Informatiepagina Mexico

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Mexico is van slechte kwaliteit en kan heftige infecties veroorzaken aan de darmen. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te gebruiken uit afgesloten flessen ook tijdens het poetsen van je tanden. Extra waakzaamheid is gewenst bij het nuttigen van gewassen rauwe groenten, geschild fruit en ijsblokjes. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Mexico is tussen de 110 en 127 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage en werken soms maar op halve kracht.  Wij raden daarom aan een wereldstekker en/of stroom omvormer mee te nemen.

Feestdagen

Mexico kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 06 januari - 3 Koningen
 • 02 februari -  Dag van Maria Lichtmis
 • 05 februari - Dag van de Grondwet
 • 24 februari - Dag van de Nationale Vlag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 september - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 01 en 02 november - Allerheiligen
 • 20 november - Dag van de Revolutie
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Mexico kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Mexicaanse Peso. Geld opnemen met je pinpas (voorzien van  teken)  of creditcard is bij betaalautomaten en banken mogelijk. Let op hiervoor worden per transactie kosten berekend. Pinnen in winkels is vaak niet mogelijk daarom raden wij altijd aan om voldoende contant geld bij je te hebben. Amerikaanse dollars zijn op bijna alle plaatsen een geaccepteerd betaalmiddel, dollars ouder dan 2006 worden niet meer geaccepteerd. Dollars wisselen in de Mexicaanse Peso is vaak bij wisselkantoren en de grotere hotels mogelijk. 

Gezond op reis

Voor Mexico zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In Mexico kun je te maken krijgen met DTP, Hepatitus A en Malaria (in sommige gebieden).

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Mexico in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden.
 • Darmproblemen liggen op de loer, ben daarom altijd extra voorzichtig met ijsblokjes, rauwe gewassen groenten en fruit maar poets ook je tanden niet met het kraanwater. Neem altijd diareeremmers en ORS mee op vakantie dit voorkomt een hoop ellende.
 • De zon schijnt in Mexico bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 911 het algemene noodnummer. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 066 alleen politie

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Mexico reizen met een geldig Nederlands paspoort. De lengte van de geldigheid na afloop van de vakantie zijn aan verandering onderhevig dus check dit altijd ruimschoots voor vertrek. Je paspoort moet nog minimaal 1 lege pagina bevatten voor de stempel van de douane bij aankomst in Mexico. 

Er is geen visumplicht voor Mexico wanneer je als vakantieganger korter dan 180 dagen verblijft.

Als je niet rechtstreeks naar Mexico vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn. Je blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 10 à 12 uur in Mexico afhankelijk of je eindbestemming aan de oost- of westkant van het land ligt. Als je vlucht tussenlandingen maakt wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

In Mexico wordt als hoofdtaal Spaans gesproken. In bijna alle toeristische gebieden is Engels ook een veel gehoorde taal en kun je hiermee goed uit de voeten.  

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Mexico. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Mexico bevat meerdere tijdszones, dit betekent dat het verschil in tijd ten opzichte van Nederland afhankelijk is van je bestemming. Globaal genomen is het tussen de 6 à 9 uur vroeger dan in Nederland. De meest populaire bestemmingen in Mexico liggen aan de oostkust in de regio Quintana Roo, hier is het tijdsverschil in de winter 6 uur en in de zomer 7 uur vroeger ten opzichte van Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Of je toeristenbelasting moet betalen in Mexico is ook weer sterk afhankelijk van de bestemming waar je naartoe reist. In de grotere toeristenplaatsen is dit vaak wel het geval. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de reissom en dienen altijd ter plaatse bij de accommodatie te worden voldaan. De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van meerdere factoren, denk hierbij aan de plaats/ regio waar je verblijft, hoe lang je verblijft, welke leeftijd je hebt en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

Door de grote drugsproblematiek heeft Mexico een slechte naam als het gaat om de veiligheid. De kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat dit voornamelijk in de grensgebieden van toepassing is en niet in de toeristische gebieden waar de vakanties worden gevierd. Hier kun je gewoon veilig naar toe reizen. Tevens zul je merken dat de hotelzones bewaakt worden afgesloten en dat niemand hier binnen komt die er niets te zoeken heeft. Het is altijd verstandig alert te zijn op je eigen spullen. Ook sieraden die opvallend zijn kunnen een aanleiding zijn voor een diefstal. Ook is het zo dat in drukke gebieden je extra moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie.  

Vervoer en Verkeer 

Wil je Mexico ontdekken boek van één van de prachtige georganiseerde excursies, een auto huren is wel mogelijk maar hiervoor met je wel rekening houden met het volgende:

 • Het is niet te vergelijken met de regels en orde in Nederland, het verkeer is chaotisch en de lokale bevolking neemt de regels niet zo nauw. 
 • De binnenwegen zijn slecht onderhouden, daarentegen kun je veilig gebruik maken van de snel- en tolwegen. Bij veel regenval kunnen de wegen in het algemeen lastiger begaanbaar worden dus is het extra opletten.
 • Directbookers raadt haar klanten af om in het donker te gaan rijden in Mexico. 
 • Benzine heeft geen vaste prijs in Mexico, het kan dus zijn dat er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende tankstations. Het loont om de prijzen met elkaar te vergelijken. Benzine kan altijd contant betaald worden en bij de grotere tankstations ook vaak met creditcard.
 • Informeer altijd bij je autoverhuurmaatschappij of er nog extra zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Fooi is in Mexico net zo gewenst als in Nederland. Op rekeningen staat meestal de fooi of het servicegeld al berekent. Dit betekent niet dat er geen fooi meer verwacht wordt. Gebruikelijk is om alsnog een fooi te geven van ca 10% . Personeel van de accommodaties, gidsen en taxichauffeurs kun je al blij maken met een aantal dollars. Ze zullen je een geweldige service bieden. 

Extra informatie

 • Mexico heeft net zoals Spanje nog de traditionele siësta. Gedurende de hete uren in de middag sluiten vele winkels en restaurants de deuren. De meeste toeristenwinkels blijven wel gewoon open. 
 • Van Juni tot en met November geldt het orkaanseizoen. Mocht er zich een noodsituatie voordoen volg dan altijd de instructies van de lokale autoriteiten. Dit is voor je eigen veiligheid. 
 • Even snel een foto maken van die markante vrouw op het marktplein, doe het niet. Mexicanen ervaren dit als zeer ongepast gedrag. Vraag altijd toestemming van te voren en als je dat doet zul je meemaken dat ze graag voor je poseren. Laat na het maken ook altijd de foto even zien, dat zullen ze erg waarderen. 
 • Naaktrecreatie en topless zonnen wordt als zeer ongepast ervaren, hou hier rekening mee.