Deze vraag wordt vaak gesteld wanneer reizigers te maken hebben gehad met vertraging als is dat soms maar een uurtje. Reizigers verwachten dat alles op uur en tijd gaat maar helaas is dat niet zo en kan het voorkomen dat je vlucht door verschillende oorzaken vertraagd kan zijn. In sommige gevallen heeft de reiziger dan recht op een vergoeding op basis van de Verordening (EG) 261/2004. Zo’n vergoeding zal alleen van toepassing zijn wanneer er geen sprake is van buitengewone omstandigheden en overmacht van de luchtvaartmaatschappij.
Wat houdt deze Verordening dan precies in?
De Verordening (EG) 261/2004 is in het leven geroepen in 2005 ter bescherming van luchtvaartpassagiers. Hierin staan vaste regels waar iedere luchtvaartmaatschappij zich aan moet houden met betrekking tot annuleringen, vertragingen of weigering van passagiers op een vlucht. Tevens staat in de Verordening beschreven op welke vergoeding je recht hebt, dit wordt altijd gebaseerd op de oorzaak van de vertraging, de vluchtduur en de afstand van de vlucht.
Klik hier voor een duidelijke uitleg over de Verordening tevens kun je hier meteen makkelijk nakijken of jij wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding.
LET OP!! Erg belangrijk bij vertragingen is om alle papieren, incheckbewijzen en daadwerkelijke nieuwe vertrekgegevens te bewaren. Als je niet kan bewijzen dat je vlucht op een bepaalde tijd gepland stond en pas daadwerkelijk vele uren later is vertrokken dan kun je geen vergoeding aanvragen.
EU Claim:
Wanneer je een verzoek om vergoeding wenst te doen dien je altijd contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij, dit omdat de Verordening een overeenkomst is tussen de luchtvaartmaatschappij en de reiziger. Een claim kun je vaak erg makkelijk invullen op de website van de maatschappij.
Mocht je niet zelf de claim willen indienen dan bestaat de mogelijkheid om de vergoeding via een derde partij te laten terugvorderen. De meest bekende partij is EU Claim. Je geeft alle benodigde gegevens aan hen door en zij gaan voor jou de vergoeding aanvragen. Belangrijk om te weten is dat zij dit natuurlijk niet voor niets doen en soms een vaste prijs maar af en toe ook een percentage van de vergoeding vragen voor hun bemiddeling.
Kijk hier voor de website van EU Claim.