Informatiepagina Marokko
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!
Klik hier voor de corona maatregelen
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd met vliegtuig
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Auto huren / Verkeer Marokko
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
In Marokko is het water van een zeer slechte kwaliteit onze darmen kunnen dit niet aan, hierdoor raden wij aan om alleen (mineraal)water te drinken en dit ook altijd te gebruiken bij het tanden poetsen. Let extra op bij het nuttigen van gewassen groenten, geschild fruit en ijsklontjes.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit in Marokko is 220 volt. Het kan voorkomen dat de stopcontacten die gebruikt worden niet geschikt zijn voor Nederlandse stekkers, neem dus voor de zekerheid een wereldstekker mee.
Feestdagen
Marokko kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.
- 01 januari – Nieuwjaarsdag
- 11 januari - Feest van het Istiqal - manifest
- 01 mei – Dag van de Arbeid
- 30 juli - Kroningsfeest (de meest bekende feestdag)
- 14 augustus - Herdenking verovering spaanse sahara
- 20 augustus - Dag van de Revolutie
- 21 augustus - Verjaardag van de Koning
Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. Tevens neemt de Marokkaanse bevolking deel aan de vastenperiode van 30 dagen "de Ramadan". Dit wordt jaarlijks groots afgesloten met het suikerfeest.
Geld / Valuta
De Marokkaanse munteenheid is de Dirham. Pinnen met zowel je pinpas (voorzien van teken) als met creditcards worden in de grotere toeristische plaatsen geaccepteerd bij hotels en tankstations echter lang niet altijd in winkels en horeca. Daarom raden wij aan altijd contant geld bij te hebben. Bijna alle geldautomaten zijn geschikt voor buitenlandse passen. Iedere keer als er geld opgenomen wordt worden hier transactiekosten over berekend. Deze kosten zijn voor het gebruiken van een creditcard hoger als die van een pinpas.
Gezond op reis
Voor Marokko zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden zoals DTP of Hepatitus A.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- Hondsdolheid (ofwel Rabiës) komt veel voor in Marokko. Wordt je gebeten door een hond of kat neem dan altijd direct contact op met een arts. (ook al heb je de Rabiës vaccinatie al gehad)
- In Marokko komen veel teken voor, houdt hier rekening mee tijdens het genieten in de natuur. Neem voor de zekerheid een tekentang mee.
- Het zonnetje in Marokko is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Je moet er toch niet aan denken dat je niet meer optimaal van je vakantie kunt genieten omdat je verbrand bent.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 112: dit is het Europese noodnummer. Hiermee wordt politie, brandweer en/of ambulance aangestuurd.
- 190: alleen politie
- 150: alleen brandweer
Vereiste Reisdocumenten
Om naar Marokko te kunnen reizen heb je een geldig Nederlands Paspoort nodig. Hoe lang je paspoort nog geldig moet zijn wordt vaak veranderd dus check dit ruimschoots voordat je vertrekt. Wanneer je niet langer dan 90 dagen in Marokko blijft is er geen visum nodig. Wanneer je naar Marokko reist en je maakt een transit op een andere luchthaven kan het zijn dat daarvoor wel een visum vereist is, informeer hiernaar bij boeking.
BELANGRIJK!! De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Marokko check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk.
Reistijd met vliegtuig
Als je naar Marokko gaat met het vliegtuig is de bestemming bepalend voor de reistijd. Tevens kan het zijn dat er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. Je kunt je bestemmingen bereiken tussen de 3,5 en 4 uur vliegen uitgaande van een rechtstreekse vlucht.
Taal
Arabisch is de officiële taal van Marokko, toch wordt er ook veel Frans en dialect gesproken. In de toeristische plaatsen kun je wel eenvoudig met Frans uit de voeten en Engels in iets mindere mate.
Telefoon & internet
De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Marokko. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.
Tijdsverschil tov Nederland
Er is geen zomer en wintertijd in Marokko, dit betekent dat het in de zomer 1 uurtje vroeger is dan in Nederland en dat de klokken in de winter gelijk lopen.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Toersitenbelasting wordt al jaren in Marokko geheven. De kosten hiervan zijn niet inbegrepen in de reissom en dienen altijd ter plaatse voldaan te worden. De hoogte van de kosten worden bepaald door de lengte van je verblijf, je leeftijd en de soort accommodatie.
Veiligheid
In Marokko zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie.
Auto huren / Verkeer Marokko
Veel van de reizen die Directbookers aanbiedt gaan naar Marrakech, in deze plaats is het geen aanrader om een auto te huren. Je kunt beter gebruik maken van het openbaar vervoer, taxi of georganiseerde excursies. Tevens is het erg leuk om Marrakech met de fiets te ontdekken. Let wel op, het verkeer is een chaos en alles rijdt door elkaar heen.
Wil je toch een auto huren dan is dit natuurlijk mogelijk maar let wel op, het verkeer is niet zoals in Nederland georganiseerd wat tot erg vervelende situaties kan leiden. Een stuk veiliger is het om een auto te huren met privé chauffeur, zo kun je toch zelf aangeven wat je wilt zien en hoef je niet gestresst het verkeer in.
Fooien
In Nederland vinden we het gebruikelijk wanneer we tevreden zijn over de verleende service een fooi te geven dit is in Marokko niet anders. Marokkanen verwachten eigenlijk al fooi bij het verlenen van een kleine dienst. Denk bijvoorbeeld aan bell boys, kamermeisjes, taxichauffeurs en horecapersoneel. Een fooi van gemiddeld 10% is gebruikelijk.
Extra informatie
- Marokko en verkopen zijn één geheel, echter is het echt de bedoeling dat er onderhandeld wordt over de prijs. Als dit niet gebeurd kan dit zelfs als onbeschoft ervaren worden. Echter bij de start van onderhandelen gaan de kooplui wel uit dat er een aankoop uit voortkomt.
- Marokko is Islamitisch, het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld in een restaurant of hotel geen alcohol geschonken wordt. Houdt hier rekening mee tijdens het boeken van je vakantie!
- Ongevraagd een markante man op een marktplein fotograferen wordt niet gewaardeerd. Vraag het even van te voren en dan zul je zien dat het eigenlijk altijd mag, maar wel eerst dus even vragen en laat daarna de foto zien, dat wordt helemaal gewaardeerd.
- Het fotograferen van militaire gebouwen is niet toegestaan.
- In Marokko zijn veel moskeeën, dit betekent veel geluid en vaak in de vroege ochtend. Wil je niet verrast worden neem dan oordoppen mee.