Informatiepagina Denemarken

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Denemarken is van goede kwaliteit en het is veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Denemarken is 230 volt. De stopcontacten zijn niet allemaal geschikt voor de Nederlandse stekkers we raden je dus aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Denemarken kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 05 juni - Nationale Grondwet Feestdag
 • 15 juni - Valdamars Dag (dit is de dag van de geboorte van de Deense vlag)
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Denemarken kun je niet met Euro's betalen de nationale munteenheid is de Deense Kroon. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig dit is te wisselen bij banken of wissel/postkantoren. Tevens bij hotels is dit vaak mogelijk maar dan is de wisselkoers vaak hoger. Af en toe zullen winkels of hotels ook euro's aannemen als betaalmiddel, maar je zal dan wisselgeld terugkrijgen in Deense kronen. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Denemarken zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseerd.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Denemarken staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie werkt wel voor Denemarken. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Denemarken reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Denemarken

Er is geen visumplicht voor Denemarken,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Naar Denemarken zul je snel met je eigen auto reizen en is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Hieronder globaal een aantal tijd indicaties vanaf Utrecht gerekend. 

 • Aarhus: ca. 7 uur
 • Odense: ca. 7.5 uur
 • Esjberg: ca. 7.5 uur
 • Kopenhagen: ca. 8.5 uur 

Je kunt ook met het vliegtuig reizen, de reisduur is afhankelijk van je eindbestemming Bijna alle bestemmingen in Denemarken zijn vanaf Amsterdam binnen 1.5 tot 2 uur te bereiken. Hierbij uitgaande van rechtstreekse vluchten zonder tussenlanding of overstap.  

Taal

In Denemarken wordt Deens gesproken. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten en andere talen. Engels  en Duits wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden. 

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Denemarken in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Denemarken berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Denemarken is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Denemarken reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • Denemarken kent geen tolwegen, echter is het wel gebruikelijk om voor enkele bruggen tol te moeten betalen.
 • In de bergen heeft stijgend verkeer bijna altijd voorrang op dalend verkeer.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
 • Rijden onder invloed is verboden, het maximaal toegestane alcoholpercentage is 0.5 promille. Drugs zijn helemaal verboden tijdens het auto rijden.
 • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek bij je hebben, Veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos, een brandblusser en een set reservelampen zijn niet verplicht. Echter om in Denemarken te komen moet je door andere landen rijden waar dit wel verplicht is. Bereid je goed voor wat de regels per land zijn waar je doorheen rijdt en kom niet voor onaangename verrassingen te staan.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Bij een bezoek aan een van de steden kun je makkelijk gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer netwerk.

Fooien

Fooi is in Denemarken vaak bij de rekening inbegrepen maar het bedrag naar boven afronden blijft gebruikelijk. Je kunt ook net zoals in Nederland wat kleingeld laten liggen. Voor taxichauffeurs geldt meestal dat het bedrag van de rit naar boven wordt afgerond. Gidsen rekenen wel op een fooi van circa 10%.

Extra informatie

 • Wist je dat het alom bekende gekleurde Legoblokje in Denemaken is uitgevonden. Door het hele land zul je hier op verschillende manieren aan herinnert worden. Ben je in Denemarken dan is een bezoek aan Legoland in Billund echt meer dan de moeite waard.