Informatiepagina Frankrijk

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen Frankrijk

 

Drinkwater

In een groot gedeelte van Frankrijk is het water van goede kwaliteit en is het veilig te drinken. Het kan zijn dat er soms aangegeven staat Eau non potable, dan is het geen drinkwater en worden flessen (mineraal)water aangeraden. Door de hoge concentratie chloor en kalk kan het zijn dat de smaak afwijkt van wat we in Nederland gewend zijn.

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Frankrijk is 230 volt. De stopcontacten zijn niet allemaal geschikt voor de Nederlandse stekkers en wij raden dus aan een wereldstekker mee te nemen.

Feestdagen

Frankrijk kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 08 mei - Overwinningsfeest 1945
 • 14 juli - Nationale Feestdag
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 01 november - Allerheiligen
 • 11 november - Herdenking wapenstilstand 1918
 • 25 en 26 december - Kerstmis

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Frankrijk behoort tot de Europese Unie dus kun je overal met euro's betalen. Pinnen (met een pas voorzien van  teken) en betalen met een creditcard is bijna overal mogelijk maar hou er rekening mee dat er transactiekosten berekend zullen worden. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig. Geld opnemen bij betaalautomaten met een pinpas of creditcard geeft vaak hoge transactiekosten, dus neem direct wat meer geld op anders blijf je betalen.

Gezond op reis

Voor Frankrijk zijn geen vaccinaties verplicht, wel kan het zijn dat je persoonlijke situatie vaccinaties adviseerd.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Frankrijk staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer wat wordt gebruikt in heel de Europese Unie. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 15: een ambulance
 • 18: alleen brandweer
 • 17: alleen politie

Vereiste Reisdocumenten

Frankrijk is lid van de Europese Unie en je kan dus op vakantie met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Frankrijk

Er is geen visumplicht voor Frankrijk,

Reistijd 

Frankrijk is eigenlijk meer een bestemming om met je eigen auto naar toe te reizen maar toch zijn er voldoende vluchtmogelkijkheden die je snel naar het zuiden brengen. De gemiddelde reistijd vanaf Amsterdam is afhankelijk van je eindbestemming maar binnen 2 à 3 uur zijn alle bestemmingen in Frankrijk te bereiken. Dit uitgaande van een rechtstreekse vlucht zonder tussenlanding of overstap want dan zou de reisduur langer worden.

Taal

De meest voorkomende taal in Frankrijk is Frans. Fransen zijn zoals alom bekend erg gehecht en trots op hun eigen taal, dit betekent dat het af en toe lastig kan zijn om met een fransman over te schakelen op Engels. In de toeristische gebieden is dit doorgaans geen probleem.

Telefoon & internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Frankrijk in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Frankrijk berekend toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Frankrijk is qua veiligheid de laatste jaren flink vooruitgegaan. Zo zijn er maatregelen genomen om vooral in de steden meer politie op straat aanwezig te hebben en zijn de drukke en belangrijke bezienswaardigheden voorzien van veiligheidspoorten. Toch is het zo dat In drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Frankrijk reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • Frankrijk kent veel tolwegen herkenbaar aan de blauwe borden Péage, zorg dus dat je altijd wat contant geld hebt liggen zodat je hier niet veel extra reistijd voor nodig hebt. Soms kun je ook met een pinpas of creditcard betalen.
 • Er is een algeheel verbod op mobiel bellen in de auto ook is het niet toegestaan om handsfree te bellen door middels van een headset of oortjes, maar er is meer, je mag niet eten, drinken of roken achter het stuur. Tevens is het dragen van slippers verboden en kan tot boetes leiden.
 • Frankrijk kent in plaats van haaientanden bij een voorrangsweg een lijn met blokken. Dit geeft aan dat je voorrang moet verlenen, even opletten dus.
 • Rijdt je al op een rotonde dan heb je niet standaard voorrang zoals in Nederland. Let goed op de borden bij de rotondes en voorkom hiermee vervelende situaties.
 • Winterbanden zijn niet verplicht maar worden wel aangeraden als je in de winter naar Frankrijk met vakantie gaat. 
 • In Frankrijk gelden verschillende milieuzones, informeer voor je vakantie waar deze van toepassing zijn, zo kom je niet voor verrassingen te staan dat je ergens niet door mag rijden met je eigen auto. De actuele informatie kun je terugvinden op deze website.
 • Je dient in de auto verplicht één veiligheidshesje per inzittende, een gevarendriehoek, een verbanddoos, één alcoholtest per inzittende en een set reservelampen bij je te hebben.

Informeer voor je vakantie altijd of de regels in de tussentijd gewijzigd zijn. Wil je een auto huren vraag dan bij de autoverhuurmaatschappij of er nog zaken zijn waar je rekening mee moet houden. Het vervoer in de drukke steden kun je beter niet met een eigen auto of huurauto doen, maak dan gebruik van het openbaar vervoer. Tevens worden er door heel Frankrijk een groot aanbod excursies aangeboden.

Fooien

Fooi is in Frankrijk vaak bij de rekening inbegrepen maar het bedrag naar boven afronden blijft gebruikelijk. Taxichauffeurs rekenen op een fooi van ongeveer 10%, de prijzen van een taxi zijn lager dan in Nederland.

Extra informatie

 • Wintersport in Frankrijk is erg populair, alhoewel een skihelm niet verplicht is wordt dit wel erg aangeraden vooral voor kinderen.
 • Wie in de prachtige Franse natuur wil genieten zal ongetwijfeld in de lente en zomermaanden teken tegenkomen. Neem voor de zekerheid een tekentang mee.