Informatiepagina Bulgarije

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen Bulgarije

 

Drinkwater

In Bulgarije kun je gewoon uit de kraan drinken en is het water van een goede kwaliteit, soms kan het een klein beetje chemisch ruiken en anders smaken maar hier ondervindt je geen nadelige gevolgen van. Als je echter zeer gevoelig hiervoor bent zijn in elke supermarkt flessen (mineraal)water te verkrijgen. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Bulgarije is 220 volt (vergelijkbaar met Nederland). Een wereldstekker is hierdoor niet nodig.

Feestdagen

In Bulgarije heb je de meeste feestdagen van Europa, naast de nationale feestdagen zijn er veel dagen met lokale festiviteiten. Het is zo veranderlijk dat wij de belangrijkste voor je op een rij gezet hebben.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 03 maart - Dag van de Bevrijding
 • 01 mei – Dag van de Arbeid
 • 06 mei - Dag van St. George
 • 24 mei - Dag van Onderwijs en Cultuur
 • 06 seprember - Herenigingsdag
 • 22 september - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Bulgarije behoort tot de EU dit betekent dat je gewoon met de euro kan betalen. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met  teken) is doorgaans mogelijk zonder extra kosten. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan kan het zijn dat er transactiekosten worden berekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook vrij hoge kosten aan verbonden zijn..

Gezond op reis

Voor Bulgarije zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Ook de mug vliegt rond in Bulgarije, neem voldoende muggenwerende producten mee en laat je niet verrassen. 
 • Het zonnetje in Bulgarije is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn.
 • 091: alleen politie
 • 061: alleen ambulance
 • 080: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Bulgarije is een land welke behoort tot de EU. Dit betekent dat je met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Bulgarije kan reizen. Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een geldig rijbewijs wordt niet als geldig reisdocument geaccepteerd. Bulgarije kent verder geen aanvullende inreisbepalingen zoals visa.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Bulgarije check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Bulgarije gaat met het vliegtuig is de bestemming bepalend voor de reistijd. Tevens kan het zijn dat er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. Vanaf een Nederlandse luchthaven ben je met een rechtstreekse vlucht ongeveer 2.5 à 3 uur onderweg.  

Taal

Bulgaars is de officiële taal van Bulgarije, hiermee kun  je in principe overal terecht. In de toeristische plaatsen kun je wel eenvoudig met Engels terecht.

Telefoon & internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Er is zowel in de zomer- als in de wintertijd een verschil van 1 uur met Nederland. In Bulgarije is het altijd 1 uur later. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

In Bulgarije wordt toeristenbetasting geheven, deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient altijd ter plaatse bij de accommodatie voldaan te worden. De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Bulgarije zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Auto huren / Verkeer Bulgarije

Ben je van plan om naar Bulgarije te gaan met de auto of om daar een huurauto te boeken dan geven we hieronder een aantal zaken aan waar je rekening mee moet houden.

 • Verkeersregels worden niet streng nageleeft en de Bulgaar kan ik het verkeer snel aggressief en gevaarlijk gedrag vertonen. Houdt hier extra rekening mee als je in een auto stapt.
 • Er zijn meerdere voorrangsregels voornamelijk bij rotondes laat je hierover goed informeren en kom niet voor ongewenste verrassingen te staan.
 • Sommige wegen zijn slecht te rijden wanneer het donker wordt omdat er geen of onvoldoende verlichting is, kies bij voorkeur een andere route, kan dit niet rijdt dan met groot licht aan.
 • Gebruik NOOIT een mobiel apparaat in de auto als je aan het rijden bent Bulgarije kent hier een no tolerance beleid voor!
 • Drink nooit als je nog moet rijden. Sowieso al niet slim maar al helemaal niet in het buitenland. Neem geen risico en gebruik geen alcohol of drugs als je nog de weg op moet. 

Wanneer je een auto huurt vraag dan altijd aan de verhuurmaatschappij of er zaken zijn die je in de gaten moet houden.

Fooien

In Nederland vinden we het gebruikelijk wanneer we tevreden zijn over de verleende service een fooi te geven dit is in Bulgarije ook zo. Soms staat er bedieningsgeld op de bon, mocht dit niet zo zijn dan is 10% van de rekening een gebruikelijke fooi. Ook taxichauffeurs rekenen op ongeveer 10%, en geef je kamermeisje een wat losse munten en ze zal alles net een beetje extra voor je doen.

Extra informatie

 • Het fotograferen van Militaire gebouwen in niet toegestaan, tevens ook vaak in kerken niet. Er staan vaak op borden vermeld maar vraag het altijd voor de zekerheid aan het personeel. 
 • Bij een bezoek aan een religieus gebouw dienen vrouwen hun schouders en knieën bedekt te hebben met kleding, zo respecteer je de Bulgaarse normen en waarden.
 • Wanneer een Bulgaar nee schudt bedoelt hij ja, en wanneer hij ja knikt bedoelt hij nee. Dit is even wennen en kan voor vervelende situaties zorgen dus even een keer extra nadenken hierover en goed letten op de overige lichaamstaal.