Informatiepagina Tunesië

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen

 

Drinkwater

In Tunesië is het water van een zeer slechte kwaliteit onze darmen kunnen dit niet aan, hierdoor raden wij aan om alleen (mineraal)water te drinken en dit ook altijd te gebruiken bij het tanden poetsen. Let extra op bij het nuttigen van gewassen groente, geschild fruit en ijsklontjes. Bij het eerste gebruik van de kranen in de accommodatie is het altijd aan te raden alle kranen zo heet mogelijk enkele minuten door te laten lopen. Dit kan een eventuele legionella besmetting voorkomen.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Tunesië is tussen de 220-230 volt. Het kan voorkomen dat de stopcontacten die gebruikt worden niet geschikt zijn voor Nederlandse stekker, neem dus voor de zekerheid een wereldstekker mee.

Feestdagen

Tunesië kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 14 januari - Dag van de Revolutie
 • 20 maart - Onafhankelijkheidsdag
 • 09 april - Martelarendag
 • 25 juli - Dag van de Republiek
 • 13 augustus - Dag van de Vrouw / Familie
 • 15 oktober - Dag van de Evacuatie
 • 10 november - Geboortedag van Mohammed

Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Tevens neemt de Tunesische bevolking deel aan de vastenperiode van 30 dagen "de Ramadan". Dit wordt jaarlijks groots afgesloten met het suikerfeest. 

Geld / Valuta

De Tunesische munteenheid is de Dinar. Pinnen met zowel je pinpas (voorzien van  teken) als met creditcards worden bijna overal geaccepteerd. Bijna alle geldautomaten zijn geschikt voor buitenlandse passen. Iedere keer als er geld opgenomen wordt worden hier transactiekosten over berekend. Deze kosten zijn voor het gebruiken van een creditcard hoger als die van een pinpas. Tunesisch geld mag niet worden in- of uitgevoerd. Geld wisselen kan bij verschillende wisselkantoren op de luchthaven bij aankomst en vertrek. 

Gezond op reis

Voor Tunesië worden de volgende vaccinaties aanbevolen, DTP, Hepatitus A en afhankelijk van de soort reis Hepatitus B, BMR en Rabiës. Gele Koorts is alleen verplicht als je in de week voor aankomst in Tunesië in een land geweest bent waar Gele Koorts heerst.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Hondsdolheid (ofwel Rabiës) komt veel voor in Tunesië. Wordt je gebeten door een hond of kat neem dan altijd direct contact op met een arts. Doe dit ook als je wel een vaccinatie tegen Rabiës gehad hebt.
 • Darminfecties zijn de meest voorkomende problemen tijdens een vakantie in Tunesië. Het is aan te raden diareeremmers en ORS bij je te hebben. Deze darmproblemen worden vooral veroorzaakt door de slechte kwaliteit van het kraanwater, ben dus extra alert op rauwe groenten, geschild fruit en ijsklontjes. 
 • Het zonnetje in Tunesië is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 197: het algemene nummer voor politie 
 • 190: alleen ambulance
 • 198: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Officieël heb je voor een vakantie naar Tunesië een geldig Nederlands paspoort nodig waarvan nog 1 pagina vrij is voor de stempel van de douane. Echter is het zo dat de Tunesische regering ook reizigers met een Europese Identiteitskaart toelaten. Een eis is dan wel dat de vakantie een georganiseerde pakketreis moet zijn, dus vlucht en hotelreservering bij dezelfde organisatie als 1 pakket. Het bewijs (je reisbescheiden) moet dan overlegt worden. Wanneer je besluit om naar Tunesië te reizen met een Europese Identiteitskaart blijf je altijd zelf verantwoordelijk. Mocht het uiteindelijk niet voldoende zijn dan zijn evt. voortvloeiende kosten voor jezelf. Informeer ruim voor vertrek naar de geldigheidsduur van je paspoort want dit kan tussentijds gemakkelijk wijzigen. 

