Informatiepagina Verenigd Koninkrijk

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in het Verenigd Koninkrijk is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. Het kan voorkomen dat de smaak wat anders is dan je gewend bent in Nederland maar dit is niet schadelijk.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk is 230 volt. De stopcontacten zijn niet geschikt voor de Nederlandse stekkers we raden je dus aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Het Verenigd Koninkrijk kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 1ste maandag in mei - May Bank Holiday
 • laatste maandag in mei - Spring Bank Holiday
 • laatste maandag in augustus - Summer Bank Holiday
 • 25 december - Kerstmis
 • 26 december - Boxing Day
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In het Verenigd Koninkrijk kun je niet met Euro's betalen de nationale munteenheid is de Britse Pond. Pinnen een met pas (voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig dit is te wisselen bij banken of wissel/postkantoren. Tevens bij hotels is dit vaak mogelijk maar dan is de wisselkoers vaak hoger. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor het Verenigd Koninkrijk zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Het Verenigd Koninkrijk staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene Euopese noodnummer werkt wel voor het Verenigd Koninkrijk. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 999 politie, brandweer of ambulance, in de kustprovincies kun je ook doorverbonden worden met de kustwacht.

Vereiste Reisdocumenten

Op dit moment is er een overgangsperiode aan de gang met betrekking tot de terugtrekking van Groot Brittannie uit de Europese Unie (de zgn. Brexit). Dit betekent dan je tot eind September met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort kan reizen. Vanaf 01 Oktober 2021 is alleen een geldig Nederlands Paspoort nog toegestaan, 

Er is geen visumplicht voor het Verenigd Koninkrijk,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn. Je bent en blijft te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het bezitten van de juiste reisdocumenten.

Reistijd 

Ga je met het vliegtuig naar Engeland dan is de reisduur afhankelijk van je bestemming. De meeste bestemmingen in Engeland zijn tussen 1 a 2 uur te bereiken. Hierbij gaan we uit van een rechtstreekse vlucht zonder tussenlanding of overstap.

Veel vakantiegangers kiezen voor het gemak van de treinverbinding door de eurotunnel tussen Calais en Folkestone. Met deze verbinding sta je binnen 4,5 uur in hartje Londen. 

Als je met je eigen auto wilt reizen kan kun je eveneens gebruik maken van de tunnel, de auto maakt dan de oversteek door de tunnel per autotrein. Natuurlijk kun je ook ervoor kiezen om een ferry overtocht te boeken waar de auto mee vervoerd kan worden. De gemiddelde reistijd vanaf Utrecht met de autotrein is ca 6 uur naar Londen en ga je met de ferry dan ben je ongeveer 7 uur onderweg vanaf Hoek van Holland naar Londen. 

Taal

In het Verenigd Koninkrijk wordt Engels gesproken. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten en andere talen. 

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. Na de Brexit hoort Engeland officieël niet meer bij de EU en hiermee zouden de kosten af kunnen gaan wijken van de bovenstaande regel. Informeer voor vertrek hier naar bij je provider. Indien er hoge kosten gelden is het raadzaam een buitenland bundel aan te schaffen via je provider. Tevens adviseren wij je roaming uit te zetten en zoveel mogelijk gebruik te maken van een WiFi netwerk. Zo voorkom je verrassingen achteraf.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat het Verenigd Koninkrijk niet in dezelfde tijdszone ligt als Nederland maar wel een zomer- en wintertijd kent is het in Engeland altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

In Groot Brittannië wordt op dit moment geen toeristenbelasting berekend, dit kan echter na de Brexit wel wijzigen. Mocht dit wijzigen dan wordt een eventuele toeristenbelasting altijd ter plaatse voldaan bij de accommodatieverschaffer. De hoogte van het te betalen bedrag is afhankelijk van meerdere factoren zoals de lengte van je verblijf, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Het Verenigd Koninkrijk is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar het Verenigd Koninkrijk reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • In het hele Verenigd Koninkrijk wordt er links gereden en dit zijn wij als Nederlanders niet gewend. Vooral opletten bij het inhalen, dit gebeurd rechts en de rotondes moeten met de klok mee genomen worden. 
 • Wanneer je de aandacht niet bij het verkeer houdt doordat er geluistert wordt naar harde muziek, een broodje wordt gegeten of zelfs als er gerookt wordt kun je hiervoor een boete krijgen.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
 • Koplampen zijn in Nederland standaard ingesteld op de berm. Omdat je in Engeland aan de andere kant rijdt zou je hiermee tegenliggers kunnen verblinden. Informeer bij je garage vooraf aan je vakantie of schaf bij de ANWB een speciale stickerset aan. 
 • Als je in een grote stad rijdt raden we je aan je auto te parkeren en verder gebruik te maken van het uitgebeide openbaar vervoers netwerk. In veel Engelse steden gelden milieuzones. Bekijk de eisen voor je vakantie goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 • Fietsen in Engeland is in opkomst, aangeraden wordt om altijd een helm te dragen, Het is niet verplicht maar voorkomen is beter dan genezen. 
 • Voorrangswegen worden niet aangeduid door haaientanden, dit zijn dubbele onderbroken strepen op het wegdek. Let goed op zodat je weet wie er voorrang heeft en er geen ongelukken gebeuren.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Let er wel op als je een auto in Engeland huurt dat het stuur aan de andere kant zit, dit is echt een omschakeling en kan tot enige frustratie leiden.

Bij een bezoek aan een van de steden kun je makkelijk gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer netwerk.

Fooien

Fooi is in het Verenigd Koninkrijk vaak bij de rekening inbegrepen ca. 12.5%. Als dit niet het geval is dan is het gebruikelijk tussen de 10% à 15% fooi te geven. Voor taxichauffeurs geldt meestal dat het bedrag van de rit naar boven wordt afgerond. 

Extra informatie

 • De Brexit kan voor iedereen gevolgen hebben dus ook voor het reizen en de toeristen die Engeland bezoeken. Belangrijk is om voor je vakantie hiernaar te informeren zodat alle eventuele veranderingen duidelijk zijn. Mocht je hier verder nog vragen over hebben neem dan altijd contact met ons op. Een van onze medewerksters zal u hier graag verder over informeren.