Informatiepagina Curacao

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen Curacao

 

Drinkwater

Het drinkwater in Curacao is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Curacao is tussen de 110 en 120 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltages. Er worden Europese maar ook Amerikaanse stopcontacten gebruikt, wij raden aan een wereldstekker mee te nemen. Eventueel een stroomomvormer zou ook nog kunnen. 

Feestdagen

Curacao kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 27 april - Koningsdag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 02 juli - Dag van de Vlag
 • 10 oktober - Nationale Feestdag
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Carnaval, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Curacao kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Antilliaanse Gulden. Ondanks dat Curacao een Nederlandse kolonie is wordt de euro nauwelijks geaccepteerd en kent hele ongunstige wisselkoersen. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels en hotels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Curacao zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseerd. Ben je vooraf je bezoek aan Curacao in een gebied geweest waar Gele Koorts voorkomt dan is deze vaccinatie wel vereist.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Curacao in grote getalen aanwezig. In 2015 was er zelfs een uitbraak van het Zikavirus veroorzaakt door de Zikamug. Deze komt nu nog sporadisch voor maar neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur minimaal 70% DEET. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden.
 • De zon schijnt in Curacao bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 911 het algemene noodnummer. Door dit nummer te bellen kan politie en brandweer worden aangestuurd.
 • 912 ambulance
 • 199 dit is het nummer van Forensys. Mocht je een ongeluk of aanrijding meemaken dat MOET je dit nummer bellen. Deze dienst maakt een rapport op wat nodig is voor de schadeafhandeling met je verzekering. Het niet bellen van deze dienst is strafbaar. Bij auto inbraken moet deze dienst ook ingelicht worden.

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Curacao reizen met een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog geldig zijn minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland. 

Er is geen visumplicht voor Curacao wanneer je als vakantieganger korter dan 30 dagen verblijft (ter plaatse zelfs te verlengen naar 180 dagen). Verplicht is wel om vooraf online een immigratiekaart in te vullen. Dit moet voor iedere reiziger apart dus ook voor kinderen. De wensite die je hiervoor kunt gebruiken is https://dicardvuracao.com. Maak een print van deze kaart en neem het als bewijs mee op vakantie. Indien je deze kaart niet kan tonen kan dit problemen geven bij de douane bij aankomst. 

Als je niet rechtstreeks naar Curacao vliegt maar bijv. via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 10 uur in Curacao, mocht je vlucht tussenlandingen maken wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

In Curacao worden meerdere talen gesproken. Nederlands is de officiële taal van het eiland, maar er wordt ook veel Papiamento gesproken. Over het algemeen kun je met Nederlands overal je verstaanbaar maken, soms komt het voor dat er Engels gesproken wordt dit gebeurd meestal door inwoners die niet op Curacao geboren zijn maar bijv. vanuit Amerika zijn gekomen om in het toerisme te werken.

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Curacao. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Het tijdsverschil van Curacao ten opzichte van Nederland is in de zomerperiode 6 uur en in de winterperiode 5 uur vroeger.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Curacao berekent geen toeristenbelasting wel krijg je bij vertrek naar Nederland te maken met een verplichte vertrekbelasting. Meestal is dit bij de luchtvaartmaatschappijen al inbegrepen (KLM en TUIfly) Wanneer dit echter niet geldt voor je reis dan moet deze belasting op de luchthaven worden voldaan.

Veiligheid

Curacao is relatief veilig echter is het niet aan te raden om in de avonduren in volksbuurten te vertoeven. Tevens dien je In drukke gebieden extra op te letten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wil je Curacao ontdekken dan kun je natuurlijk één van de prachtige georganiseerde excursies boeken of gebruik maken van het openbaar vervoer, echter is het huren van een auto steeds populairder aan het worden. Op die manier heb je meer vrijheid en kun je het eiland op je eigen tempo gaan beleven. We geven wel onderstaande tips mee voor als je een auto gaat huren en dus gaat deelnemen aan het verkeer in Curacao.

 • Houdt rekening met je snelheid, buiten de bebouwde kom bedraagt de maximum snelheid 60-80 km/u en in de bebouwde kom 40 km/u.
 • Auto inbraken komen regelmatig voor, laat dus nooit waardevolle spullen in de huurauto achter.
 • Als je betrokken raakt bij een ongeval is het zaak direct 199 te bellen, je auto niet te verplaatsen en te wachten op deze Road Service. Zij beoordelen het ongeval en maken een CRS rapport op. Ben je achteraf niet in het bezit van een dergelijk rapport dan kun je geen kosten verhalen op je verzekering en draai en zelf op voor de geleden schade.
 • Bij heftige regenval kunnen de wegen in Curacao moddering en glad worden, pas hier uw snelheid op aan.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden. Gebruik van oortjes mag wel maar geadviseerd wordt om er altijd maar 1 in te doen zodat omgevingsgeluiden nog hoorbaar zijn.
 • Als je een auto huurt vraag dan altijd bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Fooi is in Curacao net zo gewenst als in Nederland. Op rekeningen staat soms de fooi of het servicegeld al berekent is dit niet het geval dan rond het bedrag naar boven af of laat wat kleingeld liggen op tafel. Bij taxichauffeurs is de ongeschreven regel dat het bedrag naar boven wordt afgerond, Het personeel in de hotels zijn erg blij met een paar gulden, ze zullen je in de watten leggen. 

Extra informatie

 • Wist je dat Curacao een zeer toegankelijke bestemming is voor mensen met een mobiele beperking? Op het eiland is hier zeer goed op ingespeeld en dit betekend dat rolstoelgebruikers heerlijk kunnen genieten.
 • Willemstad op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.