Informatiepagina Aruba

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor corona maatregelen Aruba

 

Drinkwater

Het drinkwater in Aruba is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. Houdt er rekening mee dat water voor de lokale bevolking een duurzaam product is, verspil het niet.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Aruba is 120 volt. Het kan voorkomen dat apparaten die je mee wilt nemen niet geschikt zijn voor deze voltage. Er worden Europese maar ook Amerikaanse stopcontacten gebruikt, wij raden aan een wereldstekker mee te nemen. Eventueel een stroomomvormer zou ook nog kunnen. 

Feestdagen

Aruba kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 25 januari - Dag van Betico Croes
 • 18 maart - Nationale Feestdag
 • 27 april - Koningsdag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 24 juni - Dag van Sint Johannes
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Aruba kun je niet met Euro's betalen. De officiële munteenheid is de Arubaanse Florin. De Florin mag niet in- en uitgevoerd worden daarom wordt de Amerikaanse dollar ook geaccepteerd als betaalmiddel. Ondanks dat Aruba een Nederlandse kolonie is wordt de euro nauwelijks geaccepteerd en kent hele ongunstige wisselkoersen. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels en hotels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Aruba zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseerd.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • De mug is ook in Aruba in grote getalen aanwezig. Neem voldoende muggenwerende producten mee met voorkeur met minimaal 70% DEET. Muggen kunnen het denguevirus bij zich dragen. Ook voor in de avonduren is bedekkende kleding aan te raden.
 • De zon schijnt in Aruba bijna altijd, maar dan wel veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem hiervoor een goede zonnecreme mee en laat je niet verrassen. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 911 het algemene noodnummer. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 913 geldt voor de kustwacht 
 • 100 politie in Oranjestad
 • 107 politie Noord Aruba
 • 104 politie San Nicolas
 • 105 politie Santa Cruz

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Aruba reizen met een geldig Nederlands paspoort. Het paspoort moet nog geldig zijn minimaal 6 maanden na terugkomst in Nederland. 

Er is geen visumplicht voor Aruba wanneer je als vakantieganger korter dan 30 dagen verblijft. Bij aankomst of soms in het vliegtuig is het verplicht een Arrival Card in te vullen om hiermee je verblijf te registreren. Deze registratie kun je ook vooraf al invullen via de website www.edcardaruba.aw. Als je dit vooraf invult kun je sneller doorstromen op de luchthaven. 

Als je niet rechtstreeks naar Aruba vliegt maar bijv via Amerika dan kunnen er aanvullende verplichtingen zijn ten aanzien van een visum of transitvisum. Controleer voor vertrek of je over alle juiste documenten beschikt.

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Je bent met een rechtstreekse vlucht in ongeveer 9 uur in Aruba, mocht je vlucht tussenlandingen maken wordt de reistijd vanzelfsprekend langer.  

Taal

In Aruba worden meerdere talen gesproken. Nederlands is de officiële taal van het eiland, maar er wordt ook veel Engels en Papiamento gesproken. 

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Aruba. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor het buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

Het tijdsverschil van Aruba ten opzichte van Nederland is in de zomerperiode 6 uur en in de winterperiode 5 uur vroeger.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Aruba berekent toeristenbelasting, deze is soms wel en soms niet bij de reissom inbegrepen. Wanneer dit niet het geval is dient deze belasting bij de accommodatie voldaan te worden. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Bij vertrek vanuit Aruba dien je een vertrekbelasting te betalen. Meestal is dit bij de luchtvaartmaatschappijen al inbegrepen (KLM en TUIfly) Wanneer dit echter niet geldt voor je reis dan moet deze belasting op de luchthaven worden voldaan.

Veiligheid

Aruba is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden je extra moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wil je Aruba ontdekken dan kun je natuurlijk een van de prachtige georganiseerde excursies boeken, echter is het huren van een auto steeds populairder aan het worden. Op die manier heb je meer vrijheid en kun je het eiland op je eigen tempo gaan beleven. We geven wel onderstaande tips mee voor als je een auto gaat huren en dus gaat deelnemen aan het Arubaanse verkeer.

 • Het wegennet van Aruba is eenvoudig, aan de westkust verkeren de tweebaanswegen in een goede staat, echter wanneer je meer in de binnenlanden gaat rijden zul je merken dat de wegen van mindere kwaliteit zijn. 
 • Wanneer je een Nationaal Park bijv. NP Arikok of het noorden van het eiland gaat bezoeken dan raden wij een 4 WheelDrive aan.
 • Bij heftige regenval kunnen de wegen in Aruba moddering en glad worden, pas hier uw snelheid op aan.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden. Gebruik van oortjes mag wel maar geadviseerd wordt om er altijd maar 1 in te doen zodat omgevingsgeluiden nog hoorbaar zijn.
 • Als je een auto huurt vraag dan altijd bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Fooien

Fooi is in Aruba net zo gewenst als in Nederland. Op rekeningen staat soms de fooi of het servicegeld al berekent. Als dit al op de rekening staat bedraagt dit al snel 10%-15% en dan is een fooi niet meer gebruikelijk. Indien er niets op de rekening vermeld staat dan is het gebruikelijk om hetzelfde percentage aan fooi te geven. Taxichauffeurs verwachten ongeveer 10% fooi, en qua personeel in het hotel zijn ze erg blij met een paar dollar. 

Extra informatie

 • Wist je dat Aruba een zeer toegankelijke bestemming is voor mensen met een mobiele beperking? Op het eiland is hier zeer goed op ingespeeld en dit betekend dat rolstoelgebruikers heerlijk kunnen genieten van The Happy Island.