Informatiepagina Spanje
Goed voorbereid aan een vakantie beginnen is erg belangrijk, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Directbookers heeft de in onze ogen belangrijke informatie makkelijk en overzichtelijk voor je verzameld zodat je vooraf weet wat je kan en mag verwachten. Als je na het lezen nog meer vragen hierover hebt neem dan gerust contact met een van onze medewerkers op, zij geven heel graag antwoord op al je vragen. Net weer dat beetje extra persoonlijke service!!
Klik hier voor de coronamaatregelen Spanje
- Drinkwater
- Elektriciteit
- Feestdagen
- Geld / Valuta
- Gezond op reis
- Noodnummers
- Vereiste Reisdocumenten
- Reistijd met vliegtuig
- Taal
- Telefoon & Internet
- Tijdsverschil tov Nederland
- Verblijfs- of Toeristenbelasting
- Veiligheid
- Vervoer en Verkeer
- Fooien
- Extra informatie
Drinkwater
In Spanje kun je gewoon uit de kraan drinken en is het water van een goede kwaliteit, soms kan het een klein beetje chemisch ruiken en anders smaken maar hier ondervindt je geen nadelige gevolgen van. Als je echter zeer gevoelig hiervoor bent zijn in elke supermarkt flessen (mineraal)water te verkrijgen. Voor de Canarische Eilanden is het gebruik van (mineraal)water sowieso aan te raden.
Elektriciteit
De spanning van de elektriciteit in Spanje is 220 volt (vergelijkbaar met Nederland). Een wereldstekker is hierdoor niet nodig.
Feestdagen
In Spanje heb je de meeste feestdagen van Europa, naast de nationale feestdagen zijn er veel dagen met lokale festiviteiten. Het is zo veranderlijk dat wij de belangrijkste voor je op een rij gezet hebben.
- 01 januari – Nieuwjaarsdag
- 06 januari – Koningsdag
- 01 mei – Dag van de Arbeid
- 15 augustus – Maria Tenhemelopneming
- 12 oktober – Nationale Spaanse dag
- 01 november – Allerheiligen
- 06 december – Dag van de Grondwet
- 08 december – Feest van de Onbevlekte Ontvangenis
- 25 december – Kerstmis
Houd daarnaast rekening met de volgende feestdagen zoals Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Het kan zomaar voorkomen dat op een of meerdere dagen lokale winkels, horeca en andere openbare gelegenheden gesloten zijn.
Geld / Valuta
Spanje behoort tot de EU dit betekent dat je gewoon met de euro kan betalen. Pinnen in winkels met een Nederlandse pas (met teken) is doorgaans mogelijk zonder extra kosten. Wil je geld opnemen bij een betaalautomaat van een bank dan kan het zijn dat er transactiekosten worden betekend. De acceptatie van creditcards is in het algemeen goed echter kunnen hier ook kosten aan verbonden zijn..
Gezond op reis
Voor Spanje zijn er geen vaccinaties vereist echter kan het zijn dat jouw persoonlijke omstandigheden zodanig zijn dat er wel vaccinaties worden aangeraden.
Wij raden reizigers daarom altijd aan goed voorbereid op reis te gaan. Neem tijdig contact op met je eigen huisarts of de GGD, zij kunnen je verder helpen en een advies op maat uitbrengen.
- Ziek worden tijdens je vakantie, dat wil niemand maar helaas hebben wij het vaak niet voor het zeggen. Een goede reisverzekering is hiervoor een aanrader. De kosten van ziekenhuisopname en/of medicijnen kunnen ineens veel hoger uitvallen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Directbookers adviseert je graag bij het afsluiten van de juiste reisverzekering.
