Wat betekenen het aantal sterren bij een accommodatie?

Het aantal sterren geeft een bepaald niveau van service en faciliteiten aan. Des te meer sterren is normaliter hoe luxer de accommodatie maar toch hoeft dit niet altijd zo te zijn.  De manier waarop het aantal sterren aan een accommodatie gegeven wordt is niet eenduidig over de hele wereld. Dit heeft tot gevolg dat het soms per land kan verschillen. 

In Europa is er wel een richtlijn welke wordt gehanteerd bij het geven van het aantal sterren. De voorwaarden die hieraan gesteld zijn kun je terugvinden op de website hotelstars  
Hier wordt duidelijk weergegeven aan welke criteria een accommodatie moet voldoen voor het verkrijgen van een aantal sterren.  Buiten Europa is de beoordeling van het aantal toegekende sterren niet vastgelegd en worden de steraanduidingen overgenomen van de accommodatie waar ze van toepassing zijn.  Zo kan het zijn dat een 4 sterren hotel in Thailand veel minder luxe is als eenzelfde 4 sterren hotel in Dubai. 

Sterren geven dus niet per definitie de luxe van een accommodatie aan, veel belangrijker is om te kijken naar de aanwezige faciliteiten, de ligging indien van belang de grootte. Tevens zijn er vast sites waar beoordelingen te vinden zijn, hier kun je ook altijd nog even kijken.