Informatiepagina Cyprus

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen Cyprus

Drinkwater

Op Cyprus is het drinkwater op de meeste plekken van goede kwaliteit alleen omdat het niet precies duidelijk is waar het wel en waar het niet op orde is raadt Directbookers toch aan om voor de zekerheid gebruik te maken van de flessen (mineraal)water die overal te verkrijgen zijn. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Cyprus ligt tussen de 230 en 240 volt.  De stopcontacten die het merendeel worden gebruikt zijn niet geschikt voor de nederlandse stekkers. Het dus erg handig om een wereldstekker mee te nemen.  

Feestdagen

Op Cyprus zijn er diverse nationale en lokale feestdagen, hieronder volgen de belangrijkste.

  • 01 januari – Nieuwjaarsdag
  • 06 januari -  Epiphanias
  • 25 maart - Herdenking start van de vrijheid tegen te Turken
  • 01 april - Herdenking start van de vrijheid tegen te Engelsen
  • 01 mei - Dag van de Arbeid
  • 15 augustus - Maria Hemelvaart
  • 01 oktober - Dag van de Onafhankelijkheid
  • 25 & 26 december - Kerstmis
  • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

De officiële munt op Cyprus is de euro, in het noordelijke deel van het eiland wordt betaald met de Turkse Lira maar er worden af en toe ook euro's geaccepteerd. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met   teken) is doorgaans mogelijk. Het kan wel zijn dat er per transactie kosten worden berekend. Wel komt het voor dat er in kleinere winkels en op markten niet gepind kan worden, neem dus altijd wat contant geld mee. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan worden er altijd transactiekosten berekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn.

Gezond op reis

Voor Cyprus zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden. Indien je recent in een gebied geweest bent waar Gele Koorts heerst dien je die vaccinatie wel verplicht te laten zetten.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

  • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
  • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
  • Het zonnetje op Cyprus is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn.

Vereiste Reisdocumenten

Cyprus mag je bezoeken met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort. Deze documenten zijn ook geldig voor de aparte Turkse Republiek Noord - Cyprus. Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Voor het zuidelijke deel van het eiland zijn geen visa eisen maar voor Noord Cyprus wel. Hiervoor hoef je zelf niets te regelen want deze wordt gratis verstrekt bij aankomst. Bewaar het document wel tijdens je gehele vakantie het kan zijn dat er bij de retourreis om gevraagd wordt op de luchthaven.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Cyprus check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Cyprus gaat met het vliegtuig ben je gemiddeld 5 uur onderweg. Mocht er onderweg een tussenlanding gemaakt worden dan wordt deze tijd vanzelfsprekend langer..

Taal

In het zuidelijke deel van Cyprus wordt voornamelijk Grieks gesproken, en in het noordelijke deel Turks. In bijna alle toeristische plaatsen kan je met Engels jezelf goed verstaanbaar maken.

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Let Op!! Voor Noord Cyprus kan het zo zijn dat de regels gelden van de Turkse Provider dit betekent dat er hoge kosten berekend worden omdat Turkije niet tot de Europese Unie behoort. Op dat moment raad Directbookers je aan om de roaming uit te zetten en voornamelijk via WiFi verbindingen probeert te bellen en internetten. Voor vertrek kun je informeren bij je eigen provider of zij databundels voor het buitenland aanbieden, deze dien je meestal vooraf te kopen.

Tijdsverschil tov Nederland

Er is zowel in de winter als zomer een tijdsverschil van 1 uur tussen Zuid Cyprus en Nederland het is in Cyprus 1 uur later, Het Noordelijk deel van Cyprus kent een alleen in de wintertijd een tijdsverschil van 2 uur, dan is het in Noord Cyrpus 2 uur later.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

In het zuidelijke deel van Cyprus is er geen toeristenbelasting van toepassing, echter voor Noord Cyprus kan dit wijzigen als Turkije haar toeristenbelasting per medio 2021 zou gaan invoeren. Zodra hier meer duidelijkheid over is zullen wij het hier voor u aanpassen. 

Veiligheid

Op Cyprus zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen er heerst een zeer lage mate van criminaliteit. In de drukke gebieden en grote steden moet je wel blijven opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

Makkelijk gezegd zijn er 2 manieren om de schoonheid van het eiland te ontdekken. Boek een excursie incl. vervoer of huur een auto en verken het eiland in je eigen tempo. Taxi's rijden er voldoende alleen is dit niet het meerst voordelige vervoersmiddel. 

Wanneer je overweegt een auto te huren hou dan rekening met het volgende:

  • Men rijdt op Cyprus links, dit zal even wennen zijn voor ons als Nederlanders. Inhalen doe je namelijk rechts in plaats van links wat wij gewend zijn. Let extra goed op bij rotondes, deze moet je vanzelfsprekend ook andersom dus met de klok mee rijden. 
  • Het wegen netwerk is netjes onderhouden al kan het soms voorkomen dat op B-wegen er kuilen in de weg zitten. Bij heftige regenval kunnen sommige wegen veranderen in een modderpoel.
  • Mobiel bellen tijdens het rijden is niet toegestaan tevens is eten en drinken tijdens het rijden verboden.
  • De maximale snelheid buiten de bebouwde kom is 100 km/u, binnen de bebouwde kom is dit 50 km/u. Er zijn zeer regelmatig snelheidscontroles.

Vraag altijd de verhuurder van de auto om extra informatie betreffende de huidige verkeersregels en waar er extra op gelet dient te worden.

Fooien

Vaak zijn de fooien bij de rekening inbegrepen op Cyprus. Het staat natuurlijk vrij om alsnog een fooi te geven van tussen de 5% en 10% bij een goede service. Dit wordt vanzelfsprekend zeer gewaardeerd. Bij taxichauffeurs wordt de prijs standaard naar boven afgerond.

Extra informatie

  • Respect staat bij de bevolking van Cyprus hoog in het vaandel. Respecteer hun gebruiken en rituelen. Cyprus heeft een groot aantal kloosters en kerken waar het dragen van gepaste kleding zeer op prijs wordt gesteld. Voor vrouwen geldt in ieder geval het bedekken van bovenlijf, armen en minimaal bedekking tot de knie. Voor heren geld het liefst een lange broek en een shirt met korte mouw dus geen hempjes. 
  • Cyprus is in onze ogen misschien wat preuts maar naaktrecreatie in welke vorm dan ook incl. topless zonnen is niet toegestaan.
  • Beter niet met de lokale bevolking een gesprek aanknopen over het langlopende conflict tussen Zuid en Noord Cyprus, Dit kan bij velen Cyprioten gevoelig liggen.
  • Bekijk erg goed wat je wel en niet mag fotograferen, zo is het maken van foto's van alle militaire gebouwen verboden, tevens zijn bij veel kerken en kloosters foto's met flits niet toegestaan. Houd hier rekening mee want de boetes hiervoor kunnen vrij hoog zijn.
  • Een rookverbod is ook in Cyprusl van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.
  • Het rioleringssysteem in Cyprus is smaller, daardoor is het niet toegestaan om toiletpapier door te spoelen. Hiervoor staan aparte afvalbakken naast de toilet.