Informatiepagina België

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen België

 

Drinkwater

Het drinkwater in België is van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. Door de soms wat hoge concentratie chloor en kalk kan het zijn dat de smaak afwijkt van wat we in Nederland gewend zijn mocht je hier snel last van krijgen dan raden we aan om (mineraal)water te drinken.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in België is 230 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor de Nederlandse stekkers je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

België kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 21 juli - Nationale Feestdag
 • 15 augustus - Hemelvaart
 • 01 november - Allerheiligen
 • 11 november - Herdenking wapenstilstand 1918
 • 15 november - Koningsfeest
 • 25 en 26 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

België behoort tot de Europese Unie dus kun je overal met euro's betalen. Pinnen (met pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is in winkels bijna overal mogelijk zonder transactiekosten. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor België zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseerd.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • België staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer wat wordt gebruikt in heel de Europese Unie. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 100: brandweer en ambulance
 • 101: alleen politie
 • 1722: een apart nummer voor niet dringende zaken. Denk hierbij aan diverse soorten schades of een kat in boom of een wespennest enz. 

Vereiste Reisdocumenten

België is lid van de Europese Unie en je kan dus op vakantie met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in België

Er is geen visumplicht voor België,

Belangrijk: Deze informatie is gebaseerd op reizigers met de Nederlandse nationaliteit. Mocht je een andere nationaliteit hebben neem dan contact op met de Ambassade en vraag wat de regels die voor jou gelden zijn.

Reistijd 

Naar België zul je snel met je eigen auto reizen afhankelijk van de eindbestemming kun je de meeste plaatsen binnen een uurtje of 3 bereiken. 

Taal

België is een land met 3 talen, Nederlands, Frans en Duits. In het noorden voornamelijk Vlaams-Nederlands en in het zuiden meer Frans. Het grensgebied met Duitsland is de regio waar Duits gesproken wordt. In de grotere steden en toeistencentra kun je ook goed met Engels uit de voeten.

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat België in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

België berekend toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

België is qua veiligheid hetzelfde dan in Nederland. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, oplichtingspraktijken en overvallen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar België reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • In Belgische steden zoals Brussel, Antwerpen en Gent wordt gewerkt met milieuzones. De meest bekende is de LEZ, (Low Emission Zone), dit kan betekenen dan oudere auto's niet zijn toegestaan binnen de stadsgrenzen. Kijk voor je vakantie of dit voor je auto van toepassing is want de boetes kunnen hoog zijn. Het gebruik van milieustickers is niet van toepassing.
 • Er is een algeheel verbod op mobiel bellen, het vasthouden van de telefoon als je stilstaat, maar er is meer, je mag niet eten of drinken achter het stuur. 
 • Roken in de auto is verboden wanneer er kinderen onder de 16 aanwezig zijn in het voertuig. In Wallonië is de leeftijd zelfs onder de 18 jaar.
 • Kom je in België met pech te staan dan ben je zowel overdag als in de avonduren verplicht een veiligheidshesje te dragen. 
 • Het uitgebreide wegennet is doorgaans qua onderhoud in orde, echter kan het voorkomen dan de minder drukke wegen in slechte staat verkeren, houdt dit in de gaten en laat je niet verrassen.
 • In België gelden verschillende milieuzones, informeer voor je vakantie waar deze van toepassing zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan dat je ergens niet door mag rijden met je eigen auto. De actuele informatie kun je terugvinden op de website https://certificat-air.gouv.fr.
 • Je dient in de auto verplicht één veiligheidshesje per inzittende, een gevarendriehoek, een verbanddoos en een set reservelampen bij je te hebben.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden.

Wil je lekker een fietstocht maken tijdens je vakantie houdt er dan rekening mee dat het niet is toegestaan je mobiele telefoon vast te houden of te bedienen tijdens het fietsen. Iemand achterop meenemen mag alleen op een speciaal hiervoor bestemde zitplaats.

Fooien

Fooi is in België vaak bij de rekening inbegrepen maar het bedrag naar boven afronden blijft gebruikelijk. Je kunt ook net zoals in Nederland wat kleingeld laten liggen. Voor taxichauffeurs geldt meestal dat het bedrag van de rit naar boven wordt afgerond. 

Extra informatie

 • De meeste cafe's in de grotere steden kennen geen sluitingstijden, zolang er betalende klanten zijn kunnen en mogen zij gewoon open blijven. 
 • Wie in de prachtige Belgische natuur wil genieten zal ongetwijfeld in de lente en zomermaanden teken tegenkomen. Neem voor de zekerheid een tekentang mee.