Informatiepagina Dominicaanse Republiek

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Dominicaanse Republiek is van slechte kwaliteit en kan heftige infecties veroorzaken aan de darmen. Directbookers raadt aan om (mineraal)water te gebruiken uit afgesloten flessen ook tijdens het poetsen van je tanden.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Dominicaanse Republiek is tussen de 110 en 220 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage en wij raden daarom aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Dominicaanse Republiek kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 06 januari - 3 Koningen
 • 26 januari - Natalicio de Duarte
 • 27 februari - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 16 augustus - Dia de la Restauracion
 • 06 november - Dag van de Grondwet
 • 25 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Dominicaanse Republiek kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Dominicaanse Peso. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is op diverse plaatsen mogelijk, echter niet altijd met alle Europese pinpassen. Aangeraden wordt om euro's of dollars mee te nemen en om te wisselen bij wisselkantoren of hotels. Creditcards worden geaccepteerd bij de meeste hotels, restaurants en grotere winkels. Er geldt een in- en uitvoeverbod op pesos, wissel dit bij vertrek op de luchthaven dit terug naar euro's.

Gezond op reis

Voor Dominicaanse Republiek zijn geen vaccinaties verplicht, wel worden er meerdere vaccinaties sterk aanbevolen. In de Dominicaanse Republiek kun je te maken krijgen met DTP, Hepatitus A en B, Malaria (in sommige gebieden) en Rabiës.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Dominicaanse Republiek in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het zika- of denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden.
 • De zon schijnt in Dominicaanse Republiek bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 911 het algemene noodnummer. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 1809 200 35 00 de engelstalige toeristen politie

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Dominicaanse Republiek reizen met een geldig Nederlands paspoort. De geldigheidseisen zijn aan verandering onderhevig dus check dit altijd ruimschoots voor vertrek.

Er is geen visumplicht voor Dominicaanse Republiek wanneer je als vakantieganger korter dan 30 dagen verblijft wel moet je een toeristenkaart aanschaffen. Dit kan bij aankomst op de luchthaven tegen betaling ven $ 10 p.p. Zorg ervoor dat je hier cash geld voor bij hebt want hier kan niet worden gepind of met creditcard worden betaald. Soms is een toeristenkaart al inbegrepen bij je boeking, mocht dit het geval zijn dan wordt dit na boeking met je doorgenomenn.

Als je niet rechtstreeks naar Dominicaanse Republiek vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 10 uur in Dominicaanse Republiek, mocht je vlucht tussenlandingen maken wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

In Dominicaanse Republiek wordt als hoofdtaal Spaans gesproken. In bijna alle toeristische gebieden is Engels ook een veel gehoorde taal en kun je hiermee goed uit de voeten.  

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Dominicaanse Republiek. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Het tijdsverschil van Dominicaanse Republiek ten opzichte van Nederland is in de zomerperiode 6 uur en in de winterperiode 5 uur vroeger.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

De Dominicaanse Republiek berekent geen toeristenbelasting die lokaal nog voldaan hoeft te worden.

Veiligheid

Door de grote armoede in de Dominicaanse Republiek kan dit wel risico's met zich meebrengen. Het is altijd verstandig alert te zijn op je eigen spullen. Ook sieraden die opvallend zijn kunnen een aanleiding zijn voor een diefstal. Ook is het zo dat In drukke gebieden je extra moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

In de Dominicaanse Republiek is drugs een groot probleem. Ondanks de strenge controle hierop is dit absoluut niet onder controle. Het kan voorkomen dat je hierop op de luchthaven extra wordt gecontroleerd. Neem nooit pakketjes aan van vreemden en laat je bagage nooit onbeheert achter. 

Vervoer en Verkeer 

Wil je Dominicaanse Republiek ontdekken boek van één van de prachtige georganiseerde excursies, een auto huren is wel mogelijk maar wij raden dit af. Het verkeer in de Dominicaanse Republiek is erg chaotisch  Ze rijden erg hard en verlenen lang niet altijd voorrang. Voetgangers letten niet op en steken zomaar over. Het jaarlijkse dodental is hierdoor helaas vrij hoog. Buitenlanders krijgen standaard de schuld als er een ongeval gebeurd.

Fooien

Fooi is in Dominicaanse Republiek net zo gewenst als in Nederland. Op rekeningen staat soms de fooi of het servicegeld al berekent. Als dit al op de rekening staat bedraagt dit al snel 10% en dan is een fooi niet meer gebruikelijk. Indien er niets op de rekening vermeld staat dan is het gebruikelijk om hetzelfde percentage aan fooi te geven. Personeel van de accommodaties zijn al erg blij met een aantal dollars. Ze zullen je een geweldige service bieden. 

Extra informatie

 • Even extra opletten want nudisme is niet toegestaan in de Dominicaanse Reprubliek. Ook topless zonnen wordt als erg ongepast ervaren.