halve kracht. Het vooraf aanschaffen van een stroomomvormer is aan te raden. Neem tevens een wereldstekker mee.

Feestdagen

Jamaica kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag en dag van de revolutie overwinning
 • 06 februari - Dag van Bob Marley
 • 23 mei - Labour Day
 • 01 augustus - Herdenking afschaffing slavernij
 • 06 augustus - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 25 en december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op één of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Jamaica kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Jamaicaanse Dollar. Bij banken kun je geld met je pinpas (voorzien van  teken) of met credicard opnemen. Neem toch ook contant geld mee en het liefst in biljetten met een lage waarde. Wanneer je namelijk bij lokale winkels of horeca iets koopt hebben ze vaak niet voldoende wisselgeld. Op het eiland Jamaica is het op veel plaatsen toegestaan om met Amerikaanse Dollars te betalen, je ontvangt echter wel Jamaicaanse dollars als wisselgeld.

Gezond op reis

Voor Jamaica zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In de Jamaica kun je te maken krijgen met DTP en Hepatitus A en B. Mocht je net voor aankomst in Jamaica een land bezocht hebben waar Gele Koorts heerst dan is die vaccinatie wel verplicht.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • De meest voorokomende ziekte bij de vakantieganger is diaree, medicijnen zijn lastig te verkrijgen. Zorg er altijd voor dat je diareeremmers en ORS bij je hebt dit voorkomt een hoop ellende.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Jamaica in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
 • De zon schijnt in Jamaica bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 119: het algemene alarmnummer, hier kan politie, brandweer en ambulance mee worden aangestuurd.
 • 110: ambulance en brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Jamaica reizen met een geldig Nederlands paspoort. Dit paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij thuiskomst in Nederland. 

Een toeristenvisum is niet verplicht voor Jamaica als je korter dan 180 dagen blijft. 

Als je niet rechtstreeks naar Jamaica vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 10 uur in Jamaica. Als je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

In Jamaica wordt als hoofdtaal Engels gesproken. Bijna elke Jamaicaan spreekt deze taal dus dat is eenvoudig.

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Jamaica. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan. De verbindingen in heel Jamaica zullen langzamer zijn dan in Nederland, hou hier rekening mee.

Tijdsverschil tov Nederland

Het tijdsverschil tussen Nederland en Jamaica is gedurende de wintertijd 6 uur en tijdens de zomertijd 7 uur. De tijd in Jamaica is vroeger dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Als je in Jamaica vakantie viert hoef je nergens toeristenbelasting te betalen.

Veiligheid

Jamaica staat qua reputatie niet zo goed bekend als het gaat om de veiligheid. De criminaliteit is voornamelijk geconcentreerd in de grotere steden, de buitenwijken en de ghetto's. De badplaatsen die Directbookers aanbied zijn relatief veilig. De jamaicaan heeft het ook niet gemunt op de vakantiegangers dus hierdoor hoef je je niet te laten afschrikken. Net zoals in alle landen komt het voor dat je in drukkere plaatsen extra alert moet zijn op zakkenrollers. Bewaar je waardevolle spullen zoveel mogelijk in de kluis in de accommodatie.

Vervoer en Verkeer 

Wil je Jamaica ontdekken boek dan één van de prachtige georganiseerde excursies, een auto huren is wel mogelijk maar hiervoor met je wel rekening houden met het volgende:

 • In Jamaica rijdt iedereen links, dit betekent dat er rechts wordt ingehaald.
 • Het wegen netwerk in vele malen minder als in Nederland. Vaak zijn de wegen nog onverhard en bij hevige regenval kan dit resulteren in gevaarlijke situaties. 
 • De Jamaicanen nemen de verkeersregels niet zo nauw, ze rijden nogal chaotisch.
 • Informeer altijd bij je autoverhuurmaatschappij of er nog extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

In Jamaica worden fooien heel erg gewaardeerd. De lonen zijn laag en als blijk van waardering voor het werk worden fooien gegeven. Gebruikelijk is dat bovenop de rekening in een restaurant ongeveer 10% fooi gegeven wordt. Ook kamermeisjes, bellboys enz. zijn ontzettend blij met enkele Jamaicaanse dollars. Taxiprijzen kunnen makkelijk naar boven worden afgerond.

Extra informatie

 • De Bob Marley cultuur leeft voort. Hierdoor is Marihuana een zeer geliefde drugs op het Latijns Amerikaanse eiland. Toch staan er op het bezit, verkoop of verhandelen van Marihuana hoge staffen. Weiger te allen tijde altijd als jou iets wordt aangeboden.
 • Wil je een taxi? Bestel deze dan altijd via de receptie van je accommodatie. Op deze manier weet je zeker dan de taxi betrouwbaar is. Het alom gerennommererde taxibedrijf heeft de letters JUTA op de taxi staan. 
 • Naturisme evenal topless zonnen is verboden op de openbare stranden. 
 • Even snel een mooie foto maken van die look al like van Bob Marley? Doe het niet, de locals zitten niet te wachten om ongevraagd gefotografeert te worden. Vraag het gewoon even netjes vooraf, meestal vinden ze het dan een eer. Blijft dan toch het antwoord nee ga niet door zeuren maar respecteer het antwoord.