Informatiepagina Kroatië

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen Kroatië

 

Drinkwater

In Kroatië is het water van goede kwaliteit, het kan misschien iets anders smaken maar het is absoluut veilig om te drinken. Als de smaakt niet bevalt is er overal ook (mineraal)water te koop. Als je een vakantie boekt naar een van de Kroatische eilanden dan wordt het gebruik van kraanwater afgeraden vanwege de mindere kwaliteit. Gebruik dan altijd (mineraal)water. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Kroatië is 230 volt. De stopcontacten zijn geschikt voor de Nederlandse stekkers en er hoeft dus geen wereldstekker te worden meegenomen.

Feestdagen

Kroatië kent naast de nationale feestdagen ook lokale festiviteiten. De belangrijkste feestdagen hebben we verzameld.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 06 januari - 3 Koningen
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 25 juni - Dag van de stichting van de Republiek
 • 05 augustus - Dankdag
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 08 oktober: Dag van de Onafhankelijkheid
 • 01 november - Allerheiligen
 • 25 en 26 december - Kerstmis

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Kroatië behoort wel tot de Europese Unie maar je kunt niet met euro's betalen. De munteenheid is de Kroatische Kuna. In sommige delen wordt de euro wel al geaccepteerd als betaalmiddel maar de datum dat het land helemaal overgaat naar de euro is nog niet bekend. Pinnen (met een pas met  teken) en betalen met een creditcard is bijna overal mogelijk maar hou er rekening mee dat er transactiekosten berekend zullen worden. Voor de kleine winkels en markten is wat contant geld altijd handig. Komt het einde van de vakantie in zicht en je krijgt niet alle Kuna's meer op dan kun je deze inwisselen. Hiervoor heb je wel een bewijs van opname (pinbon) nodig.

Gezond op reis

Voor Kroatië zijn geen vaccinaties verplicht wel worden de volgende vaccinaties aanbevolen, DTP en Hepatitus A . 

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Kroatië staat mede bekend als een land met een prachtige natuur, een nadeel is dan ook dat daar veel teken voorkomen. Neem uit voorzorg dus altijd een tekentang mee.
 • Het zonnetje in Kroatië is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger als bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112 het algemene noodnummer wat wordt gebruikt in heel de Europese Unie. Door dit nummer te bellen kan politie, ambulance en brandweer worden aangestuurd.
 • 194: een ambulance
 • 193: alleen brandweer
 • 192: alleen politie

Vereiste Reisdocumenten

Kroatië is lid van de Europese Unie en je kan dus op vakantie met een Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands paspoort. Beide dienen geldig te zijn tot en met de laatste dag van je verblijf in Kroatië

Er is geen visumplicht voor Kroatië,

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Kroatië gaat met het vliegtuig reis je ongeveer 2,5 tot 3 uur afhankelijk van de bestemming. Als er tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. 

Ga je met de auto naat Kroatië voor een heerlijke vakantie dan zul je er ongeveer tussen de 12 en 16 uur over doen afhankelijk van je eindbestemming.

Taal

De meest voorkomende taal in Kroatië is Servo-Kroatisch. Voornamelijk Duits is in de toeristische gebieden een gangbare taal. Het alom bekende Engels is niet zo bekend maar de inwonens zullen altijd hun best doen je te verstaan. 

Telefoon & internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Omdat Kroatië in dezelfde tijdszone ligt als Nederland en ook een zomer- en wintertijd kent is er geen tijdsverschil tussen deze landen.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Kroatië berekend toeristenbelasting, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient rechtstreeks aan de accommodatieverschaffer te worden betaald. De hoogte is afhankelijk van de duur van het verblijf, de regio of gemeente waar je verblijft, je leeftijd en de soort accommodatie.

Veiligheid

Kroatië is een stuk veiliger als Nederland als je naar de criminaliteitscijfers kijkt. Toch is het zo dat in drukke gebieden en grote steden je moet opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer 

Wanneer je met je eigen auto naar Kroatië reist of je huurt ter plaatse een auto zijn er een aantal zaken die we even willen benadrukken, hieronder lees je hier meer over.

 • Kroatië kent veel tolwegen, zorg dus dat je altijd want contant geld hebt liggen zodat je hier niet veel extra reistijd voor nodig hebt.
 • Handsfree bellen is toegestaan echter het alleen al vasthouden van je telefoon is al een bekeuring waard. 
 • Voor bestuurders jonger dan 24 jaar die rijden in Kroatië geldt een algemeen alcoholverbod. Drink dus geen druppel als je nog moet rijden. De boetes zijn flink te noemen en er wordt vooral in de hoogseizoensmaanden extra gecontroleerd. 
 • In de binnenlanden en op de eilanden komen meerdere stijle bergwegen voor, stijgend verkeer heeft te allen tijde voorrang op dalend verkeer.
 • Je dient in de auto verplicht één veiligheidshesje per inzittende, een gevarendriehoek, een verbanddoos en een set reservelampen bij je te hebben.

Als je zelf naar Kroatië rijdt met de auto passeer je een aantal grenzen, en je rijdt door verschillende landen. Informeer ruimschoots van te voren welke maatregelen per land gelden zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Fooien

In Nederland vinden we het gebruikelijk wanneer we tevreden zijn over de verleende service een fooi te geven dit is in Kroatië niet anders. In de horeca is het servicegeld vaak in de rekening opgenomen, check dit altijd even. Mocht dit toch niet zo zijn dan is een fooi van ca 10% gebruikelijk. Bij taxichauffeurs wordt het bedrag meestal naar boven afgerond.

Extra informatie

 • Bij een bezoek aan een religieus gebouw dienen de kledingvoorschriften te worden nageleefd. Dit betekent vaak dat de vrouw door een rok of broek minimaal haar knieën moet bedekken en dat ze haar armen bedenkt. Voor mannen geldt de ongeschreven regel het liefst een lange broek en een blouse of shirt met mouwen.
 • Het strand in Kroatië bestaat voornamelijk uit kiezels en er komen veel zeeëgels voor. Waterschoenen zijn voor een comfortabel bezoekje aan het strand geen overbodige luxe.
 • In het binnenland waar de oorlog gevoerd is kunnen nog onontplofte mijnen liggen. Wil je deze binnenlanden bezoeken kijk dan goed op de borden met waarschuwingen hiervoor en ga niet van de aangegeven routes af.