Informatiepagina Griekenland

 

Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al uw vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!

Klik hier voor de corona maatregelen Griekenland

Drinkwater

In Griekenland is met name op de eilanden het kraanwater van aanzienlijk mindere kwaliteit als wij in Nederland gewend zijn de oorzaak hiervan is een hogere concentratie chloor wat wordt toegevoegd. Het kraanwater drinken wordt dus afgeraden en het kopen van flessen (mineraal)water in de winkel is een goede optie. Jezelf wassen en douchen met het kraanwater is geen probleem. 

Elektriciteit

De spanning van de elektriciteit in Griekenland is 220 volt (vergelijkbaar met Nederland). Een wereldstekker is hierdoor niet nodig.

Feestdagen

Griekenland is een land van feestvieren, naast de nationale feestdagen zijn er veel dagen met lokale festiviteiten. Het is zo veranderlijk dat wij de belangrijkste voor je op een rij gezet hebben.

  • 1 januari – Nieuwjaarsdag
  • 6 januari – Drie Koningen
  • 25 maart – Dag van de onafhankelijkheid
  • 1 mei – Viering van de Lente
  • 1 mei -  Dag van de Arbeid
  • 15 augustus – Maria Hemelvaart
  • 25 en 26 december – Kerstmis

Houdt daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn. 

Geld / Valuta

Griekenland behoort tot de EU dit betekent dat je gewoon met de euro kan betalen. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met  teken) is doorgaans mogelijk zonder extra kosten. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan kan het zijn dat er transactiekosten worden berekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn..

Gezond op reis

Voor Griekenland zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden.

Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen u verder helpen en een advies op maat uitbrengen. 

  • Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
  • Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien. 
  • Ook de mug vliegt rond in Griekenland, neem voldoende muggenwerende producten mee en laat je niet verrassen. 
  • Het zonnetje in Griekenland is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger dan bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.

Noodnummers

We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.

  • 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn
  • 100: alleen politie
  • 166: alleen ambulance
  • 199: alleen brandweer
  • 171: politie bestemt voor toeristen (handig want er wordt engels gesproken)

Vereiste Reisdocumenten

Griekenland is een land welke behoort tot de EU. Dit betekent dat je met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Griekenland kan reizen.  Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een geldig rijbewijs wordt niet als geldig reisdocument geaccepteerd. Griekenland kent verder geen aanvullende inreisbepalingen zoals visa.

BELANGRIJK!!  De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Griekenland check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk. 

Reistijd met vliegtuig

Als je naar Griekenland gaat met het vliegtuig is de bestemming uiteindelijk bepalend voor de reistijd. Alle Griekse bestemmingen kunnen binnen 3 a 4 uur per vliegtuig vanaf een Nederlandse luchthaven worden bereikt. Indien er eventueel tussenlandingen gemaakt worden dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. 

Taal

Grieks is de officiële taal van Griekenland. In de meeste toeristische gebieden en accommodaties kun je eenvoudig met Engels of Duits uit de voeten. 

Telefoon & Internet

De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.

Tijdsverschil tov Nederland

Het is in Griekenland altijd 1 uur later dan bij ons in Nederland, dit is zowel in de zomer als in de winter zo. Griekenland heeft namelijk dezelfde zomer- en wintertijd dan in Nederland. 

Verblijfs – of Toeristenbelasting

Griekenland werkt al jaren met een verplichte toeristenbelasting welke niet bij de reissom is inbegrepen, deze dient altijd ter plaatse bij de accommodatie voldaan te worden  De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. 

Veiligheid

In Griekenland zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie. 

Vervoer en Verkeer

Ben je van plan om in Griekenland een auto te gaan huren dan zijn er aan aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

  • De huurder moet minimaal 21 jaar zijn en minstens al 1 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. 
  • Boek een huurauto ruim van te voren. De vraag tijdens de hoogseizoensmaanden is zeer groot en dus raden wij aan vooraf de auto al te reserveren. Het zou zonde zijn als u ter plaatse bent en er zou geen auto van uw keuze meer te huur zijn.
  • Overal op de Griekse eilanden is de maximale snelheid 90 km per uur, vanzelfsprekend niet in de bebouwde kom, maar nergens mag harder gereden worden.
  • Roken is ten strengste verboden wanneer er een kind jonger dan 12 jaar in de auto aanwezig is. Hier wordt streng op toegezien en de boetes zijn aanzienlijk.
  • Wanneer je de bergen intrekt voor een heerlijke toertocht met de auto claxoneer dan bij bochten met weinig zicht. Zo weet een medeweggebruiker dat je eraan komt en gebeuren er minder ongelukken.

Tevens is het in Griekenland makkelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Het boeken van een excursie incl. vervoer is altijd mogelijk. Op sommige eilanden is het perfect om er met een huurfiets op uit te trekken.

Fooien

Fooien zijn in Griekenland niet verplicht maar natuurlijk wel zeer gewenst. Zo is het gebruikelijk om wanneer je lekker gegeten hebt een fooi achter te laten van 5% – 10% van het rekening bedrag. Stop af en toe de kamermeisjes een paar euro toe, ze zullen extra hun best voor je doen. Qua taxichauffeurs wordt de prijs meestal net iets naar boven afgerond. 

Extra informatie

  • Erg belangrijk om te weten is dat Nee in Griekenland wordt uitgebeeld door te knikken en Ja door te schudden met je hoofd. Dit is dus net andersom als wij gewend zijn. Je duim opsteken is in de Griekse gewoontes een lelijk gebaar dus laat dat beter maar achterwege. Toch handig om te weten.
  • Door een smalle riolering wordt het afgeraden om het toiletpapier door te spoelen, hiervoor staan gesloten emmers waar dit kan worden achtergelaten. 
  • Even snel een foto maken van die markante Griek op het marktplein? Helaas wordt dit door de Grieken niet gewaardeerd. Vraag vooraf even of je een foto mag maken en dan sta je versteld van de vriendelijkheid, maar wel eerst even  vragen.
  • Een rookverbod is ook in Griekenland van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.