Wanneer je niet langer dan 90 dagen in Tunesië blijft is er geen visum nodig.  Wanneer je naar Tunesië reist en je maakt een transit op een andere luchthaven kan het zijn dat daarvoor wel een visum vereist is, informeer hiernaar bij boeking. 

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Tunesië check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Tunesië gaat met het vliegtuig reis je ongeveer 3 uur. Mochten er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. 

Taal

Arabisch is de officiële taal van Tunesië, toch wordt er ook veel Frans gesproken omdat Tunesië vroeger een Franse kolonie was. In de toeristische plaatsen kun je wel eenvoudig met Engels uit de voeten.

Telefoon & internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Tunesië. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Er is geen zomer en wintertijd in Tunesië, dit betekent dat het in de zomer 1 uurtje vroeger is dan in Nederland en dat de klokken in de winter gelijk lopen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

In Tunesië geldt voor alle toeristen een vertrekbelasting, deze is in het leven geroepen toen het vroegere visum kwam te vervallen. Ongeacht je leeftijd en duur van je bezoek bedraagt deze vertrekbelasting voor iedereen ca. Euro 15,-  Tevens kent Tunesië de normale toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Na enkele jaren vol onrust in en rondom de badplaatsen is de rust weer helemaal terug en kan er weer veilig vakantie gevierd worden aan de prachtige kust. Als je naar andere gedeeltes van Tunesië wenst te reizen doe dit dan altijd met een georganiseerde excursie incl. vervoer. Ga niet op eigen houtje rondtrekken want in sommige plaatsen is het nog niet geheel veilig. Vermijdt het alleen naar buiten gaan in het donker en mocht je op een demonstratie uitlopen blijf niet staan kijken maar loop direct een andere kant in. De sfeer kan binnen enkele ogenblkken compleet omslaan.Vanzelfsprekend is het oppassen voor zakkenrollers in de wat drukkere gebieden van de bekende badplaatsen.

Vervoer en Verkeer 

Aan te raden is dat je als je meer van het land wilt zien een georganiseerde excursie boekt incl. vervoer. Natuurlijk is een auto huren mogelijk maar is niet voordelig in Tunesië. Tevens zijn veel gebieden niet erg veilig om zelf doorheen te reizen. Het verkeer is zoals in de meeste Afrikaanse landen erg chaotisch. Een taxi is een beter en voordelig alternatief voor een uitstapje. Let op er worden meestal vaste prijsafspraken gemaakt.

Fooien

In Nederland vinden we het gebruikelijk wanneer we tevreden zijn over de verleende service een fooi te geven, dit is in Tunesië niet anders. Vooral omdat de salarissen in het toerisme vrij laag zijn wordt dit zeer gewaardeerd. Denk bijvoorbeeld aan bell boys, kamermeisjes, taxichauffeurs en horecapersoneel. Een fooi van gemiddeld 10% is gebruikelijk.

Extra informatie

 • Tunesië en verkopen zijn één geheel, echter is het echt de bedoeling dat er onderhandeld wordt over de prijs. Als dit niet gebeurd kan dit zelfs als onbeschoft ervaren worden. Echter bij de start van onderhandelen gaan de kooplui wel uit dat er een aankoop uit voortkomt.
 • Tunesië is Islamitisch, het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld in een restaurant of hotel geen alcohol geschonken wordt. Houdt hier rekening mee tijdens het boeken van je vakantie! Doordat het een islamitisch land is zijn er ongeschreven regels ten aanzien van o.a. kleding, Zo wordt badkleding alleen op het strand of bij het zwembad gedragen en dienen vrouwen bedekkende kleding te dragen bij een bezoek aan een van de vele moskeeën. 
 • Drugsbezit in Tunesië is een strafbaar feit en hierop staan hoge gevangenisstraffen. 
 • Ongevraagd een markante man op een marktplein fotograferen wordt niet gewaardeerd. Vraag het even van te voren en dan zul je zien dat het eigenlijk altijd mag, maar wel eerst dus even vragen en laat daarna de foto zien, dat wordt helemaal gewaardeerd.
 • Het fotograferen van militaire gebouwen is niet toegestaan.