Informatiepagina Duitsland

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de cororna maatregelen Duitsland

 

Drinkwater

Het drinkwater in Duitsland is van goede kwaliteit en het is veilig te drinken. Mocht je in de bergen verblijven dan kan het water iets meer ijzer bevatten, dit kun je proeven maar is totaal niet gevaarlijk.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Duitsland is 230 volt. De stopcontacten zijnl geschikt voor de Nederlandse stekkers je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Duitsland kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 15 augustus - Hemelvaart OLV
 • 03 oktober - Dag van de Duitse Eenheid
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

In Duitsland kun je met Euro's betalen. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk let op soms wel met transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Duitsland zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseerd.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Duitsland staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer van de Europese Unie werkt wel voor Duitsland. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 110 alleen politie

Vereiste Reisdocumenten

Je kan naar Duitsland reizen met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Duitsland

Er is geen visumplicht voor Duitsland,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Naar Duitsland zul je snel met je eigen auto reizen en is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Hieronder globaal een aantal tijd indicaties vanaf Utrecht gerekend. 

 • Keulen: ca. 2.5 uur
 • Winterberg: ca. 3.5 uur
 • Frankfurt: ca. 4 uur
 • Berlijn: ca. 6.5 uur 

Je kunt ook met het vliegtuig reizen, de reisduur is afhankelijk van je eindbestemming. Bijna alle bestemmingen in Duitsland zijn vanaf Amsterdam binnen 1 tot 2 uur te bereiken. Hierbij uitgaande van rechtstreekse vluchten zonder tussenlanding of overstap.  

Taal

In Duitsland wordt Duits gesproken. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten en andere talen. Engels wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden. 

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Duitsland in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Duitsland berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Duitsland is qua veiligheid vrijwel gelijk aan Nederland. Toch is het zo dat in drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Duitsland reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • In Duitsland geldt op de snelwegen geen maximale snelheid, veiligheid moet wel in acht worden genomen. Indien er wel een maximum snelheid van toepassing is staat dit duidelijk op de borden aangegeven.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden. Gebruik van oortjes mag wel maar geadviseerd wordt om er altijd maar 1 in te doen zodat omgevingsgeluiden nog hoorbaar zijn.
 • Duitsland hanteert milieuzones, in deze zones mag je alleen maar rijden als je een milieusticker hebt. Deze zijn voor vertrek te verkrijgen bij de ANWB. In Duitsland zelf kan dit ook bij speciale kantoortjes maar daarvoor moet je altijd van de snelwegen af en is niet handig. Een volledige lijst met lokaties waar deze milieustickers van toepassing zijn vindt je op de volgende website https://www.umweltbundesamt.de/themen/luft/luftschadstoffe/feinstaub/umweltzonen-in-deutschland.
 • Afstand houden van je voorganger is in Duitsland erg belangrijk, de stelregel is deel je snelheid door 2 dan is dat de afstand die je moet hebben tot je voorganger. De boetes voor te weinig afstand houden zijn fors.
 • Op enkele verkeersborden staat de benaming werktags vermeld. In tegenstelling tot in Nederland betekent dit maandag t/m zaterdag, (bij ons is dat vrijdag).
 • In de bergen heeft stijgend verkeer bijna altijd voorrang op dalend verkeer.
 • Tijdens de wintermaanden zijn winterbanden verplicht, in sommige gebieden ook sneeuwkettingen. Kijk voor je op wintersport gaat wat voor jou vakantiebestemming de regels zijn.
 • Je dient in de auto verplicht een gevarendriehoek bij je hebben. Veiligheidshesjes per inzittende, een verbanddoos, een brandblusser en een set reservelampen zijn niet verplicht. Echter om in Duitsland te komen moet je door andere landen rijden waar dit wel verplicht kan zijn. Bereid je goed voor wat de regels per land zijn waar je doorheen rijdt en kom niet voor onaangename verrassingen te staan.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Bij een bezoek aan een van de steden kun je makkelijk gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer netwerk.

Fooien

Fooi is in Duitsland net zo gewenst als in Nederland. Op rekeningen is nooit fooi inbegrepen. De normale fooi bedraagt ongeveer 10% van het rekeningbedrag maar is dit al een fors bedrag dan mag de fooi ook wel lager zijn.

Extra informatie

 • Tijdens een wintervakantie in Duitsland zijn skihelmen niet verplicht. Toch is het erg verstandig om vooral kinderen tot en met 15 jaar een helm te laten dragen. Voorkomen is beter dan genezen.