Informatiepagina Bonaire
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!
Klik hier voor corona maatregelen Bonaire
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer en Verkeer
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
Het drinkwater in Bonaire is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. Er zijn veel buitenkranen in Bonaire dit water is niet geschikt voor consumptie.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit in Bonaire is tussen de 127 en 220 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltages. Er worden Europese maar ook Amerikaanse stopcontacten gebruikt, wij raden aan een wereldstekker mee te nemen.
Feestdagen
Bonaire kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.
- 01 januari – Nieuwjaarsdag
- 27 april - Koningsdag
- 01 mei - Dag van de Arbeid
- 24 juni - Dag van Sint Jan
- 29 juni - Dag van Petrus
- 06 september - Nationale Feestdag
- 21 oktober - Dag van de Antillen
- 25 en 26 december - Kerstmis
- 31 december - Oudjaar
Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Carnaval, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn.
Geld / Valuta
In Bonaire kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Amerikaanse Dollar. Nergens op het eiland worden euro's geaccepteerd. Pinnen (met pas voorzien van teken) en betalen met een creditcard is in winkels en hotels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.
Gezond op reis
Voor Bonaire zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert. Ben je vooraf je bezoek aan Bonaire in een gebied geweest waar Gele Koorts voorkomt dan is deze vaccinatie wel vereist.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- De mug is ook in Bonaire in grote getalen aanwezig. In 2015 was er zelfs een uitbraak van het Zikavirus veroorzaakt door de Zikamug. Deze komt nu nog sporadisch voor maar neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur minimaal 70% DEET. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden.
- De zon schijnt in Bonaire bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 911 het algemene noodnummer. Door dit nummer te bellen wordt politie aangestuurd.
- 912 ambulance
- 913 kustwacht
- 919 brandweer
Vereiste Reisdocumenten
Je kan naar Bonaire reizen met een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog geldig zijn minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland.
Er is geen visumplicht voor Bonaire wanneer je als vakantieganger korter dan 30 dagen verblijft (ter plaatse zelfs te verlengen naar 180 dagen).
Als je niet rechtstreeks naar Bonaire vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.
Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.
Reistijd
Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 9 à 10 uur in Bonaire, mocht je vlucht tussenlandingen maken wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.
Taal
In Bonaire worden meerdere talen gesproken. Nederlands is de officiële taal van het eiland, maar er wordt ook veel Papiamento, Engels en soms Frans gesproken. Over het algemeen kun je met Nederlands en Engels je overal verstaanbaar maken. Lekker makkelijk als je niet moeilijk hoeft te doen.
Telefoon & Internet
De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Bonaire. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.
Tijdsverschil tov Nederland
Het tijdsverschil van Bonaire ten opzichte van Nederland is in de zomerperiode 6 uur en in de winterperiode 5 uur vroeger.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Bonaire berekent toeristenbelasting soms is dit bedrag al bij de reissom inbegrepen. Mocht dit niet het geval zijn dan dien je deze belasting bij de accommodatie te voldoen. De hoogte is afhankelijk van de lengte van de verblijf, je leeftijd en de soort accommodatie. Ook krijg je bij vertrek naar Nederland te maken met een verplichte vertrekbelasting. Meestal is dit bij de luchtvaartmaatschappijen al inbegrepen (KLM en TUIfly). Wanneer dit echter niet geldt voor jouw reis dan moet deze belasting op de luchthaven worden voldaan.
Veiligheid
Bonaire is een veilige bestemming en is het veiligste eiland in het Caribisch gebied. Net zoals overal dien je in drukke gebieden extra op te letten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie.
Vervoer en Verkeer
Wil je Bonaire ontdekken dan kun je natuurlijk één van de prachtige georganiseerde excursies boeken, echter is het huren van een auto steeds populairder aan het worden. Op die manier heb je meer vrijheid en kun je het eiland op je eigen tempo gaan beleven. We geven wel onderstaande tips mee voor als je een auto gaat huren en dus gaat deelnemen aan het verkeer in Bonaire.
- De staat van het wegennet in Bonaire is goed te noemen, mocht je een Nationaal Park gaan bezoeken kies dan een Jeep, de wegen zijn daar vaak onverhard.
- Een hele belangrijke regel die afwijkt van wat wij gewend zijn is de voorrangsregel. In Bonaire hebben weggebruikers op een doorgaande weg ALTIJD voorrang ongeacht of de andere bestuurder van rechts komt.
- Houdt rekening met je snelheid, buiten de bebouwde kom bedraagt de maximum snelheid 60-80 km/u en in de bebouwde kom 40 km/u.
- Loslopende ezels zul je zeker tegenkomen bij een roadtrip over het eiland. Pas je snelheid aan en bij slecht verlichte wegen in de avond of nacht gebruik groot licht. Ezels gaan 's nachts graag op het warme asfalt liggen.
- Stoplichten kennen ze niet op Bonaire, dus zoek niet verder. Ondanks het ontbreken hiervan gebeuren en relatief weinig ongelukken.
- Als je een auto huurt vraag dan altijd bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.
Fooien
Fooi is in Bonaire net zo gewenst als in Nederland. Op rekeningen staat soms de fooi of het servicegeld al berekend. Als dit al op de rekening staat bedraagt dit al snel 10%-15% en dan is een fooi niet meer gebruikelijk. Indien er niets op de rekening vermeld staat dan is het gebruikelijk om hetzelfde percentage aan fooi te geven. Taxichauffeurs verwachten ongeveer 10% fooi, en qua personeel in het hotel zijn ze erg blij met een paar dollar.
Extra informatie
- Bonaire is een van de duikparadijzen van de wereld, helaas betekent dit ook afbreuk aan de natuur. De prachtige onderwaterwereld met het meest kleurrijke koraal moet in ere gehouden worden. Probeer niet stiekem een stukje mee te nemen als aandenken want hier staan hoge boetes op. Gebruik de natuur verstandig zodat ook onze kinderen en kleinkinderen nog kunnen genieten van al dit moois.