Informatiepagina Zwitserland

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

Het drinkwater in Zwitserland is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Zwitserland is 230 volt. De stopcontacten zijn niet allemaal geschikt voor de Nederlandse stekkers we raden je dus aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Zwitserland kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 02 januari - Berchtoldstag
 • 06 januari - 3 Koningen
 • 11 juni - Heilige Sacramentsdag
 • 01 augustus - Nationale Feestdag
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdtdaarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Zwitserland behoort niet tot de Europese Unie en je kan dus niet met Euro's betalen. De nationale munteenheid in Zwitserland is de Zwitserse frank. Pinnen met pas (voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig dit is te wisselen bij banken of wissel/postkantoren. Tevens bij hotels is dit vaak mogelijk maar dan is de wisselkoers vaak hoger. Af en toe zullen winkels of hotels ook euro's aannemen als betaalmiddel, maar je zal dan wisselgeld terugkrijgen in franken. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Zwitserland zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Zwitserland staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie werkt wel voor Zwitserland. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 1414: speciale eenheid voor reddingen in de bergen vaak met helicopter
 • 144: alleen ambulance
 • 117: alleen politie
 • 118: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Zwitserland  reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Zwitserland

Er is geen visumplicht voor Zwitserland,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Naar Zwitserland zul je snel met je eigen auto reizen en is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Hieronder globaal een aantal tijd indicaties vanaf Utrecht gerekend. 

 • Zürich: ca. 7 uur
 • Bern: ca. 8 uur
 • Lausanne: ca. 9 uur
 • Genève: ca. 9,5 uur 

In de wintermaanden wordt er door enkele luchtvaartmaatschappijen wekelijks gevlogen naar verschillende wintersportbestemmingen. Bijna alle bestemmingen in Zwitserland zijn vanaf Amsterdam binnen 1,5 tot 2 uur te bereiken. Hierbij uitgaande van rechtstreekse vluchten zonder tussenlanding of overstap.  

Taal

In Zwitserland wordt voornamelijk Duits gesproken maar ook Frans, Italiaans en Romaans komen voor. Behalve in het Franstalige deel van Zwitserland wordt er overal Duits gesproken. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten. Engels wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Zwitserland. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Zwitserland in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Zwitserland berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Zwitserland is qua veiligheid beter als Nederland, de criminaliteitscijfers zijn erg laag. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Zwitserland reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • Rijden door de bergen van Zwitserland vergt ervaring. Voornamelijk in de winter kunnen de weersinvloeden verradelijk zijn., Houdt hier dus altijd rekening mee. Ook komt het vaak voor bij hevige sneeuwal of harde wind dat wegen worden gesloten vanwege lawinegevaar.
 • Zwitserland werkt met een tolvignet. Deze kun je ter plaatse verkrijgen of vooraf aanschaffen in Nederland bij de ANWB. Dit vignet is verplicht en dien je goed zichtbaar achter de voorruit te plaatsen. Verder kent Zwitserland nog enkele tunnels waar apart tol geheven wordt informeer voordat je op vakantie gaat wat je kan verwachten.
 • In de bergen heeft stijgend verkeer bijna altijd voorrang op dalend verkeer.
 • Gedurende de winterperiode van November tot medio April zijn winterbanden niet verplicht maar worden wel dringend geadviseerd. Tevens worden sneeuwkettingen aangeraden. Hierbij geldt ook weer dat in Duitsland en Oostenrijk winterbanden wel verplicht zijn, dus neem geen risico en zorg ervoor dat je winterbanden hebt, zo kom je niet voor verrassingen te staan.
 • Zorg er altijd voor dat de ruiten en lampen ijsvij zijn voordat je in de auto stapt. Hier wordt gedurende de wintermaanden streng op gecontroleerd en staan hoge boetes op.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
 • Drink gewoon niet als je nog moet rijden. Er geldt een algeheel alcoholverbod in het verkeer als je minder dan 3 jaar je rijbewijs hebt.
 • Ga je parkeren op een steile helling dan moet je buiten je handrem de auto extra zekeren bijv door een wiel tegen de stoeprand te draaien of de auto in een versnelling te laten staan. Tevens kan het voorkomen dat er hele steile hellingen verplicht wielblokken geplaatst moeten worden. 
 • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek bij je hebben. Veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos of brandblusser en een set reservelampen zijn niet verplicht. Echter om in Zwitserland te komen moet je door andere landen rijden waar dit wel verplicht is. Bereid je goed voor wat de regels per land zijn waar je doorheen rijdt en kom niet voor onaangename verrassingen te staan.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Bij een bezoek aan een van de steden kun je makkelijk gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer netwerk.

Fooien

Fooi is in Zwitserland vaak bij de rekening inbegrepen maar het bedrag naar boven afronden blijft gebruikelijk. Je kunt ook net zoals in Nederland wat kleingeld laten liggen. Voor taxichauffeurs geldt meestal dat het bedrag van de rit naar boven wordt afgerond. 

Extra informatie

 • Het dragen van een skihelm is in Zwitserland voor kinderen tot en met 15 jaar niet verplicht. Voorkomen is beter dan genezen dus neem vooral voor kinderen een skihelm mee.