Informatiepagina Cuba
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!
Klik hier voor de corona maatregelen
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer en Verkeer
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
Het drinkwater in Cuba is van slechte kwaliteit en kan heftige infecties veroorzaken aan de darmen. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te gebruiken uit afgesloten flessen ook tijdens het poetsen van je tanden. Extra waakzaamheid is gewenst bij het nuttigen van gewassen rauwe groenten, geschild fruit en ijsblokjes.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit in Cuba is tussen de 110 en 220 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage en werken soms maar op halve kracht. Wij raden daarom aan een wereldstekker mee te nemen.
Feestdagen
Cuba kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.
- 01 januari – Nieuwjaarsdag en dag van de revolutie overwinning
- 01 mei - Dag van de Arbeid
- 26 juli - Herdenking bestorming Moncada kazerne
- 10 oktober - Herdenking start Onafhankelijkheidsoorlog
- 25 december - Kerstmis
- 31 december - Oudjaar
Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn.
Geld / Valuta
In Cuba kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Cubaanse Peso. Deze munt wordt uitsluitend gebruikt door de lokale bevolking. Voor de toeristen is er een andere munt de Cubaanse convertible Peso (CUC) in de volksmond vaak cookies genoemd. Hieronder volgt een korte uitleg hierover:
Je mag de Cubaanse convertible Peso niet in- en uitvoeren. Als je dit geld bij je draagt bij aankomst in Cuba kun je hiervoor een boete krijgen en wordt het geld in beslag genomen. Je kunt makkelijk euro's en amerikaanse dollars wisselen voor de lokale munteenheid.
Pinnen met je pinpas is niet mogelijk in Cuba dus zorg voor voldoende contant geld. Wel kun je bij banken contant geld opnemen met je creditcard. Hier worden transactiekosten voor berekend.
Belangrijk: Neem ook weer niet teveel contant geld mee. Je mag maximaal 5000 $ aan buitenlandse valute vrij invoeren.
Gezond op reis
Voor Cuba zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In de Cuba kun je te maken krijgen met DTP en Hepatitus A. Mocht je net voor aankomst in Cuba een land bezocht hebben waar Gele Koorts heerst dan is die vaccinatie wel verplicht.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Soms kan het toch voorkomen dat je ter plaatse het bedrag moet voorschieten, dit ontvang je achteraf terug van je reisverzekering. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- Voor je een reis naar Cuba aanvangt moet je verplicht een reisverzekering met werelddekking hebben afgesloten. Een bewijs hiervan moet bij aankomst op de luchthaven kunnen worden overlegt. Let op dat een amerikaanse verzekering niet wordt geaccepteerd in Cuba.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- De mug is ook in Cuba in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden evenals het slapen onder een muskietennet.
- Darmproblemen liggen op de loer, ben daarom altijd extra voorzichtig met ijsblokjes, rauwe gewassen groenten en fruit maar poets ook je tanden niet met het kraanwater. Neem altijd diareeremmers en ORS mee op vakantie dit voorkomt een hoop ellende.
- De zon schijnt in Cuba bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 106: politie
- 104: ambulance
- 105: brandweer
Vereiste Reisdocumenten
Je kan naar Cuba reizen met een geldig Nederlands paspoort. De lengte van de geldigheid na afloop van de vakantie zijn aan verandering onderhevig dus check dit altijd ruimschoots voor vertrek.
Een toeristenvisum is verplicht voor Cuba en geeft 30 dagen toegang tot het land. De kosten hiervan zijn ongeveer 25 euro. Bij sommige vakanties die Directbookers aanbiedt zijn deze kosten inbegrepen in de reissom. Na het maken van de boeking ontvang je hierover meer informatie en tevens de wijze waarop het visum te verkrijgen is.
Als je niet rechtstreeks naar Cuba vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.
Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.
Reistijd
Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 10 uur in Cuba. Als je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.
Taal
In Cuba wordt als hoofdtaal Spaans gesproken. In bijna alle toeristische gebieden is Engels ook een veel gehoorde taal en kun je hiermee goed uit de voeten.
Telefoon & Internet
De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Cuba. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hoge kosten te staan.
Tijdsverschil tov Nederland
Het tijdsverschil tussen Nederland en Cuba is het hele jaar 6 uur. Het is dan 6 uur vroeger in Cuba dan in Nederland. De data van de wisseling tussen zomer- en wintertijden lopen niet synchroon met elkaar dus kan het enkele dagen per jaar één uur afwijken.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Als je in Cuba vakantie viert hoef je nergens toeristenbelasting te betalen.
Veiligheid
Cuba is een van de veiligste landen in Latijns Amerika. Er is veel sociale controle en de politie doet haar werk goed. Toch is het zo dat In drukke gebieden je extra moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie.
Vervoer en Verkeer
Wil je Cuba ontdekken boek van één van de prachtige georganiseerde excursies, een auto huren is wel mogelijk maar hiervoor met je wel rekening houden met het volgende:
- Buitenlanders die betrokken raken bij een ongeval kan worden verplicht het land niet te verlaten totdat er meer duidelijkheid is over wie de schuldige is. De rechtspraak kan erg lang op zich laten wachten en kan soms wel maanden duren.
- Veroorzaak je een ongeval en heeft deze een dodelijke afloop kunnen hier erg hoge straffen op staan, soms zomaar 10 jaar gevangenisstraf.
- Gebruik van alcohol in het verkeer is verboden en zal zwaar bestraft worden.
- Gebruik van GPS op je telefoon is verboden. Dit is lastig te controleren maar zet het voor de zekerheid uit. Word je wel betrapt dan geldt hiervoor een hoge boete.
- Informeer altijd bij je autoverhuurmaatschappij of er nog extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden.
Fooien
In Cuba worden fooien heel erg gewaardeerd. De lonen zijn laag en als blijk van waardering voor het werk worden fooien gegeven. Gebruikelijk is dat bovenop de rekening in een restaurant ongeveer 10% fooi gegeven wordt. Ook kamermeisjes, bellboys enz. zijn ontzettend blij met een euro en enkele CUC's. Taxiprijzen kunnen makkelijk naar boven worden afgerond.
Extra informatie
- Drugsgebruik en bezit is streng verboden in Cuba. Zorg dat je nooit in aanraking komt met drugs ook niet als het zomaar op straat aan je wordt aangeboden. De verhalen gaan dat zelfs politieagenten in burger op die manier bekijken of je wel of niet met drugs in zee gaat. Hier staan hoge straffen op.