Mag de accommodatie vragen om een kopie van mijn ID bewijs?

We zijn allemaal op de hoogte van de horrorverhalen qua identiteitsfraude en dat willen we absoluut voorkomen. In Nederland zelf zal er niet vaak een kopie gevraagd worden van een id bewijs echter gebeurd dit in het buitenland nog wel regelmatig. 

De accommodatieverschaffers dienen namelijk een persoonsregistratie bij te houden en dit gebeurd vaak met een kopie van het id bewijs.  Het maken van een kopie waarop je naam, foto en BSN nummer staan is erg fraudegevoelig. Je kunt weigeren aan de balie maar dat komt de sfeer niet altijd ten goede. Aan te raden is wanneer er toch een fotokopie van gemaakt wordt erop toe te zien dat het BSN nummer wordt doorgekrast, een kruis door uw foto wordt gezet en een datum en reden tot kopie wordt vermeld. Zie hierop toe dat dit ook echt gebeurd. 

Natuurlijk kun je ook vanuit thuis al kopie meenemen waarop de foto en het BSN nummer is weggewerkt zodat deze informatie niet meer te lezen valt. Wordt er dan om gevraagd laat u het ID bewijs zien naast de gemaakte kopie, deze levert u in en dan is het ook in orde.