We merken dat veel mensen terecht nog veel vragen en onzekerheid hebben als het gaat om vakanties in het buitenland deze zomer. Vandaar dat wij de 5 meest voorkomende mistverstanden op een rij hebben gezet voor u.

Misverstand 1: een vaccinatiepaspoort wordt verplicht om te reizen
Dit is onjuist. Het is en blijft aan individuele EU-lidstaten of andere landen om op elk moment te bepalen onder welke voorwaarden ze vakantiegangers toelaten. Zolang de actuele besmettingscijfers overal nog hoog zijn, eisen veel landen een bewijs van vaccinatie, eerdere besmetting óf een negatieve PCR-test. Ook als je nog niét volledig gevaccineerd bent (of wilt worden), ben je straks met een negatieve PCR-test welkom. Om voor alle EU-landen een eenduidig systeem te hebben, wordt gewerkt aan een digitaal Europees coronapaspoort: een app met QR-code die aantoont dat je gevaccineerd, getest of eerder besmet bent geweest. Maar dat digitale coronapaspoort is geen eis op zich, meer een technisch hulpmiddel.

Misverstand 2: we kunnen pas op vakantie als het coronapaspoort klaar is in augustus
Dit is dus onjuist. Het blijft aan individuele EU-lidstaten om te bepalen óf en welke toegangseisen ze stellen, op welk moment. Als de app technisch niet gereed is, zullen landen ook gewoon geprinte vaccinatie- en testbewijzen accepteren. En zeer waarschijnlijk geldt tot die tijd ook ‘gewoon’ het vaccinatiekaartje dat de GGD meegeeft na vaccinatie.

Misverstand 3: wie niet gevaccineerd is, moet 2x testen voor heen- en terugreis
We merken dat veel mensen in de veronderstelling zijn dat ze, indien ze nog niet / niet volledig gevaccineerd zijn, straks 2x moeten testen voor een vakantie in het buitenland: voor de heenweg én voor de terugweg en dan ook nog in quarantaine moeten. Dit is ook niet geheel waar, een verplichte test bij terugkeer eist Nederland alleen voor reizigers uit hoog risicogebieden. Voor landen die Code Geel hebben, geldt géén test- of quarantaineverplichting bij terugkeer. 

Een vaccinatiebewijs óf test voor vertrek wordt nu wel nog gevraagd door de meeste ‘ontvangende’ landen. Maar dit kan natuurlijk later veranderen als de besmettingssituatie in ons land verbetert. Voor kinderen geldt overigens dat het per land verschilt: bij Griekenland zijn kinderen t/m 4 jaar vrijgesteld van een testbewijs; voor Spanje moeten alleen kinderen ‘vanaf 6 jaar en ouder’ testen. Kijk dus per land wat van toepassing is betreft het testen.

Misverstand 4: vaccinatie- of testbewijzen zijn vanaf nu áltijd en óveral verplicht om te reizen
Door de EU is aangegeven dat het coronapaspoort alleen iets is dat van belang is zolang er nog sprake is van een ‘pandemische situatie’. En zelfs dán blijft het aan individuele EU-lidstaten om te bepalen óf en welke toegangseisen ze stellen, op welk moment. Alles zal afhangen van de actuele besmettingsgraad. 

 

Misverstand 5: ik ben al m’n geld kwijt als een bestemming Code Oranje is of als ik voor vertrek positief test
Sowieso is het eerste statement onjuist. Bij veel grote reisorganisaties krijg je je geld terug indien t.z.t. tóch (nog, of weer) een negatief of oranje reisadvies geldt. Kortom: géén vouchers meer, maar gegarandeerd je geld terug bij Code Oranje. 

En wat dan als een test verplicht is en je test ineens positief? Realiseer je dat de kans om straks in de zomer corona te krijgen sowieso héél klein is. In de zomer van 2020 zaten we, zónder vaccinaties, op amper 100 besmettingen per dag. Verder zal u dit van te voren goed moeten bekijken bij het boeken van uw vakantie en afsluiten van eventuele verzekeringen hoe er dan gehandeld word, dit is per boeking/persoon niet altijd gelijk, maar afhankelijk van de situatie.