Informatiepagina Turkije

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!

Klik hier voor de corona maatregelen Turkije

 

Drinkwater

In Turkije is het kraanwater van aanzienlijk mindere kwaliteit dan wij in Nederland gewend zijn de oorzaak hiervan is een hogere concentratie chloor wat wordt toegevoegd. Het kraanwater drinken wordt ten zeerste afgeraden en het kopen van flessen (mineraal)water in de winkel is niet duur. Jezelf wassen en douchen met het kraanwater is geen probleem. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Turkije is 220 volt (vergelijkbaar met Nederland). Een wereldstekker is vaak niet nodig in de accommodaties, daar buiten is het niet altijd zeker dus wil je zekerheid neem er dan wel een mee.

Feestdagen

Turkije is een land van feestvieren, naast de nationale feestdagen zijn er veel dagen met lokale festiviteiten. Het is zo veranderlijk dat wij de belangrijkste voor je op een rij gezet hebben.

 • 1 januari – Nieuwjaarsdag
 • 23 april - Kinderfeestdag
 • 1 mei -  Dag van de Arbeid
 • 19 mei – Herdenking van Atatürk
 • 15 juli – Dag van de Martelaren
 • 30 augustus – Overwinningsdag
 • 29 oktober – Dag van de Republiek
 • 10 november – Sterfdag Atatürk

Houdt er rekening mee dat tijdens feestdagen veel restaurants, musea en openbare gelegenheden gesloten zullen zijn. De Ramadan wordt elk jaar op een ander moment gevierd, maar is wel een van de belangrijkste feesten in Turkije. 30 dagen lang eten Moslims niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voornamelijk zal dit goed merkbaar zijn in de kleine dorpen waar de lokale restaurants gesloten zullen zijn. Het suiker / offerfeest ter afsluiting van de vastenperiode zullen overal invloed hebben op het dagelijks leven in Turkije.

Geld / Valuta

In Turkije wordt betaald met de Turkse Lira, dit is het wettige betaalmiddel, In vele toeristenplaatsen is het ook mogelijk om met euro’s te betalen. Dit wordt soms zelfs meer gewaardeerd. Het kan wel zo zijn dat je bij betaling met de euro niet altijd de meest gunstige koers krijgt. Check enkele dagen voor vertrek de juiste wisselkoersen want deze zijn erg veranderlijk. Pinnen in de grotere badplaatsen met een Nederlandse pas (met  teken) is altijd goedkoper dan zodra je naar een wisselkantoor gaat. De acceptatie van creditcards is over het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn.

Gezond op reis

Voor Turkije zijn er geen vaccinaties verplicht echter worden er wel vaccinaties voor DTP en Hepatitis A (& B) zeer dringend aangeraden. Mocht je langer verblijven in Turkije dan kan een vaccinatie voor bijvoorbeeld buiktyfus worden aangeraden. In enkele gebieden komt nog steeds malaria voor dit betekent dat er malariatabletten worden aangeraden. Jouw persoonlijke situatie kan van invloed zijn op het laten zetten van vaccinaties, neem dan bij twijfel altijd contact op met je eigen huisarts.

Wij raden reizigers altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

 • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
 • Een veel voorkomende ziekte zijn darmproblemen, rauwe groenten, geschild fruit en het gebruiken van ijsblokjes wordt afgeraden.
 • Voor ons zeer toegankelijke medicijnen zijn in Turkije lastiger te verkrijgen. Directbookers adviseert om deze zelf mee te nemen, denk hierbij aan paracetamol, diareeremmers en ORS. 
 • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
 • Het zonnetje in Turkije is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. 

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

 • 155: alleen politie
 • 112: alleen ambulance
 • 110: alleen brandweer

Vereiste Reisdocumenten

Ondanks dat Turkije niet bij de Europese Unie hoort is het wel mogelijk om met een  geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Turkije te reizen.  Beide documenten dienen minimaal nog 6 maanden na de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. sinds medio Maart 2020 is er geen visumplicht meer voor Turkije, hierdoor hebben Nederlanders en Belgen maximaal 90 aaneengesloten vrij toegang tot Turkije. Voor langer verblijf gelden wel visa bepalingen. 

