Informatiepagina Oostenrijk
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!
Klik hier voor de corona maatregelen Oostenrijk
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer en Verkeer
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
Het drinkwater in Oostenrijk is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit in Oostenrijk is 230 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor de Nederlandse stekkers je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen.
Feestdagen
Oostenrijk kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.
- 01 januari – Nieuwjaarsdag
- 06 januari - 3 Koningen
- 01 mei - Dag van de Arbeid
- 20 juni - Heilige Sacramentsdag
- 15 augustus - Hemelvaart
- 01 november - Allerheiligen
- 8 december - Onbevlekte Ontvangtenis Maria
- 25 en 26 december - Kerstmis
- 31 december - Oudjaar
Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn.
Geld / Valuta
Oostenrijk behoort tot de Europese Unie dus kun je overal met euro's betalen. Pinnen met je pas (voorzien van teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk zonder transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.
Gezond op reis
Voor Oostenrijk zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseert.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- Oostenrijk staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 112 het algemene noodnummer wat wordt gebruikt in heel de Europese Unie. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
- 140: speciale eenheid voor reddingen in de bergen
- 144: alleen ambulance
- 133: alleen politie
- 122: alleen brandweer
Vereiste Reisdocumenten
Oostenrijk is lid van de Europese Unie en je kan dus op vakantie met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Oostenrijk
Er is geen visumplicht voor Oostenrijk,
Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.
Reistijd
Naar Oostenrijk zul je snel met je eigen auto reizen en is de reistijd afhankelijk van de eindbestemming. Hieronder globaal een aantal tijd indicaties vanaf Utrecht gerekent.
- Salzburgerland: ca 9 uur
- Innsbruck: ca 9,5 uur
- Linz: ca 9,5 uur
- Wenen: ca 11 uur
In de wintermaanden wordt er door enkele luchtvaartmaatschappijen wekelijks gevlogen op Salzburg en Innsbruck. Tevens is Wenen natuurlijk ook makkelijk met dagelijkse vluchten te bereiken. Bijna alle bestemmingen in Oostenrijk zijn vanaf Amsterdam binnen 2 tot 2,5 uur te bereiken. Hierbij uitgaande van rechtstreekse vluchten zonder tussenlanding of overstap.
Taal
In Oostenrijk wordt voornamelijk Duits gesproken. Wel kennen de verschillende regio's veel dialecten. Engels wordt over het algemeen ook bijna overal gesproken zeker in de toeristische gebieden.
Telefoon & Internet
De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.
Tijdsverschil tov Nederland
Omdat Oostenrijk in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Oostenrijk berekent toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.
Veiligheid
Oostenrijk is qua veiligheid hetzefde dan in Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie.
Vervoer en Verkeer
Wanneer je met je eigen auto naar Oostenrijk reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.
- Rijden door de bergen van Oostenrijk vergt ervaring. Voornamelijk in de winter kunnen de weersinvloeden verradelijk zijn. Houdt hier dus altijd rekening mee. Ook komt het vaak voor bij hevige sneeuwal of harde wind dat wegen worden gesloten vanwege lawinegevaar.
- Oostenrijk werkt met een tolvignet. Deze kun je ter plaatse verkrijgen of vooraf aanschaffen in Nederland bij de ANWB. Dit vignet is verplicht en kent verschillende lengtes van aaneengesloten dagen.
- In de bergen heeft stijgend verkeer bijna altijd voorrang op dalend verkeer.
- Gedurende de winterperiode van November tot medio April zijn winterbanden verplicht. Tevens worden sneeuwkettingen aangeraden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
- Zorg er altijd voor dat de ruiten en lampen ijsvij zijn voordat je in de auto stapt. Hier wordt gedurende de wintermaanden streng op gecontroleerd en staan hoge boetes op.
- Handsfree bellen is toegestaan maar het in je handen houden van je telefoon als de motor draait is verboden.
- Drink gewoon niet als je nog moet rijden. Er geldt een algeheel alcoholverbod in het verkeer als je minder dan 2 jaar je rijbewijs hebt.
- Je dient in de auto verplicht één veiligheidshesje per inzittende, een gevarendriehoek, een verbanddoos en een set reservelampen bij je te hebben.
Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.
Bij een bezoek aan een van de steden kun je makkelijk gebruik maken van het uitgebreide openbaar vervoer netwerk.
Fooien
Fooi is in Oostenrijk vaak bij de rekening inbegrepen maar het bedrag naar boven afronden blijft gebruikelijk. Je kunt ook net zoals in Nederland wat kleingeld laten liggen. Voor taxichauffeurs geldt meestal dat het bedrag van de rit naar boven wordt afgerond.
Extra informatie
- Het dragen van een skihelm is in somminge wintersportgebieden in Oostenrijk voor kinderen tot en met 15 jaar verplicht. Deze verplichting is er niet voor volwassenen al wordt het dragen hiervan wel erg aangeraden.