Wanneer ik met een minderjarig kind op vakantie ga heb ik dan aanvullende documenten nodig?

Ieder Nederlands kind moet op het moment van internationaal reizen beschikken over een eigen paspoort of ID kaart. Het tijdperk ingeschreven staan in het paspoort van je ouders is er niet meer bij. Als je echter als alleenreizende ouder of familielid/vrienden van een minderjarig kind op vakantie gaat is er meer nodig dan alleen het geldige reisdocument van de minderjarige.

Vooral als je als ouder/familielid of vriend een andere achternaam hebt als het minderjarige kind kun je voor vervelende situaties komen te staan. Om dit te voorkomen kun je beter goed voorbereid op reis gaan en indien mogelijk de volgende documenten meenemen:
Een getekende verklaring van de andere ouder / of beide ouders indien deze niet meereizen waarin staat dat er toestemming is gegeven om te reizen met het minderjarige kind. Vaak voorzien van naam, adres en telefoonnummer en een kopie van een id bewijs op deze manier kan snel contact gezocht kan worden bij enige twijfel.

Bij de gemeente kun je bij de basisadministratie voor de zekerheid een uittreksel uit het gezagregister opvragen.

Deze regels zijn aan veranderingen onderhevig maar zijn makkelijk na te lezen op de website van de rijskoverheid, hier vind je tevens een voorbeeld verklaring welke je door de andere ouder of beide ouders (indien deze niet meereizen) kan laten invullen. Op deze manier kom je niet voor onaangenamen verrassingen te staan en kan je welverdiende vakantie met de minderjarige meteen goed van start gaan.