- Je gebruikt op vakantie natuurlijk dezelfde medicijnen als thuis welke zijn voorgeschreven door een arts of specialist. Zorg dat je altijd voldoende voorraad bij je hebt. Ook is het handig om bij de apotheek een medisch paspoort te vragen en dit mee te nemen tijdens je vakantie. Een Europees Medisch Paspoort bevat alle belangrijke informatie betreffende medicijnengebruik, ziekten en aandoeningen. In geval van nood is het altijd erg fijn om dit snel aan de behandelende artsen te laten zien.
- Ook de mug vliegt rond in Spanje, neem voldoende muggenwerende producten mee en laat je niet verrassen.
- Het zonnetje in Spanje is er bijna altijd, en door de ligging van het land vaak veel krachtiger als bij ons in Nederland. Neem dus altijd voldoende zonnebrand mee met een goede factor. Liever teveel gesmeerd dan verbrand op je hotelkamer.
Noodnummers
We gaan er niet vanuit maar mocht je toch in een noodsituatie terechtkomen dan zijn dit de belangrijkste nummers die je kan bellen.
- 112: dit is het Europese noodnummer. Dit nummer is geldig voor alle landen behorende tot de EU. Dit is alleen maar makkelijk wanneer er politie, brandweer of andere hulpdiensten vereist zijn
- 091: alleen politie
- 061: alleen ambulance
- 080: alleen brandweer
Vereiste Reisdocumenten
Spanje is een land welke behoort tot de EU. Dit betekend dat je met een geldige Europese Identiteitskaart of een geldig Nederlands Paspoort naar Spanje kan reizen. Beide documenten dienen tot de dag van terugkeer in Nederland geldig te zijn. Een geldig rijbewijs wordt niet als geldig reisdocument geaccepteerd. Spanje kent verder geen aanvullende inreisbepalingen zoals visa.
BELANGRIJK!! De hierboven beschreven informatie is van toepassing op vakantiegangers met de Nederlandse nationaliteit. Heb je een andere nationaliteit en wil je op vakantie naar Spanje check dan altijd de voor jou geldende voorwaarden bij de ambassade. Directbookers kan nooit aansprakelijk gehouden worden voor het niet in bezit hebben van de juiste reisdocumenten hiervoor ben je zelf altijd eindverantwoordelijk.
Reistijd met vliegtuig
Als je naar Spanje gaat met het vliegtuig is de bestemming bepalend voor de reistijd. Tevens kan het zijn dat er eventueel tussenlandingen gemaakt worden, dan wordt de reistijd vanzelfsprekend langer. Hieronder is uitgegaan van vertrek met een rechtstreekse vlucht vanuit een Nederlandse luchthaven.
- Balearen (Ibiza, Mallorca en Menorca): ca. 2,5 uur
- Barcelona: ca. 2 uur
- Canarische Eilanden (o.a. Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote en Tenerife): ca. 4-4,5 uur
- Valencia / Alicante: ca. 2,5 uur
- Malagá: ca. 3 uur
Wanneer je met eigen vervoer naar het Spaanse vasteland wilt reizen kan dit natuurlijk ook. Via de route du soleil in Frankrijk kom je bij de Spaanse grens. Noord Spanje is in ongeveer 18 uur met de auto te bereiken, vanzelfsprekend is het dat hoe zuidelijker je bestemming in Spanje ligt hoe meer reistijd je met de auto kwijt bent.
Taal
Spaans is de officiële taal van Spanje, hiermee kun je in principe overal terecht. In verschillende regio’s hebben ze net een wat andere taal zoals Baskisch of Catalaans echter zal iedereen je verstaan. Engels is voornamelijk in de binnenlanden niet zo bekend en wordt daar minder gebruikt. In de toeristische plaatsen kun je wel eenvoudig met Engels terecht.
Telefoon & Internet
De regels voor het bellen en internetten binnen de Europese Unie zijn voor providers erg streng en hierdoor mogen er geen extra kosten in rekening gebracht worden. Iedereen betaald hetzelfde tarief voor bellen en internet zoals in Nederland. De kosten blijven altijd afhankelijk van het abonnement wat je hebt afgesloten. Steeds meer wordt het mogelijk in accommodaties en in openbare ruimtes gebruik te maken van het WiFi netwerk. Soms kan dit wel extra kosten met zich meebrengen, hierover zul je ter plaatse worden geïnformeerd.
