Algemene informatie

Een PCR / NAAT Antigent Test is een coronatest waarbij wordt gekeken met een wattenstaafje in neusholte en keel of je besmet bent met het coronavirus. Soms is het namelijk zo dat je zelf niet merkt dat je besmet bent omdat je geen ziekteverschijnselen hebt, echter kun je op dat moment wel andere mensen besmetten en daarom is een negatieve PCR / NAAT Antigent Test testuitslag vaak vereist om bepaalde landen te mogen bezoeken. 

Er is een wezenlijk verschil tussen een PCR test en een NAAT Antigen sneltest. Een sneltest is wel in opkomst echter wordt dit voor veel landen niet als voldoende gekenmerkt en moet je dus een PCR test ondergaan. De uitslag volgt meestal de dag na de test en tevens ontvang je hiervan een officiële verklaring dat je negatief gestest bent. Voor de meeste landen geldt dat je binnen 72 uur voor aankomst de test gedaan moet hebben, dus hou hier rekening mee en plan de afspraak hiervoor op tijd. 

Meer informatie over de PCR Test vind je hier.
Meer informatie over de Rapid Antigeen NAAT test vind je hier.

De eisen met betrekking tot vanaf welke leeftijd je de negatieve testverklaring moet kunnen laten zien zijn per land verschillend. De actuele informatie hierover is te vinden op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Hier staat duidelijk per land beschreven wat de eisen zijn. 

Elke bestemming heeft ook haar eigen regels over wanneer de test moet zijn afgenomen, dit kan variëren van 24 uur tot 96 uur voor vertrek of aankomst op de bestemming. Er zijn meerdere mogelijkheden waar je een PCR test kunt laten doen. Voor vakantiedoeleinden is het niet mogelijk de test bij de GGD te laten afnemen. De GGD geeft geen officiële negatieve testverklaring welke nodig is om af te reizen naar je vakantiebestemming. 

Is de test inbegrepen bij mijn boeking?

Sommige touroperators zoals TUI en Corendon bieden op enkele bestemmingen reizen aan waarbij de kosten van een PCR test of Rapid NAAT Antigen Test bij de reissom zijn inbegrepen. Is dit niet het geval bij jou boeking dan zijn de gemiddelde kosten van een PCR test met internationale reisverklaring ongeveer tussen de 100 en 150 euro per persoon. 

Directbookers biedt de zowel de PCR Test als de Rapid NAAT Antigen test aan voor een bedrag van 49 euro per persoon via Spoedtest. Spoedtest is een betrouwbare partner met testlokaties in het gehele land dus alijd wel een bij je in de buurt. Na boeking via Directbookers ontvangt u de unieke link voor het maken van de testafspraak. Betaling van het bedrag gaat via Ideal en dient u direct na het maken van de afspraak te voldoen. U ontvangt zelf de afspraakbevestiging en uiteindelijk het internationale reiscertificaat per mail met daarop de negatieve uitslag. 

Waar kun je je laten testen?

Er zijn inmiddels vele mogelijkheden en instanties die PCR testen kunnen en mogen afnemen en waar je een geldige verklaring ontvangt welke je nodig hebt om te kunnen vertrekken naar je vakantiebestemming.

Directbookers werkt samen met spoedtest.nl. U kunt hier tegen betalen van 49 euro een PCR test of een NAAT antigen sneltest laten afnemen. Meer informatie hierover vindt u op de website www.spoedtest,nl

Voor sommige bestemmingen is het verplicht om de negatieve verklaring vooraf te uploaden op een bepaalde site zodat je daar een bewijs van toegang mee kunt verkrijgen, Wij raden in ieder geval aan de negatieve verklaring die je per mail ontvangt te printen en mee te nemen naar de luchthaven. 

Test je positief, wat dan?

Het zal sporadisch voorkomen maar de kans is altijd aanwezig dat je zonder aantoonbare klachten toch positef test op het coronavirus. Dit heeft directe gevolgen voor je vakantie. Je MOET dat meteen contact zoeken met een van onze medewerkers en is het te kort voor vertrek dan moet je contact opnemen met de uitvoerende reisorganisatie, Wij of zij gaan dan bekijken wat mogelijk is met betrekking tot jou boeking, Tevens raden wij ook aan om contact op te nemen met je verzekeringsmaatschappij om te kijken wat zij in dit geval voor je zouden kunnen betekenen.

Testen bij terugreis naar Nederland

Voor landen met een oranje kleurcode geldt vanaf 29 december 2020 geldt voor alle reizigers de extra verplichting dat zij een negatieve PCR-testverklaring moeten hebben om op een vliegtuig naar Nederland te stappen. Deze verklaring mag maximaal 72 uur oud zijn bij het moment van aankomst in Nederland. Daarbij komt het zeer dringende advies om direct na aankomst 10 dagen in thuisquarantaine te gaan als je uit een oranje gebied komt. Bekijk hier meer informatie. Vanzelfsprekend wil je graag vooraf weten op welke plaatsen je jezelf op vakantie kunt laten testen. Dit zorgt voor een stuk minder stress omdat je niet meer hoeft te zoeken tijdens je reis. Op de website van de Nederlandse Overheid is een lijst geplaatst met de testlokaties in verschillende vakantielanden. Wil je alvast kijken waar je jezelf kunt laten testen voor je terugreis naar Nederland klik dan hier.

U hoeft niet meer te testen en in thuisquarantaine als u terug komt vanuit een land met een gele of groene kleurcode.