Informatiepagina Malta

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen Malta

 

Drinkwater

In Malta kan het drinkwater gewoon worden gedronken, echter kan het voorkomen dat er meer chloor aan toe is gevoegd dan wij als Nederlanders gewend zijn. Dit zou eventueel maag- en darmklachten kunnen veroorzaken. Als dit het geval is dan is het aan te raden over te stappen op het drinken van (mineraal)water. Dit is bijna overal verkrijgbaar. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Malta ligt tussen de 220 en 240 volt.  De stopcontacten die het merendeel gebruikt worden zijn Brits hiervoor zijn onze stekkers niet geschikt en is het dus erg handig om een wereldstekker mee te nemen.  

Feestdagen

In Malta zijn er diverse nationale en lokale feestdagen, hieronder volgen de belangrijkste.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 10 februari – Feest rondom de schipbreuk van Paulus
 • 19 maart - St Jozef
 • 31 maart - Dag van de Vrijheid
 • 01 mei - Dag van de Arbeid
 • 07 juni - Herdenking 07-06-1919
 • 29 juni - Feest van Petrus en Paulus
 • 15 augustus - Maria Hemelvaart
 • 21 september - Dag van de Onafhankelijkheid
 • 08 december - Maria Onbevlekte Ontvangenis 
 • 13 december - Dag van de Republiek
 • 25 december - Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Malta behoort tot de EU dit betekent dat je gewoon met de euro kan betalen. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met  teken) is doorgaans mogelijk zonder extra kosten. Wel komt het voor dat er in kleinere winkels en op markten niet gepind kan worden, neem dus altijd wat contant geld mee. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan kan het zijn dat er transactiekosten worden berekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn.

Gezond op reis

Voor Malta zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden. Indien je recent voor je vakantie in een gebied geweest bent waar Gele Koorts heerst dien je die vaccinatie wel verplicht te laten zetten.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Het zonnetje in Malta is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger als bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn
 • 196: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Malta is een land welke behoort tot de EU. Dit betekent dat je met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Malta kan reizen.  Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een geldig rijbewijs wordt niet als geldig reisdocument geaccepteerd. Malta kent verder geen aanvullende inreisbepalingen zoals visa.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Portugal check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Malta gaat met het vliegtuig ben je gemiddeld 3 uur onderweg. Mocht er onderweg een tussenlanding gemaakt worden dan wordt deze tijd vanzelfsprekend langer..

Taal

Maltees en Engels zijn de meest gesproken talen in Malta. Het Engels is overgebleven van de tijd dat Malta een Britse kolonie was. Wel erg makkelijk.

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Er is zowel in de winter als zomer geen tijdsverschil tussen Malta en Nederland.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Op Malta wordt er al jaren toeristenbelasting geheven. Deze is niet bij de reissom inbegrepen en dient altijd te plaatse voldaan te worden. De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten dat je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Malta zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

Makkelijk gezegt zijn er 3 manieren om de schoonheid van het eiland te ontdekken. Boek een excursie incl vervoer, maak gebruik van het goede openbaar vervoer netwerk of huur een auto en verken het eiland in je eigen tempo. Taxi's rijden er voldoende alleen is dit niet het meest voordelige vervoersmiddel. 

Wanneer je overweegt een auto te huren hou dan rekening met het volgende:

 • Men rijdt op Malta links, dit zal even wennen zijn voor ons als Nederlanders. Inhalen doe je namelijk rechts in plaats van links wat wij gewend zijn. Let extra goed op bij rotondes, deze moet je vanzelfsprekend ook andersom nemen dus met de klok mee rijden. 
 • Het wegennetwerk is netjes onderhouden al kan het soms voorkomen dat er op B-wegen kuilen in de weg zitten. Bij heftige regenval kunnen sommige wegen veranderen in een modderpoel.
 • Handsfree bellen is toegestaan maar geen handmatig gebruik van een mobiele telefoon tijdens het rijden.
 • De maximale snelheid buiten de bebouwde kom is 80 km/u, binnen de bebouwde kom is dit 50 km/u.

Vraag altijd de verhuurder van de auto om extra informatie betreffende de huidige verkeersregels en waar er extra op gelet dient te worden.

Fooien

Vaak zijn de fooien bij de rekening inbegrepen op Malta. Het staat natuurlijk vrij om alsnog een fooi te geven van tussen de 5% en 10% bij een goede service. Dit wordt vanzelfsprekend zeer gewaardeerd. Bij taxichauffeurs wordt de prijs standaard naar boven afgerond.

Extra informatie

 • Respect staat bij de bevolking van Malta hoog in het vaandel. Respecteer hun gebruiken en rituelen. Er zijn maar liefst meer dan 300 kerken op het eiland, en gepaste kleding wordt hier zeer op prijs gesteld. Voor vrouwen geldt in ieder geval het bedekken van bovenlijf, armen en minimaal bedekking tot de knie. Voor heren geldt het liefst een lange broek en een shirt met korte mouw dus geen hempjes. Badkleding wordt alleen geaccepteerd op het strand of bij het zwembad maar niet gewoon op straat. 
 • Een rookverbod is ook in Malta van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.