Informatiepagina Italië

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen Italië

Drinkwater

In Italië kun je gewoon uit de kraan drinken en is het water van een goede kwaliteit, soms kan het een klein beetje chemisch ruiken en anders smaken maar hier ondervindt je geen nadelige gevolgen. Als je echter zeer gevoelig hiervoor bent zijn in elke supermarkt flessen (mineraal)water te verkrijgen. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Italië is 220 volt. Het kan voorkomen dat de stopcontacten niet geschikt zijn voor de Nederlandse stekkers. Het meenemen van een wereldstekker raden wij dus aan.

Feestdagen

In Italië kennen ze veel nationale feestdagen maar er zijn ook heel veel lokale festiviteiten. Hieronder de meest belangrijke feestdagen op een rij.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 06 januari – 3 Koningen
 • 25 april - Bevrijdingsdag
 • 01 mei – Dag van de Arbeid
 • 02 juni – Dag van de Republiek
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 01 november – Allerheiligen
 • 08 december – Feest van de Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 & 26 december – Kerstmis
 • 31 december - Oudjaar

Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Italië behoort tot de EU dit betekent dat je gewoon met de euro kan betalen. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met  teken) is doorgaans mogelijk zonder extra kosten. Wel komt het voor dat er in kleinere winkels en op markten niet gepind kan worden, neem dus altijd wat contant geld mee. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan kan het zijn dat er transactiekosten worden berekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn..

Gezond op reis

Voor Italië zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Ben je een echte natuurliefhebber en trek je er graag op uit, blijf alert op teken, deze komen in Italië veelvuldig voor. Neem voor de zekerheid altijd een tekentang mee.
 • Het zonnetje in Italië is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger als bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn
 • 113: alleen politie
 • 118: alleen ambulance
 • 115: alleen brandweer

Indien je 112 belt krijg je vaak de lokale politie aan de lijn die vrijwel geen Engels spreken. Beter kun je direct bellen naar de andere nummers en uitleggen wat er aan de hand is en waar je bent.

Vereiste Reisdocumenten

Italië is een land welke behoort tot de EU. Dit betekent dat je met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Italië kan reizen.  Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een geldig rijbewijs wordt niet als geldig reisdocument geaccepteerd. Italië kent verder geen aanvullende inreisbepalingen zoals visa.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Italië check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Italië gaat met het vliegtuig is de bestemming bepalend door de reistijd. Tevens kan het zijn dat er eventueel tussenlandingen gemaakt worden dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. Hieronder is uitgegaan van vertrek met een rechtstreekse vlucht vanuit een Nederlandse luchthaven.

 • Sicilië en Sardinië: 2.5 uur
 • Venetië, Rome of Florence: 2 uur

Natuurlijk is het makkelijk om met de auto naar Italië te reizen, echter neemt dit wat extra uurtjes in beslag. Het merengebied in Noord Italië is voor Directbookers de meest bekende autovakantie bestemming voor Italië. Hier rijdt je in ongeveer 13 uur naar toe.

Taal

Italiaans is de officiële taal van Italië. De taal heeft vele verschillende dialecten die niet altijd goed te verstaan zijn. In de toeristische plaatsen kun je wel eenvoudig met Engels terecht wel is het makkelijk om een paar belangrijke woorden Italiaans te weten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

De tijd in Italië en in Nederland zijn hetzelfde, er is dus geen tijdsverschil.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Het heffen van toeristenbelasting is niet landelijk geregeld. Hou er dus rekening mee dan hier door de accommodatieverschaffer om verzocht kan worden. De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Italië zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

Ga je met eigen auto naar Italië of vlieg je er naartoe en huur je daar een auto dan zijn er enkele belangrijke zaken waarover we je vooraf aan je reis willen informeren.  De wegen zijn goed onderhouden en de borden makkelijk te begrijpen. Wel moet je rekening houden met het volgende

 • De regels zijn grotendeels hetzelfde als bij ons, echter mag je nooit je mobiele telefoon in je handen hebben in de auto. Verder is het niet toegestaan oortjes of headsets te gebruiken zoals wij gewend zijn.
 • Het is verplicht om bij pech onderweg de gevarendriehoek te plaatsen, zorg ervoor dat je deze altijd bij hebt.
 • Het is verplicht om ook overdag met verlichting (in elk geval minimaal het dimlicht) aan te rijden. Tevens door de vele tunnels in verlichting voeren verplicht.
 • Drink nooit als je nog moet rijden. Sowieso al niet slim maar al helemaal niet in het buitenland. Neem geen risico en gebruik geen alcohol of drugs als je nog de weg op moet. 
 • Parkeren tegen de rijrichting in is nooit toegestaan, let goed op de borden welke parkeerregels van toepassing zijn. 
 • Roken in de auto bij aanwezigheid van kinderen tot 18 jaar en/of zwangere vrouwen is verboden. Hier wordt streng op gecontroleerd.
 • In de drukke grote steden wordt er in de strijd tegen de luchtvervuiling extra maatregelen genomen. Zo zijn verschillende oudere auto’s niet toegestaan. Check dit altijd goed voordat je een stad gaat bezoeken. Wanneer je toch door zou rijden is het risico op een hoge boete aanzienlijk.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van het uitgebreide openbare vervoersnetwerk van het Italiaanse vasteland. Op de beide eilanden zijn georganiseerde excursies te boeken. 

Fooien

Bij het diner komt er vaak een mandje met lekkere broodjes en smeersels op tafel. Dit is echter niet gratis en maak je hier gebruik van wordt het als soort servicekosten op de rekening gezet. Het geven van een fooi is daarna niet meer gebruikelijk. 

Extra informatie

 • Als je in de winter in Italië gaat skiën dan is een skihelm verplicht tot en met 14 jaar. 
 • Tijdens de zomermaanden zijn badmutsen verplicht bij veel zwembaden van hotels en campings. Let hier goed op tijdens het boeken.
 • Een rookverbod is ook in Italië van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.