Informatiepagina Portugal

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen Portugal

Drinkwater

In Portugal kun je gewoon uit de kraan drinken en is het water van een goede kwaliteit, soms kan het een klein beetje chemisch ruiken en anders smaken maar hier ondervindt je geen nadelige gevolgen. Als je echter zeer gevoelig hiervoor bent zijn in elke supermarkt flessen (mineraal)water te verkrijgen. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Portugal is 230 volt. Een wereldstekker is hierdoor niet nodig.

Feestdagen

In Portugal kennen ze enkele nationale feestdagen maar er zijn ook veel festiviteiten. Hieronder de meest belangrijke feestdagen op een rij.

 • 01 januari – Nieuwjaarsdag
 • 25 april - Anjerrevolutie
 • 01 mei – Dag van de Arbeid
 • 10 juli - Camöesdag
 • 15 augustus – Maria Hemelvaart
 • 05 oktober – Dag van de Republiek
 • 1 november – Allerheiligen
 • 8 december – Feest van de Onbevlekte Ontvangenis
 • 25 & 26 december – Kerstmis

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Portugal behoort tot de EU dit betekent dat je gewoon met de euro kan betalen. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met  teken) is doorgaans mogelijk zonder extra kosten. Wel komt het voor dat er in kleinere winkels en op markten niet gepind kan worden, neem dus altijd wat contant geld mee. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan kan het zijn dat er transactiekosten worden berekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn..

Gezond op reis

Voor Portugal zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Ook de mug vliegt rond in Portugal. Zeker wie de bestemming Madeira bezoekt kan te maken krijgen met de mug die het Dengue virus bij zich draagt. Neem voldoende muggenwerende producten (met minimaal 70% DEET) mee en laat je niet verrassen. Tevens is het voor de avonden aan te raden wat langere bedekkende kleding mee te nemen. 
 • Het zonnetje in Portugal is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn.

Vereiste Reisdocumenten

Portugal is een land welke behoort tot de EU. Dit betekent dat je met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Portugal kan reizen. Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een geldig rijbewijs wordt niet als geldig reisdocument geaccepteerd. Portugal kent verder geen aanvullende inreisbepalingen zoals visa.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Portugal check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Portugal gaat met het vliegtuig is de bestemming bepalend door de reistijd. Tevens kan het zijn dat er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. Hieronder is uitgegaan van vertrek met een rechtstreekse vlucht vanuit een Nederlandse luchthaven.

 • Porto: ruim 2 uur
 • Lissabon: 2,5 uur
 • Zuid Portugal / Algarve: 3,5 uur
 • Madeira: 4 uur
 • Azoren: 4,5 uur

Taal

Portugees is de officiële taal van Portugal. In de toeristische plaatsen kun je wel eenvoudig met Engels terecht.

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Het tijdsverschil met Portugal is afhankelijk van de bestemming waar je naartoe reist. Zo heeft het vasteland een tijdsverschil van 1 uur ten opzichte van Nederland. Het is dan 1 uur vroeger. Dit is ook op Madeira zo maar op de Azoren is het in de winter 2 uur en in de zomer 1 uur vroeger dan in Nederland.

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Het heffen van toeristenbelasting is niet landelijk geregeld. Hou er dus rekening mee dan hier door de accommodatieverschaffer om verzocht kan worden. De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten dat je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Portugal zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

Als je iets meer van het prachtige Portugal wilt zien is het mogelijk om een excursie incl. vervoer te boeken, maar ook het openbaar vervoer is een goede optie. Wil je echt volledige vrijheid om al het moois te zien kies dan voor een huurauto en ontdek zelf ook de onbekende plekjes. De wegen zijn goed onderhouden en de borden makkelijk te begrijpen. Wel moet je rekening houden met het volgende

 • De regels zijn grotendeels hetzelfde als bij ons, echter mag je nooit je mobiele telefoon in je handen hebben in de auto. Verder is het niet toegestaan oortjes of headsets te gebruiken zoals wij gewend zijn.
 • Drink nooit als je nog moet rijden. Sowieso al niet slim maar al helemaal niet in het buitenland. Neem geen risico en gebruik geen alcohol of drugs als je nog de weg op moet. 
 • Parkeren tegen de rijrichting in is nooit toegestaan, let goed op de borden welke parkeerregels van toepassing zijn. 
 • In de toeristische gebieden is parkeren tegen betaling. Dit staat duidelijk aangegeven. Een blauwe zone is vrijgesteld van betaling maar hiervoor geldt een parkeerschijf verplichting.

Fooien

In Nederland is het gebruikelijk wanneer we tevreden zijn over de verleende service een fooi te geven door het bedrag naar boven af te ronden. In Portugal is dit niet anders en wordt dit eveneens zeer gewaardeerd. 

Extra informatie

 • Een rookverbod is ook in Portugal van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.
 • De mooie rotskusten zijn een trekpleister maar ga niet te dicht bij de randen staan. Soms kan het voorkomen dat er ineens een stuk afbrokkelt.