Tijdsverschil tov Nederland
Het Spaanse vasteland kent geen tijdsverschil met Nederland. De Canarische Eilanden liggen wel in een andere tijdszone en het is daar het hele jaar door 1 uur vroeger. Op de Canarische Eilanden kennen ze namelijk dezelfde zomer- en wintertijd als in Nederland.
Verblijfs – of Toeristenbelasting
Op dit moment geldt er in 2 regio’s deze verplichte belasting. Dit is van toepassing op de regio Catalonië, met de belangrijke plaatsen Barcelona, Lloret de Mar, Malgrat de Mar en Salou maar ook de hele eilandengroep de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera). De hoogte is afhankelijk van het aantal nachten je blijft, wat je leeftijd is en in wat voor soort accommodatie je verblijft. Deze kosten zijn niet inbegrepen in de reissom en dienen altijd ter plaatse betaald te worden.
Veiligheid
In Spanje zal het merendeel van de vakantieganger zich veilig voelen, het is niet heel anders dan in Nederland. In de drukke gebieden en grote steden moet je opletten voor zakkenrollers, deze zijn erg actief. Bewaar je waardevolle bezittingen altijd tegen je lichaam en laat zoveel mogelijk achter in de kluis in je accommodatie.
Vervoer en Verkeer
Ben je van plan om naar Spanje te gaan met de auto of om daar een huurauto te boeken dan geven we hieronder een aantal zaken aan waar je rekening mee moet houden.
- In het Noorden van Spanje zijn er veel tolwegen, het zijn de doorgaande wegen dus niet de kustroutes. Verder zijn er geen aanvullende eisen aan het rijden in Spanje
- Betaald parkeren wordt aangegeven door blauwe of groene lijnen. Hoe lang je mag blijven staan is altijd verschillend, dit staat wel altijd duidelijk aangeven. De betaling om te parkeren kan vaak nog contant, soms is een creditcard vereist. Let altijd goed op want niet betalen of fout parkeren kan snel betekenen dat de auto wordt weggesleept.
- Gebruik NOOIT een mobiel apparaat in de auto als je aan het rijden bent Spanje kent hier een no tolerance beleid voor!
- Drink nooit als je nog moet rijden. Sowieso al niet slim maar al helemaal niet in het buitenland. Neem geen risico en gebruik geen alcohol of drugs als je nog de weg op moet.
- Hier in Nederland is het nog niet officieel verboden maar in Spanje is het niet toegestaan te rijden met een headset, hoofdtelefoon of oortjes in.
- Als je een stad gaat bezoeken kijk dan eerst of er milieu eisen gesteld worden aan de auto. Bij een huurauto zal dit over het algemeen in orde zijn maar bij je eigen vervoermiddel even extra checken.
- Verplicht meenemen in de auto bij het rijden in Spanje: een gevarendriehoek, een reservewiel/thuiskomertje. Ook een veiligheidshesje per inzittende is verplicht als je bij een ongeval of pech buiten de bebouwde kom langs de weg komt te staan.
Fooien
In Nederland vinden we het gebruikelijk wanneer we tevreden zijn over de verleende service een fooi te geven door het bedrag naar boven af te ronden. In Spanje is dit niet anders en wordt dit eveneens zeer gewaardeerd.
Extra informatie
- Een rookverbod is ook in Spanje van toepassing, Voornamelijk in musea, restaurants, luchthavens, hotels en andere openbare ruimtes is dit van toepassing. Roken mag buiten of anders in speciale rookruimtes.
- Spanje kent sinds jaar en dag de Siësta. Winkels (en soms ook restaurants) zijn daardoor vaak gesloten van 14.00 tot 17.00 uur.