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse/ Belgische nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Turkije check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Turkije gaat met het vliegtuig is de bestemming uiteindelijk bepalend voor de reistijd. Alle Turkse bestemmingen kunnen binnen 3 à 4 uur per vliegtuig vanaf een Nederlandse luchthaven worden bereikt. Indien er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. 

Taal

Turks is de officiële taal van Turkije, tevens spreekt nog circa 25% van de bevolking Koerdisch. In de meeste toeristische gebieden en accommodaties kun je eenvoudig met Engels of Duits uit de voeten.

Telefoon & Internet

De strenge regels voor providers binnen de Europese Unie gelden helaas niet voor Turkije. Dit betekent dat het gebruik van internet en bellen via je mobiele telefoon hoge kosten met zich mee kan brengen. Om dit te voorkomen raden wij aan om de roaming uit te zetten op je mobiele telefoon of tablet en altijd over te schakelen op WiFi in je accommodatie. De meeste providers bieden databundels voor buitenland aan tegen aantrekkelijke tarieven, informeer hiernaar voor vertrek en kom niet voor onverwachte hogen kosten te staan.

Tijdsverschil tov Nederland

De tijdszone van Turkije is anders dan die van Nederland. Dit betekent dat het in de zomerperiode 1 uur later en in de winterperiode 2 uur later is dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Na de afschaffing van het verplichte visum waarvan de kosten deels voor het toerisme waren zal Turkije waarschijnlijk in 2021 toeristenbelasting gaan rekenen. Deze zou door elke vakantieganger ouder dan 12 jaar betaald moeten worden. De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten dat je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Turkije zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. De criminaliteit is laag op de bestemmingen die Directbookers aanbiedt. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Voor de stad Istanbul geldt dat men in de avond beter niet alleen over straat kan gaan. Vaak worden hier politieke demonstraties gehouden die binnen enkele momenten uit de hand kunnen lopen. Mijdt daarom ook militaire colonnes en overheidsgebouwen. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

De meeste vakantiegangers zullen in Turkije gebruik maken van een georganiseerde excursie om de mooiste plaatsen te gaan zien, echter is het mogelijk om een auto te huren. Het wegennet is netjes onderhouden en de borden naast de wegen zijn duidelijk. 

De verkeersregels voor het rijden in Turkije zijn niet veel afwijkend als die in Nederland. Zo is het streng verboden met alcohol op te rijden en mag je geen gebruik maken van de mobiele telefoon tijdens een rit. Voor het vervoer in de bekende badplaatsen hebben ze een ander principe bedacht, de zgn. dolmusbus. Dit zijn taxi busjes maar veel voordeliger dan een normale taxi. Voor de toeristen is dit een veel gebruikt vervoersmiddel.

Fooien

 • Fooien zijn in Turkije niet verplicht maar natuurlijk wel zeer gewenst. Zo is het gebruikelijk om wanneer je lekker gegeten hebt een fooi achter te laten van 5 à 15% van het rekening bedrag. Stop af en toe de kamermeisjes een paar euro toe, ze zullen extra hun best voor je doen. Qua taxichauffeurs wordt de prijs meestal net iets naar boven afgerond. 

Extra informatie

 • Turkije is en blijft een moslimland, dit betekent dat qua kleding er wat eisen gesteld worden. Zo is het zeer ongepast om als vrouw te bloot gekleed te gaan. Bij een bezoek aan een moskee dienen in elk geval de schouders en knieën bedekt te zijn.
 • Even snel een foto maken van die soldaat of het mooie militaire gebouw? Dit is ten strengste verboden, probeer het ook niet stiekem te doen want er staan hoge straffen in de gevangenis op deze overtreding.
 • Een rookverbod is ook in Turkije van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.